ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:07
 

Σε πεδίο μάχης για τις οπτικές ίνες οι τηλεπικοινωνίες

Καθοριστική χρονιά το 2020 για τα πλάνα των παρόχων και την διαμόρφωση του παιχνιδιού στην αγορά

Της Μαρίας Ηρακλέους

Η ανάγκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου και οι χαμηλές επιδόσεις που καταγράφουν οι Κύπριοι στις ψηφιακές δεξιότητες, καταστούν μονόδρομο τις επενδύσεις των εταιρειών τηλεπικοινωνιών σε 5G και δίκτυα οπτικών ινών.

Το στίγμα δόθηκε κατά την παρουσίαση της νέας ταυτότητας της MTN, η οποία μετονομάστηκε σε epic και μαζί με το νέο όνομα ανακοίνωσε και τα πλάνα της για το δίκτυο οπτικών ινών, χωρίς να αποκλείει ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες εταιρείες στο συγκεκριμένο. Πρόκειται στην ουσία για φιλοσοφία της νυν ιδιοκτήτριας εταιρείας Monaco Telecom, και αποτελεί σημείο διαφοράς σε σύγκριση με το πλάνο της προηγούμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας, η οποία δεν είχε πλάνα προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, σε πρώτο στάδιο υπάρχει πρόθεση της εταιρείας να προχωρήσει με τις οπτικές ίνες σε πιλοτικό επίπεδο. 

Το ζήτημα όμως που έχει προκύψει από την αρχή του χρόνου είναι ότι ναι μεν υπάρχουν πλάνα για το δίκτυο, ωστόσο αναζητούν τρόπους εγκατάστασής τους. Ήδη έχουν αποταθεί στην Cyta ώστε να αξιοποιήσουν το δίκτυό της, πρόταση η οποία ωστόσο δεν έχει ευδοκιμήσει και είχε ως εξέλιξη η epic να προχωρεί σε προσφυγή στο Γραφείο του επιτρόπου για το θέμα, επικαλούμενη κωλυσιεργία της εταιρείας για να τους δώσει πρόσβαση στις υποδομές. Προσκόμματα φαίνεται να υπάρχουν και στην εναλλακτική τους να τοποθετήσουν οπτικές ίνες στους πασσάλους της Αρχής Ηλεκτρισμού, με τις συζητήσεις στην ΑΗΚ να συνεχίζονται αν και υπάρχουν ζητήματα στην διαδικασία.

Από το 2010

Μελετά το ενδεχόμενο να απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χρηματοδότηση του δικτύου οπτικών ινών σε απομακρυσμένες περιοχές

Το θέμα της συνεργασίας για το δίκτυο οπτικών ινών είναι συζήτηση που έχει τις ρίζες της στο 2010, όταν σχετική μελέτη καλούσε τους παρόχους να προχωρήσουν από κοινού στην υλοποίηση του δικτύου, λόγω του ότι η αγορά είναι μικρή και η Κύπρος δεν σηκώνει πάνω από ένα δίκτυο οπτικών ινών. Είχαν εκφραστεί τότε αντιρρήσεις από μερίδα των παρόχων, ωστόσο ήταν πρόταση η οποία δεν εγκαταλείφθηκε από όλους. Το δίκτυο οπτικών ινών πρέπει να καλύψει περίπου 380 χιλιάδες υποστατικά. Σημειώνεται δε ότι οι επενδύσεις για το δίκτυο των οπτικών ινών δεν αφορά μόνο CYTA και epic αλλά είναι στα πλάνα και των άλλων παρόχων.

Δημόσια πρόταση του ΤΗΕ

Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Κύπρο είναι η τιμή στην οποία προσφέρονται οι ψηλές ταχύτητες, και σε δεύτερο επίπεδο, το ότι οι αλλαγές δεν γίνονται με γρήγορους ρυθμούς, επισημαίνει σχετικά ο Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Γιώργος Κωμοδρόμου. Η προσπάθεια λοιπόν είναι οι νέες ταχύτητες να έρθουν το συντομότερο, και σε ανταγωνιστικές τιμές για το κοινό.

Στο μερίδιο που αναλογεί στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, πρώτιστο ζήτημα είναι να βοηθήσει την αγορά να γυρίσει σελίδα, και τα μέσα που εξετάζει για να το πετύχει, είναι μέσω κονδυλίων από την ΕΕ. Κονδύλια τα οποία αναμένεται να διεκδικήσει αφού υποβάλει σχετική πρόταση ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που υπολογίζεται να γίνει μέχρι τέλος του 2019.

Το ποσό, αν εγκριθεί, θα αφορά την περίοδο 2021-2027. Για να ολοκληρωθεί ωστόσο η πρόταση και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, θα πρέπει να προηγηθεί η χαρτογράφηση της κατάστασης των δικτύων σε όλη την Κύπρο, αναφέρει σχετικά ο κ. Κωμοδρόμου. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες οι οποίες θα προχωρήσουν με δίκτυο οπτικών ινών, θα πρέπει να προσδιορίσουν τις περιοχές τις οποίες προτίθενται να καλύψουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Οι περιοχές οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στα πλάνα των εταιρειών, θα καλυφθούν μέσω της χρηματοδότησης που θα εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι κίνηση η οποία ίσως επισπεύσει τα πλάνα των παρόχων, επισημαίνει ο κ. Κωμοδρόμου.

Η περίπτωση της CYTA

Περίπου 200 χιλιάδες υποστατικά αναμένεται να καλύψει η επένδυση της CYTA για το δίκτυο οπτικών ινών, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει τους σχεδιασμούς της. Βάσει του πλάνου της εταιρείας σε επίπεδο 4ετίας θα καλυφθούν 120 χιλιάδες υποστατικά στις αστικές περιοχές ενώ τα υπόλοιπα 80 χιλιάδες σε περίοδο έξι χρόνων. Μιλώντας στην «Κ» ο Γενικός Διευθυντής της CYTA Ανδρέας Νεοκλέους ανέφερε ότι μέχρι στιγμής το δίκτυο της οπτικής ίνας είναι διαθέσιμο σε 20 χιλιάδες νοικοκυριά σε όλα τα αστικά κέντρα. Σχολιάζοντας αναφορές για αργούς ρυθμούς στην υλοποίηση του σχεδίου της, αναφέρει ότι η υλοποίηση ενός καινούργιου δικτύου δεν είναι απλή υπόθεση, και επί του παρόντος οι ρυθμοί συνεχίζονται βάσει του συμφωνημένου σχεδίου. Παράλληλα ο οργανισμός προχωρά σε αναβαθμίσεις και στο δίκτυο του χαλκού. Όσον αφορά στο θέμα του κόστους των υπηρεσιών διαδικτύου υψηλών ταχυτήτων, επισημαίνει ότι ο στόχος είναι να αυξάνεται μεν η ταχύτητα, χωρίς να αυξάνεται και η τιμή.

Αχαρτογράφητα νερά

Σχολιάζοντας τα περί συνεργασιών και νέων δικτύων οπτικών ινών, ο γενικός διευθυντής της Cyta ανέφερε ότι η Αρχή είναι σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους παρόχους για να χρησιμοποιήσουν το δίκτυό μας βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου μας, σε χονδρικές τιμές. Το γεγονός όμως ότι έχει ζητηθεί η μεσολάβηση του Επιτρόπου ρύθμισης ηλεκτρονικών επικοινωνιών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σημεία σε αχαρτογράφητα νερά.

Με 5G το 2020

Πέραν του δικτύου οπτικών ινών, εκκρεμεί ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο σε θέματα τηλεπικοινωνιών που αφορά το δίκτυο 5G. Όπως πληροφορείται η «Κ», τον Σεπτέμβρη ξεκινά δημόσια διαβούλευση και πλεστηριασμός ώστε μέχρι τον Μάρτιο του 2020 να δοθούν οι άδειες συχνοτήτων για το δίκτυο 5G. Στη βάση αυτών των χρονοδιαγραμμάτων αναμένεται ότι μέχρι τέλος του 2020 οι πάροχοι θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες ψηλών ταχυτήτων στα κινητά τηλέφωνα των χρηστών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει ο αριθμός των αδειών που θα παραχωρηθούν, κάτι που εναπόκειται στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών να αποφασίσει. Αυτό θα κρίνει πολλά για τις επόμενες κινήσεις των παικτών των τηλεπικοινωνιών. Ήδη έχει εκφραστεί ο προβληματισμός για το κατά πόσο η κυπριακή αγορά μπορεί να χωρέσει τέσσερις παρόχους, ενώ με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα αλλαγές στο τηλεπικοινωνιακό πεδίο. Ήδη συνέργειες έχουν γίνει σε επίπεδο τηλεοπτικών δικαιωμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ Cablenet και Primetel με την συμφωνία να τίθεται σε ισχύ τον Ιούλη του 2019 με την έναρξη των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Ο χαμένος Οδυσσέας

«Το όνομά του, Ανδρέας, ο πολυμήχανος βασιλιάς της δημοσιογραφίας σε εφημερίδα της Κύπρου που μαζί με ...»
Yiannos  |  07:58

Ο χαμένος Οδυσσέας

«Μα εμείς ξυπνήσαμε! Σταματήστε επιτέλους! Δεν δεχόμαστε να μας περιπαίζετε με τις δήθεν ατοπίες του ...»
Yiannos  |  07:58

Η «καταιγίδα» στο κυπριακό ποδόσφαιρο

«Pios paei stixima oti tipote to spoudeo den tha gini me aftin tin ipothesi? Oloi kouppa apanni tha tin ...»
tiktok  |  06:37

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Συνεχίζονται οι εργασίες στους υπόγειους χώρους στάθμευσης, η διαδικασία υγρομόνωσης και η πασσάλωση του Private Oasis.

Το Trilogy Limassol Seafront ξεπερνά την επιφάνεια του εδάφους, με τις κατασκευαστικές εργασίες και των τριών πύργων να προχωρούν βάσει χρονοδιαγράμματος

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, αλλά και με το επίπεδο επαγγελματισμού και ασφάλειας ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
X