ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ποια σενάρια μελετώνται για το Βερεγγάρια

Σε διαμερίσματα μετατρέπεται το ιστορικό ξενοδοχείο

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικιστική αναμένεται ότι θα είναι η χρήση του ιστορικού ξενοδοχείου Βερεγγάρια στον Πρόδρομο, το οποίο βρίσκεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στα χέρια της εταιρείας Prime Property Group. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εταιρεία έχει ενώπιον της διάφορα σενάρια τα οποία εξετάζει, με επικρατέστερο αυτό της μετατροπής του χώρου του ξενοδοχείου σε πολυτελή διαμερίσματα ώστε να διατεθούν στην συνέχεια προς πώληση και τη μετονομασία του σε Βερεγγάρια estates.

Σε αυτό το σενάριο περιλαμβάνεται και η δημιουργία συμπλέγματος κατοικιών ανατολικά του κτηρίου, καθώς και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για την εξυπηρέτηση των ενοίκων των διαμερισμάτων. Θεωρείται δεδομένο ότι σε κάθε περίπτωση θα διατηρηθεί ο χώρος εστιατορίου, ενώ θα προστεθούν πισίνες και υπηρεσίες spa. Ένα δεύτερο σενάριο είναι να γίνει μικτή τουριστική και οικιστική ανάπτυξη, με τη λειτουργία ενός μικρότερου ξενοδοχείου και αριθμού διαμερισμάτων και ένα τρίτο είναι η αναστήλωση του ξενοδοχείου στο υφιστάμενο μέγεθος. Πρόταση η οποία δεν θεωρείται βιώσιμη, έτσι δεν συγκεντρώνει πιθανότητες επιλογής. Επιπλέον, στο ανατολικό τμήμα του τεμαχίου, ενδεχομένως να κτιστούν 20 κατοικίες ξύλινης κατασκευής. Το έργο δεν θα είναι στην ολότητα του κλειστή ανάπτυξη αφού αναμένεται ότι θα γίνουν ειδικά σημεία τα οποία θα είναι ανοικτά προς το κοινό, όπως για παράδειγμα παιδότοποι κτλ.

Τι μένει και τι φεύγει

Το ξενοδοχείο είναι κτίσμα του 1931. Περιλαμβάνει 80 δωμάτια και εστιατόριο ενώ είναι κτισμένο με πέτρα και σκυρόδεμα. Το εμβαδόν του ανέρχεται σε 5.000 τ.μ ενώ το εμβαδόν του συνολικού τεμαχίου γης ανέρχεται σε 26.000 τ.μ. Υπάρχουν λοιπόν διάφορα πλάνα αξιοποίησής του αλλά και περιορισμοί που προκύπτουν από την ανάγκη διατήρησης του χαρακτήρα του υφιστάμενου κτηρίου, τον συντελεστή δόμησης της περιοχής, το φυσικό περιβάλλον καθώς και την βιωσιμότητα της νέας ανάπτυξης. Πηγές από την εταιρεία αναφέρουν ότι ο στόχος είναι το κτήριο να διατηρηθεί ως έχει, όσον αφορά την εξωτερική όψη αλλά και τον χαρακτήρα. Εσωτερικά ωστόσο είναι σαφές ότι ο χώρος θα διαμορφωθεί διαφορετικά, με δεδομένο ότι τα υφιστάμενα δωμάτια εντός του κτηρίου είναι μικρά και δεν διαθέτουν βασικές υποδομές όπως χώρους υγιεινής. Οι κατασκευές εντός του Βερεγγάρια εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν σε περίπου δύο μήνες στο κυρίως κτήριο για σταθεροποίηση του και οι κατασκευές της ανάπτυξης υπολογίζεται να αρχίσουν εντός του 2022.

