ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε πολυτελή ξενοδοχεία ένας στους δύο τουρίστες

Ρώσοι στην Αμμόχωστο και Βρετανοί στην Πάφο, οι προτιμήσεις σε πεντάστερα και καταλύματα Airbnb

Της Μαρίας Ηρακλέους

Κρατήσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων έκανε ένας στους δύο τουρίστες που ηρθε στην Κύπρο την περίοδο από 22 Μαΐου μέχρι τις 22 Αυγούστου. Όπως προκύπτει από ανάλυση των στοιχείων των Cyprus Flight Pass από πλευράς της εταιρείας Hermes Airports, το 47% των ταξιδιωτών στην Κύπρο επέλεξαν να διαμείνουν στην Αμμόχωστο, το 27% στην Πάφο, από 12% μοιράστηκαν σε Λευκωσία και Λεμεσό και μόλις 1% στην Λευκωσία. Γύρω στο 15% των τουριστών σε Αγία Νάπα και Πρωταρά, επέλεξαν ξενοδοχεία πέντε αστέρων, περίπου 35% επέλεξαν ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων, 35% έκαναν διακοπές σε hotel appartments ή μικρότερα ξενοδοχεία 1-3 αστέρων, ενώ μονοψήφια νούμερα συγκέντρωσαν οι διαμονές τουριστών σε τουριστικές επαύλεις και Non serviced appartments, ενώ περίπου 7% συγκέντρωσε η κατηγορία other, στην οποία περιλαμβάνονται τα καταλύματα τύπου Airbnb. Από τους τουρίστες που επέλεξαν να μείνουν Λεμεσό, γύρω στο 37% διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, ενώ το 50% των τουριστών της Πάφου έμεινε σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων (με ποσοστά 20% και 30% αντίστοιχα). Το υψηλότερο ποσοστό σε πολυτελή ξενοδοχεία συγκεντρώνει η Λεμεσός, στο 50% είναι Πάφος και Αμμόχωστος, ενώ η Λάρνακα έχει ποσοστό μόλις 27%. Στη Λάρνακα, μόλις 6% έμειναν σε πεντάστερα καταλύματα (λόγω και του περιορισμένου αριθμού πεντάστερων ξενοδοχείων) και περίπου 20% σε τετράστερα, ενώ η πλειοψηφία των τουριστών της Λάρνακας επέλεξε την κατηγορία others στην οποία περιλαμβάνονται τα καταλύματα Airbnb, με ποσοστό γύρω στο 32%.

Έτσι μοιράστηκε η πίτα

Επιγραμματικά, για την κυρίως καλοκαιρινή περίοδο, ανάσα στον τουρισμό έδωσαν οι Ρώσοι με ποσοστό 39%. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η τουριστική πίτα- σημαντικά συρρικνωμένη- μοιράζεται σε διάφορες και νέες αγορές παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες δεν είναι και οι πλέον ευοίωνες για κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα, η υπόλοιπη πίτα μοιράζεται σε πολύ μικρά κομμάτια σε Ηνωμένο Βασίλειο (10%), Πολωνία (8%), Ουκρανία (6%), Ισραήλ (4%), Γερμανία και Ουγγαρία από 3%, Σουηδία και Δανία από 2%. Όπως αναφέρει σχετικά η Hermes Airports, «υπάρχει εμπιστοσύνη στην Κύπρο ως προορισμού και μάλιστα δίνεται η δυνατότητα διείσδυσης σε υφιστάμενες και νέες αγορές αφού παρά τους μειωμένους αριθμούς επισκεπτών τους τελευταίους 12 μήνες έχουν προστεθεί πέραν των 30 νέων δρομολογίων στα δύο αεροδρόμια».

Ρώσοι στην Αμμόχωστο

Σύμφωνα με τις καταχωρήσεις στα Cyprus Flight Pass, η Αμμόχωστος ξεχωρίζει στις επιλογές των Ρώσων τουριστών, αφού συγκέντρωσε ποσοστό 61%. Πολύ λιγότεροι ήταν οι Ρώσοι που διανυκτέρευσαν σε Πάφο και Λεμεσό με τα ποσοστά να ανέρχονται σε 17% και 15% αντίστοιχα, ενώ μόλις το 7% των Ρώσων τουριστών έκανε διακοπές στην Λάρνακα. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτά που έχουν καταγραφεί ως εκτιμήσεις της αγοράς, ότι η πλειοψηφία των Ρώσων, αναζητούν στις διακοπές τους την πολυτέλεια. Προκύπτει λοιπόν ότι σχεδόν ένας στους δύο, προτίμησαν σε όλες τις επαρχίες να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων. Συγκεκριμένα, γύρω στο 35% των Ρώσων που έμειναν Αγία Νάπα και Πρωταρά, επέλεξαν ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων, ενώ ποσοστό 12% πεντάστερα. Ρώσους πελάτες ωστόσο είχαν και τα φθηνότερα ξενοδοχεία της περιοχής αφού ποσοστό περίπου 40% προτίμησε ξενοδοχεία μεταξύ 1-3 αστέρων ή hotel appartments. Από το 17% των Ρώσων που έμειναν στην Πάφο, γύρω στο 55% επέλεξε πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα πεντάστερα της Λεμεσού, είχαν σημαντική παρουσία Ρώσων τουριστών, αφού ποσοστό περίπου 50% έκανε κράτηση σε πολυτελές πεντάστερο. Σημειώνεται εδώ ότι πέρα από τους Ρώσους, την Αμμόχωστο επέλεξαν και οι Ουκρανοί τουρίστες (48%), με την πλειοψηφία τους να ξοδεύει λιγότερα για την διανυκτέρευση, επιλέγοντας είτε hotel apartments, είτε ξενοδοχεία μέχρι τριών αστέρων.

Στην Πάφο οι Βρετανοί

Ένας στους δύο Βρετανούς τουρίστες, προτίμησαν την Πάφο για τις διακοπές τους. Δεύτερη επαρχία προτίμησης ήταν φυσικά η ελεύθερη Αμμόχωστος, ενώ μονοψήφια νούμερα συγκεντρώνουν Λεμεσός, Λάρνακα και Λευκωσία. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι το 3% των Βρετανών τουριστών δήλωσαν καταλύματα στις κατεχόμενες περιοχές. Μικρές ροές στα κατεχόμενα υπήρξαν και από Γερμανούς (2%) και Γάλλους (1%). Πάντως όσοι Βρετανοί επέλεξαν την Πάφο και την Αμμόχωστο, διοχετεύτηκαν σε πολυτελή ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων (γύρω στο 55%). Ψηλά ποσοστά είχε σε Λεμεσό και Λάρνακα η κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονται τα καταλύματα Airbnb.

Και οι Πολωνοί

Στην Πάφο διανυκτέρευσε και το 50% των Πολωνών τουριστών. Το 37% της συγκεκριμένης αγοράς επέλεξε διακοπές σε Αγία Νάπα και Πρωταρά, ενώ μικρότερα ποσοστά επέλεξαν Λεμεσό και Λάρνακα. Οι κρατήσεις των επισκεπτών από την Πολωνία σε Πάφο και Αμμόχωστο, ήταν κυρίως σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων, ενώ ψηλά στις προτιμήσεις τους ήταν τα hotel appartments και τα ξενοδοχεία 1-3 αστέρων στις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού. Σημειώνεται ότι, οι Πολωνοί, ήταν η 3η μεγαλύτερη ομάδα τουριστών για την Κύπρο. Ενδεικτικά, το 2019 αποτελούσαν μόνο το 2% του συνόλου των τουριστικών αφίξεων ενώ τώρα είναι στο 8%. Παρά το γεγονός ότι η τουριστική κίνηση είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με το 2019, έχει αυξηθεί η συνδεσιμότητα από και προς την Πολωνία με πέραν των 10 διαφορετικών δρομολογίων.  

Ιταλία και Γαλλία

Κυρίως μεταξύ Πάφου και Αμμοχώστου ήταν και οι ροές των Ιταλών και Γάλλων τουριστών, οι οποίοι φέτος έκαναν την εμφάνιση τους στην Κύπρο, μετά την αύξηση στις πτήσεις που συνδέουν τις χώρες με τα κυπριακά αεροδρόμια. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, προκύπτει ότι πρόκειται για αγορές με διαφορετικό δημογραφικό προφίλ και τάση για πιο οικονομικά καταλύματα. Τέλος, οι Γερμανοί τουρίστες (μόλις στο 3% παρά τις προσδοκίες) μοιράστηκαν στα τρία, μεταξύ Αμμοχώστου (30%), Πάφου (30%) και Λάρνακας (25%).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση