ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:19
 

Ψάχνουν εναλλακτικές για τη γη του τεχνολογικού πάρκου, μετά το ναυάγιο

Ανατέθηκε στον CIPA να εξεύρει πρόταση αξιοποίησης των 328.000 τ.μ

Της Μαρίας Ηρακλέους

Το ναυάγιο στην δημιουργία τεχνολογικού πάρκου στο Πεντάκωμο ήταν οριστικό καθώς ούτε ο πρώτο διαγωνισμός, ούτε ο δεύτερος ούτε και οι συνεχείς παρατάσεις δεν κατάφεραν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον και προτάσεις. Για το έργο είχε διατεθεί κρατική γης έκτασης 328.000 τ.μ στην παραθαλάσσια περιοχή του Πεντακώμου στην επαρχία Λεμεσού.

Ήδη η κυβέρνηση μελετά εναλλακτικές λύσεις αξιοποίησης της γης και το θέμα έχει τεθεί ενώπιον CIPA από τον οποίο έχει ζητηθεί να διαχειριστεί την γη για προσέλκυση επενδυτών. Μελετάται παράλληλα το σενάριο στην περίπτωση που δεν μπορεί να διατεθεί ολόκληρο το τεμάχιο, να διατεθεί σταδιακά με μικρότερες στρατηγικές επενδύσεις που έχουν σχέση με τους τομείς της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Σημειώνεται ότι ενδεχομένως οι όποιοι άλλοι σχεδιασμοί να προσκρούσουν στους σκοπούς απαλλοτρίωσης και εκφράζονται φόβοι για τυχόν ενστάσεις από νομικής πτυχής στην περίπτωση που υπάρξει απόφαση για αλλαγή της χρήσης του τεμαχίου. Αυτή την στιγμή η Κυβέρνηση έχει ενώπιον της σχετική πρόταση από τον CIPA την οποία διερευνά σε συνεργασία με την νομική υπηρεσία καθώς υπάρχει και νομικό κώλυμα σε περίπτωση απευθείας ανάθεσης από το κράτος στον CIPA για προσέλκυση επενδύσεων για κρατική γη. 

Γιατί απέτυχε

Το τεχνολογικό πάρκο επρόκειτο να αποτελέσει βασική υποδομή για την προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο. Εξάλλου είχε συμπεριληφθεί και στην ψηφιακή στρατηγική της χώρας. Ωστόσο τα σχέδια και οι προσδοκίες δεν ήταν αρκετές για να γίνει το έργο πραγματικότητα. Και αυτό όπως εξηγά ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας Στέλιος Χειμώνας καθώς η Κύπρος υστερεί σε ανθρώπινες υποδομές. «Για να ενδιαφερθεί μια χώρα να φιλοξενήσει ένα τεχνολογικό πάρκο θα πρέπει να έχει το κατάλληλο προσωπικό» αναφέρει. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας της ΕΕ η Κύπρου κατατάσσεται 28η στους απόφοιτους STEM, κάτι που καταδεικνύει ακριβώς την απουσία επιστημονικού προσωπικού στην Κύπρο.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«ΛΗΨΕΤΕ ΚΑΡΤΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΤΜ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΗΜΕΙΑ Μπορείτε να χαράξετε και να συνδεθείτε ...»
MARK DOROTHY  |  16:58

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«Get ATM Raw Card and Make it Complete You can hack and log on to ATMs without having to carry it Arms. ...»
MARK DOROTHY  |  16:53

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Η Κίνα παραμένει στην κορυφή του πιο πρόσφατου Δείκτη, κυρίως λόγω του μεγέθους των επενδύσεων που γίνονται στην περιοχή.

EY: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μόνο μέρος της λύσης για την επίτευξη των στόχων για μηδενικές εκπομπές αερίων

Για να υλοποιηθεί το σενάριο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
X