Συστήματα συναγερμού

Αυτή την περίοδο η εταιρεία έχει τοποθετήσει συστήματα συναγερμού και κάμερες καθώς και περίφραξη περιμετρικά του κτηρίου στο οποίο δεν επιτρέπεται η είσοδος για σκοπούς ασφαλείας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί οι οποίοι εξακολουθούν να επισκέπτονται το σημείο, να εισέρχονται εντός του κτηρίου, θέτοντας σε κίνδυνο την δική του σωματική ακεραιότητα με δεδομένο τον κίνδυνο κατάρρευσης σημείων του εγκαταλελειμμένου μέχρι πρότινος, κτηρίου. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις μικροβανδαλισμών του κτηρίου από επισκέπτες συντείνοντας έτσι στην κατάρρευση του. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να ληφθούν οι άδειες για επείγουσες επιδιορθώσεις και να αρχίσει η διαδικασία σταθεροποίησης του και η κατασκευή υποστυλώσεων. Το κτήριο είναι υπό κατάρρευση και θα έπρεπε οι αρχές να κινηθούν έγκαιρα ούτως ώστε και η εταιρεία να μπορέσει να προχωρήσει τελικά με τα πλάνα της, αναφέρουν πηγές από την εταιρεία. Διαβουλεύσεις με Πολεοδομία

Όπως πληροφορείται η «Κ», την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχιτέκτονες της εταιρείας είχαν μία προκαταρκτική συνάντηση με τον κλάδο διατήρησης και συντήρησης με σκοπό να συζητήσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης του τεμαχίου ως οικιστικό. Αυτή την στιγμή η άδεια χρήσης του τεμαχίου είναι για τουριστική χρήση. Ωστόσο, ξεκαθαρίζεται ότι η συζήτηση γίνεται σε προκαταρκτικό επίπεδο καθώς δεν έχει κατατεθεί master plan από πλευράς της εταιρείας, παρά μόνο ερωτήματα σε σχέση με τις πιθανές χρήσεις του τεμαχίου. Αν η χρήση του τεμαχίου διαφοροποιηθεί, τότε θα πρέπει να προχωρήσουν σε αίτηση για νέα άδεια επισημαίνει το Τμήμα Πολεοδομίας. Αυτή την περίοδο η εταιρεία είναι στο στάδιο της αναστήλωσης και της σταθεροποίησης του κτηρίου, ενώ έχει υποβάλει αίτηση για την διατήρηση και ασφάλιση του υφιστάμενου κτηρίου, η οποία όπως πληροφορούμαστε από την Πολεοδομία αναμένεται να προχωρήσει άμεσα.

Εξοχικό χωριό ο Πρόδρομος

Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο κοινοτάρχης Προδρόμου Νεόφυτος Νεοφύτου εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε ορίζοντα δεκαετίας ο Πρόδρομος θα μετατραπεί καθαρά σε χωριό εξοχικών κατοικιών. Ήδη, όπως αναφέρει, και πέραν των εξελίξεων στο Βερεγγάρια, έχουν ανεγερθεί αριθμός εξοχικών κατοικιών από Ρώσους οι οποίοι είτε διαμένουν Κύπρο, είτε στο εξωτερικό. Κάποιοι από αυτούς έρχονται στον Πρόδρομο είτε σε εβδομαδιαία βάση είτε μία φορά τον χρόνο. Την ώρα που υπάρχει ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση, οι μόνιμοι κάτοικοι της κοινότητας μειώνονται. Αυτή την στιγμή ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων είναι κάτω των εξήντα, αναφέρει ο κ. Νεοφύτου. Θεωρεί ότι ούτε η επένδυση στο Βερεγγάρια μπορεί να σώσει την κατάσταση και να κρατήσει ή να φέρει πίσω τον κόσμο της περιοχής. Τόσο στον Πρόδρομο όσο και ευρύτερα των ορεινών τα οποία μετρούν πληγές τα τελευταία χρόνια με τελειωτικό κτύπημα για τις μικρές επιχειρήσεις της περιοχής, την πανδημία.

Έντυπη Έκδοση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση