ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάει για μείωση 500 υπαλλήλων η Τράπεζα Κύπρου το 2022

Θα κλείσει 20 καταστήματα και θα μειώσει το προσωπικό της κατά 15%

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Στη μείωση του προσωπικού της κατά 500 άτομα θα προχωρήσει η Τράπεζα Κύπρου εντός του 2022. Επίσης, η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να κλείσει 20 καταστήματα και να φτάσει από τα 80, στα 60.

Βάσει της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2022 η Τράπεζα Κύπρου σε επίσημη παρουσίασή της αναφέρει πως εντός του 2022 θα μειώσει το κόστος της μειώνοντας κατά 25% τα καταστήματά της, και κατά 15% τον αριθμό των υπαλλήλων της.

Τα οικονομικά στοιχεία της Τράπεζας Κύπρου δείχνουν πως το Συγκρότημα εργοδοτεί 3,395 άτομα στις 31 Μαρτίου 2022, και το 15% αντιστοιχεί σε λίγο παραπάνω από 500 άτομα προσωπικού. Συγκεκριμένα 509.

Ο Ceo της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, σημείωσε κατά την επεξήγηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας πως, η Τράπεζα σέβεται απεριόριστα το προσωπικό της και πριν παρθεί η κάθε απόφαση οφείλει να συζητηθεί πρώτα. Όπως είπε, θα αλλάξει η δομή της τράπεζας και ήδη έχουν γίνει οι εργασίες για το πως θα διαμορφωθεί η νέα δομή με 15% λιγότερο προσωπικό.

Ερωτηθείς σχετικά αν θα προχωρήσει με Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου, ή αν έχει στο κάδρο του και τη μέθοδο που σκέφτεται η Ελληνική Τράπεζα, τους πλεονασμούς, απάντησε πως η Τράπεζα Κύπρου έχει προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού μέχρι στιγμής μόνο με Σχέδια Εθελούσιας Εξόδου.

Κόστος προσωπικού στα 50 εκατ.

Το κόστος προσωπικού της Τράπεζας Κύπρου ανήλθε σε €50 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2022, στα ίδια επίπεδα σε τριμηνιαία και ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα των εθελοντικών σχεδίων αποχώρησης προσωπικού, την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, και παρά τον πληθωρισμό κατά το α’ τρίμηνο 2022.

Τον Ιούλιο 2021, η Τράπεζα κατέληξε σε συμφωνία με την Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης για τα έτη 2021 και 2022. Η συμφωνία αφορούσε ορισμένες αλλαγές που περιλαμβάνουν αναθεωρημένο σύστημα βαθμίδων και αμοιβών το οποίο συνδέεται με την αξία της θέσης εργασίας, καθώς και την εισαγωγή αμοιβής στη βάση της απόδοσης του κάθε μέλους του προσωπικού, που θα αποτελεί μέρος της ετήσιας αύξησης μισθού του προσωπικού. Οι δύο αυτές αλλαγές αποτελούν μακροχρόνιους στόχους της Τράπεζας και συνάδουν με τη βέλτιστη πρακτική. Η αναμενόμενη επίδραση της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης είναι η αύξηση στο κόστος προσωπικού για τα έτη 2021 και 2022 κατά 3-4% ετησίως και συνάδει με την επίδραση αντίστοιχων ανανεώσεων για προηγούμενα έτη.

Το Συγκρότημα εργοδοτούσε 3,395 άτομα στις 31 Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με 3,438 άτομα στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Tο α’ τρίμηνο 2022, το Συγκρότημα, μέσω θυγατρικής του, ολοκλήρωσε σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού (ΣΕΑ), μέσω του οποίου μικρός αριθμός υπαλλήλων του Συγκροτήματος εγκρίθηκαν προς αποχώρηση, με το συνολικό κόστος ύψους €3 εκατ. να αναγνωρίζεται στην ενοποιημένη κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων κατά το α’ τρίμηνο 2022 ως μη επαναλαμβανόμενο στοιχείο στην υποκείμενη βάση (σε σύγκριση με ΣΕΑ με συνολικό κόστος ύψους €16 εκατ. που αναγνωρίστηκε κατά το δ’ τρίμηνο 2021, μέσω του οποίου περίπου 100 υπάλληλοι του Συγκροτήματος είχαν εγκριθεί προς αποχώρηση, με καθαρή ετήσια εξοικονόμηση να εκτιμάται σε περίπου 3% του κόστους προσωπικού).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση