ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος Zela Jet στην «Κ»: Η πανδημία ενθάρρυνε τις ιδιωτικές πτήσεις

Οι αλλαγές στην αεροπορική βιομηχανία, οι στόχοι και τα πλάνα της εταιρείας Zela Jet

Της Μαρίας Ηρακλέους

Ουσιαστικές ανατροπές στην αεροπορική βιομηχανία οι οποίες θα ευνοήσουν την τάση προς τις ιδιωτικές πτήσεις, βλέπει μετά το τέλος της πανδημίας ο πρόεδρος της εταιρείας ιδιωτικών πτήσεων Zela Jet και της Zela Aviation, Ανδρέας Χριστοδουλίδης. Ήδη οι ιδιωτικές πτήσεις έχουν κερδίσει έδαφος εν μέσω πανδημίας, κάτι που ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες, αφού, όπως εξηγεί, παρά το μικρό ποσοστό, η κατά κεφαλή δαπάνη είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τους επιβάτες εμπορικών πτήσεων. Σε συνέντευξή του στην «Κ», ένα μήνα μετά την έναρξη ιδιωτικών πτήσεων σε ελληνικά νησιά, ο κ Χριστοδουλίδης ξεδιπλώνει τα πλάνα της εταιρείας για διενέργεια πτήσεων με ιδία πτητικά μέσα και ανταγωνιστικές τιμές.

-Αποφασίσατε να δραστηριοποιηθείτε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τις αερομεταφορές. Ποια δεδομένα σας έπεισαν για αυτή σας την κίνηση;

-Η πανδημία του Covid-19 επέφερε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που ταξιδεύουμε. Καθώς παρατηρούσαμε τη δραματική μείωση στη ζήτηση αεροπορικών εισιτήριων και την παράλληλη αναστολή δρομολογημένων πτήσεων, γεννήθηκε η ανάγκη για εξυπηρέτηση μιας σημαντικής μερίδας επιβατικού κοινού, που είχε ανάγκη ή επιβαλλόταν για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους να συνεχίσει να ταξιδεύει, αλλά δεν είχε επιλογές για να διευθετήσει το ταξίδι του. Έτσι, λοιπόν, για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών μας και ευρύτερα του ταξιδιωτικού κοινού, λάβαμε τη στρατηγικής σημασίας απόφαση να ιδρύσουμε την εταιρεία Zela Jet, μια εταιρεία παροχής εξατομικευμένων μεσιτικών υπηρεσιών για τη ναύλωση ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Βασικός παράγοντας της επιτυχίας του νέου αυτού εγχειρήματος ήταν η υποστήριξη που είχε η Zela Jet, από τον όμιλο εταιρειών της Zela Aviation στον οποίο ανήκει.

-Πώς έχει επηρεάσει τις ιδιωτικές πτήσεις η περίοδος της πανδημίας; Αυξήθηκε η τάση για ιδιωτικές πτήσεις;

-Η πανδημία άλλαξε εντελώς τις ισορροπίες στην αεροπορική βιομηχανία και ώθησε ένα σημαντικό κομμάτι του ταξιδιωτικού κοινού να επιλέξει τις ιδιωτικές πτήσεις. Αυτό ήταν φυσικό επακόλουθο της μεγάλης μείωσης των προσφερόμενων δρομολογημένων πτήσεων και της ανασφάλειας που πιθανόν ένιωθαν οι ταξιδιώτες κατά τη διάρκεια των διαδικασιών επιβίβασης, των ελέγχων διαβατηρίων και της παράδοσης των αποσκευών. Η αποφυγή του συνωστισμού στο αεροδρόμιο, σε συνδυασμό με την ανάγκη όλων για ταχύτερες και πιο ευέλικτες διαδικασίες, αποτέλεσαν τους σημαντικότερους ίσως παράγοντες, που οδήγησαν στην αύξηση της ζήτησης των ιδιωτικών πτήσεων.

-Ένας αποτρεπτικός παράγοντας για να επιλέξει κάποιος την ιδιωτική πτήση είναι ωστόσο το κόστος της. Ποια η τάση στις τιμές για μια ιδιωτική πτήση;

-Μια ιδιωτική πτήση κοστίζει σαφώς περισσότερο από ένα απλό αεροπορικό εισιτήριο, σε μια συνηθισμένη πτήση. Οι παρεχόμενες όμως υπηρεσίες στις ιδιωτικές πτήσεις είναι ποιοτικά αναβαθμισμένες, θέτουν υψηλά πρότυπα ασφαλείας και δίδουν έμφαση στην ευελιξία, την άνεση και τη διακριτικότητα. Το κόστος μεταβάλλεται ανάλογα με τη διάρκεια της πτήσης, το μέγεθος του αεροπλάνου, τον αριθμό των επιβατών, τις προσφερόμενες υπηρεσίες που επιλέγει ο ταξιδιώτης και την ημερομηνία που επιλέγει να ταξιδέψει. Οι τιμές επηρεάζονται επίσης από το κόστος των καυσίμων τη δεδομένη στιγμή και την επιχειρησιακή βάση του αεροσκάφους που θα εκτελέσει την πτήση. Όμως, αν μια ομάδα ταξιδιωτών, φίλων, συνεργατών ή επιχειρηματιών, επιλέξουν να ταξιδέψουν μαζί, το κόστος της πτήσης μοιράζεται ισόποσα και καθίσταται εξίσου ανταγωνιστικό με το κόστος ενός αεροπορικού εισιτηρίου, διακεκριμένης θέσης, σε ανάλογη εμπορική πτήση.

-Ποιος ο στόλος και το δίκτυο δρομολογίων της εταιρείας;

-Η Zela Jet παρέχει υπηρεσίες για τη ναύλωση αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Το δίκτυο των συνεργατών μας αποτελείται από προσεκτικά επιλεγμένες, ευρωπαϊκές κυρίως, αεροπορικές εταιρείες ιδιωτικών πτήσεων, που μπορούν να προσφέρουν ένα παγκόσμιο δίκτυο δρομολογίων. Αυτό επιτρέπει στους ταξιδιώτες να επιλέξουν ανάμεσα σε μια μεγάλη γκάμα αεροσκαφών, από μικρά ιδιωτικά αεροσκάφη μέχρι μεγάλα τζετ, καθώς και όλους τους τύπους ελικοπτέρων. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προωθούμε δρομολόγια που ενισχύουν τον ελληνικό τουρισμό, με τη ναύλωση ελικοπτέρων από συμβαλλόμενες εταιρείες, για μεταφορά επιβατών σε κάθε γωνία της Ελλάδας.

-Σε ποιο κοινό απευθύνονται οι υπηρεσίες σας;

-Οι ιδιωτικές πτήσεις έχουν ταυτιστεί και είναι συνυφασμένες με τα επαγγελματικά ταξίδια διακεκριμένων στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς και με ταξίδια αναψυχής διασημοτήτων. Αυτοί αποτελούν και το βασικό πυλώνα βιωσιμότητας αυτής της βιομηχανίας. Ωστόσο, η Zela Jet δεν απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε αυτό το κοινό. Εφαρμόζοντας μια ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική, μια πελατοκεντρική προσέγγιση και καταβάλλοντας μια συνεχή προσπάθεια για την εξεύρεση των ιδανικότερων επιλογών για την εκτέλεση μιας πτήσης, καταφέραμε να απευθυνόμαστε στο ευρύτερο κοινό, που πιθανόν να αναζητά ένα πιο αναβαθμισμένο επίπεδο άνεσης και ευελιξίας, τόσο για τις διακοπές του, όσο και για τα επαγγελματικά του ταξίδια. -Υπάρχει εικόνα για το μερίδιο μεταφοράς τουρισμού μέσω των ιδιωτικών αεροσκαφών; Ποιες οι προοπτικές; -Η μεταφορά τουριστών μέσω ιδιωτικών πτήσεων είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τον τουρισμό μιας χώρας. Παρόλο που το ποσοστό των τουριστών που επιλέγει, υπό συνθήκες ομαλότητας, να ταξιδέψει με ιδιωτικές πτήσεις είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις εμπορικές πτήσεις, η κατά κεφαλή δαπάνη κάθε επιβάτη ιδιωτικής πτήσης είναι πολύ μεγαλύτερη, δηλαδή ξοδεύει πολύ περισσότερα χρήματα από τους επιβάτες εμπορικών πτήσεων. Οι τοπικές οικονομίες που έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν επιβάτες ιδιωτικών πτήσεων σε τακτική βάση, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, έχουν επωφεληθεί σημαντικά. Για προσέλκυση όμως περισσότερων πτήσεων και σε άλλους προορισμούς, είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο για ανάπτυξη των υποδομών και του τουριστικού προϊόντος.

-Γενικότερα, ποιο κατά την εκτίμησή σας είναι το μέλλον των ιδιωτικών πτήσεων; Θα κερδίσουν έδαφος στην καταναλωτική πίτα;

-Με το πέρας της πανδημίας αναμένεται ότι θα επέλθουν ουσιαστικές ανατροπές και αλλαγές στην αεροπορική βιομηχανία. Πολλές αεροπορικές εταιρείες, θα αναγκαστούν να υιοθετήσουν ένα νέο μοντέλο εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού και φυσικά να επικεντρωθούν στον περιορισμό των λειτουργικών τους εξόδων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση της πρώτης και διακεκριμένης θέσης από αρκετούς προορισμούς, δημιουργώντας ένα κενό στις αερομεταφορές, το οποίο θα συμπληρωθεί με τις ιδιωτικές πτήσεις. Η αναστολή τακτικών δρομολογίων σε αρκετούς προορισμούς, δεν αναμένεται να καλυφθεί πλήρως από εταιρείες χαμηλού κόστους, αφού οι εταιρείες αυτές δεν συνηθίζουν να προσφέρουν τακτικές πτήσεις σε όλους τους προορισμούς τους. Κατά συνέπεια, οι αλλαγές αυτές στο χάρτη των αερομεταφορών, εξυπηρετούν και την ανάπτυξη των ιδιωτικών πτήσεων.

-Ποια τα πλάνα της εταιρείας για το επόμενο διάστημα; Είναι οι προγραμματισμένες πτήσεις μέσα σε αυτά;

-Όραμα της Zela Jet είναι η διενέργεια πτήσεων με ιδία πτητικά μέσα, στο εγγύς μέλλον. Ως μια εταιρεία ελληνοκυπριακών συμφερόντων, ευελπιστούμε πως οι πτήσεις μας θα εξυπηρετούν την εγχώρια αγορά. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε καινοτόμες υπηρεσίες, με υπερσύγχρονα αεροσκάφη σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Οι τακτικές, όμως, δρομολογημένες πτήσεις, δεν εντάσσονται για την ώρα στα πλάνα της εταιρείας, αφού σκοπός μας, είναι να παρέχουμε σε κάθε πελάτη μέγιστη ευελιξία και να προσφέρουμε όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, τη δυνατότητα επιλογής για την εκτέλεση της πτήσης που επιθυμεί. Παράλληλα θα εστιάσουμε στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μας με διεθνείς εταιρείες ιδιωτικών πτήσεων, ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε και μεσιτικές υπηρεσίες ναύλωσης αεροσκαφών και ελικοπτέρων, υψηλών προδιαγραφών.

Οι σχεδιασμοί για το αύριο

-Γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον στον τομέα των αερομεταφορών είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Ισχύει το ίδιο και για τις ιδιωτικές πτήσεις; Ποια η εικόνα σε Κύπρο και Ευρώπη;

-Όντως, ο τομέας των αερομεταφορών είναι πολύ ανταγωνιστικός. Αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο λειτουργικό κόστος των αεροπορικών εταιρειών, στην πληθώρα των επιλογών, στις χαμηλές τιμές και ειδικά αυτή την περίοδο, στη μειωμένη επιβατική κίνηση λόγω της πανδημίας. Ο τομέας των ιδιωτικών πτήσεων δεν εξαιρείται βέβαια από αυτό. Παρόλο που η πανδημία ευνόησε ουσιαστικά τις ιδιωτικές πτήσεις, ο ανταγωνισμός έδωσε ώθηση στις αεροπορικές εταιρείες για να βελτιώσουν το προσφερόμενο προϊόν και να παραμείνουν ψηλά στις προτιμήσεις των επιβατών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση, την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και τον ενδελεχή καθαρισμό των αεροσκαφών έπειτα από κάθε πτήση. Όσον αφορά στην εικόνα, να αναφέρω ότι είναι ελάχιστα τα ιδιωτικά αεροσκάφη που έχουν ως μόνιμη βάση την Κύπρο. Αυτό περιορίζει τις πιθανές επιλογές του ταξιδιωτικού κοινού, αφού σε αρκετές περιπτώσεις είναι αναγκαία η εκτέλεση πτήσεων χωρίς επιβάτες, από ή προς την Ευρώπη, ώστε να μπορέσει να διενεργηθεί μια επιβατική πτήση. Όμως, η συλλογική και μεθοδευμένη προσπάθεια των εξειδικευμένων συμβούλων και της έμπειρης ομάδας της Zela Jet, έχει ως αποτέλεσμα την προσφορά πλειάδας επιλογών στον ταξιδιώτη. Αυτή η προσέγγιση ανταποκρίνεται και στη δέσμευση της εταιρείας μας για εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών, τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση