ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πότε ξεκινούν οι εργασίες για την Λεωφόρο Τσερίου

Αυξάνεται στα 9 εκατ. ευρώ το κόστος του έργου

Με ένα χρόνο καθυστέρηση αναμένεται να προκηρυχθεί τελικά το έργο ανάπλασης της Λεωφόρου Τσερίου. Το έργο- μετά από αναβολές- επρόκειτο να προκηρυχθεί τον περασμένο Ιούλιο, και το κατασκευαστικό κομμάτι του θα ξεκινούσε τον Σεπτέμβριο 2022. Ο συγκεκριμένος προγραμματισμός ανατράπηκε ωστόσο και πλέον έχουν μπει νέα χρονοδιαγράμματα. Για το θέμα μίλησε στην «Κ» ο δημοτικός μηχανικός του δήμου Στροβόλου Νάσος Κολυβάς. Όπως ανέφερε, η καθυστέρηση δεν αφορούσε ζητήματα σχεδιασμού του έργου, αλλά οφείλεται σε διαδικαστικά ζητήματα, κυρίως λόγω του ζητήματος των απαλλοτριώσεων, καθώς όπως ανέφερε επηρεάζονται πολλές περιουσίες και γίνεται έρευνα για κάθε τεμάχιο ξεχωριστά.

Σύμφωνα με πληροφόρηση από τον δήμο, σήμερα ο Δήμαρχος Στροβόλου έθεσε ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών το θέμα επέκτασης των απαλλοτριώσεων, προκειμένου να εγκριθεί και να τεθεί ενώπιον Υπουργικού Συμβουλίου. Εφόσον εγκριθεί, θα προχωρήσει η δημόσια γνωστοποίηση των απαλλοτριώσεων και ακολούθως ο δήμος θα προχωρήσει με την προκήρυξη του έργου. Το πιθανότερο σενάριο είναι το έργο να προκηρυχθεί τον Ιούνιο. 

Η διάρκεια της προκήρυξης υπολογίζεται κατ ελάχιστον 40 μέρες, θα χρειαστούν άλλοι δύο μήνες για να κατακυρωθεί, συν ένας μήνας περίοδος ενστάσεων. Αν δεν περάσει η απόφαση από την αναθεωρητική επιτροπή προσφορών, τότε αναμένεται ότι  μέχρι τον Χειμώνα του 2023 θα ξεκινήσουν οι εργασίες. 

Αυξάνεται το κόστος

Το έργο είχε αρχικό υπολογιζόμενο κόστος τα 8 εκατ. ευρώ, ωστόσο με τις καθυστερήσεις, τις πληθωριστικές τάσεις και τις αυξήσεις του κόστους των α' υλών και των μεταφορικών, το κόστος έχει ανέλθει πλέον στα 9 εκατ.. Αυτός είναι ο ένας παράγοντας που οδηγεί στην αύξηση του κόστους, εξηγεί ο Ν. Κολυβάς. Ο 2ος είναι το αυξημένο κόστος των εργασιών της ΑΗΚ, καθώς στην περιοχή υπάρχουν καλώδια υψηλής τάσης τα οποία θα πρέπει να μετακινηθούν. 

Υπενθυμίζεται ότι η ανάπλαση Τσερίου πρόκειται για πολεοδομικό έργο, το κόστος του οποίου θα καλυφθεί κατά 4/5 από το κράτος και κατά 1/5 από τον δήμο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση