ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαμηλές πτήσεις και από Ρωσία για τον Ιούνιο

Μένουν με τις προγραμματισμένες μέχρι στιγμής οι Ρώσοι, αντίβαρο τα προγράμματα των υπόλοιπων αγορών - Αισιόδοξοι οι ξενοδόχοι

Της Μαρίας Ηρακλέους

Ενώ τις προηγούμενες μέρες οι ενδείξεις για την ρωσική αγορά ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές με τις κρατήσεις να ξεπερνούν τα επίπεδα του 2019, οι κινήσεις της ρωσικής κυβέρνησης που ακολούθησαν, δημιούργησαν προβληματισμό σε σχέση με τις προθέσεις της Ρωσίας, να ξεκλειδώσει τελικά και τις ναυλωμένες πτήσεις.

Όπως ανέφεραν τα τελευταία 24ωρα πηγές στην «Κ», υπήρξαν ακυρώσεις νέων πτήσεων από ρωσικά αεροδρόμια για τον Ιούνη, δεδομένο το οποίο ενδεχομένως να θεωρηθεί και ως οιωνός για τις αποφάσεις της Ρωσίας σε σχέση με τις ναυλωμένες πτήσεις από την χώρα προς τα κυπριακά αεροδρόμια. Ωστόσο, επίσημη ενημέρωση ακόμα δεν υπάρχει, ούτε και για το αποτέλεσμα των επαφών του Υφυπουργού Σάββα Περδίου στην Μόσχα. Πηγές από τον τομέα του τουρισμού αναφέρουν ότι οι εξελίξεις για τη ρωσική αγορά κρίνονται από πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες ενδεχομένως να έχουν την βάση τους στα τεκταινόμενα με τη Λευκορωσία, ενώ διαβήματα γίνονται και πέραν του Υφυπουργείο Τουρισμού.

Στο 22% ήταν ο φετινός Μάιος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Αβεβαιότητα επικρατεί για το πώς θα κινηθεί ο Ιούνιος.

Στάση αναμονής

Σε αναμονή για τις εξελίξεις από τη ρωσική αγορά και ο ξενοδοχειακός κλάδος. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ως δεδομένο την συνέχιση των προγραμματισμένων πτήσεων, ενώ μετέωρο παραμένει το θέμα των ναυλωμένων πτήσεων. Έτσι, λοιπόν, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα του πτητικού προγράμματος από τα ρωσικά αεροδρόμια, οι πρόχειρες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 50 χιλιάδες επιβάτες τον μήνα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης περιγράφει ότι ο κλάδος είναι σε στάση αναμονής, περιμένοντας τις επόμενες ανακοινώσεις τόσο από τη ρωσική όσο και από την βρετανική αγορά, ενώ εκτιμά ότι παρά το μούδιασμα Ιουνίου, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα δώσουν τις ανάσες που χρειάζεται ο τουριστικός κλάδος της Κύπρου. Πάντως μετά τον αποκλεισμό της Κύπρου από την πράσινη λίστα της Βρετανίας την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία αποτελεί αυτή την στιγμή τη βασικότερη τουριστική αγορά για την Κύπρο. «Σίγουρα μας ενδιαφέρει πότε θα επιτραπούν οι ναυλωμένες πτήσεις ώστε να προχωρήσουν τα προγράμματα διοργανωτών ταξιδίων όπως είχαν προγραμματίσει τον σχεδιασμό τους. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αύξηση το επόμενο διάστημα, αναλόγως του πώς θα κινηθεί η κατάσταση λόγω της πανδημίας», δήλωσε στην «Κ» από την πλευρά της η γεν. Διευθύντρια της ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη. Την ίδια ώρα, η 28η Ιουνίου θεωρείται από πολλούς η μέρα ορόσημο για το ξεκλείδωμα των τουριστικών ροών από Βρετανία, ωστόσο η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης έχει πολιτικό παρασκήνιο. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να προβλεφθεί στο 100% στη βάση της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου. Βάσει των τελευταίων εξελίξεων, το βασικό πρόγραμμα από τη ρωσική αγορά φαίνεται ότι δεν θα αυξηθεί, τουλάχιστον όχι επί του παρόντος. Δεν προδικάζει δηλαδή αυτή η εξέλιξη το πώς θα κινηθεί η Ρωσία το επόμενο διάστημα, ωστόσο σίγουρα έχει προβληματίσει τον τουριστικό κλάδο.

Στην περίπτωση της Βρετανίας, παρά την πορτοκαλί κατηγορία, οι πτήσεις συνεχίζονται αν και με πολύ χαμηλές πληρότητες. Το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι οι πτήσεις των Ryanair, Easyjet και British Airways από τα βρετανικά αεροδρόμια προς την Κύπρο θα μεταφέρουν ως επί το πλείστον φοιτητές και σε πολύ μικρούς αριθμούς μεμονωμένους τουρίστες, οι οποίοι έχουν το περιθώριο των 10 ημερών καραντίνας με την επιστροφή τους. Ωστόσο, το κρατούμενο εδώ είναι ότι εφόσον συνεχίζεται το πτητικό πρόγραμμα, είναι ευκολότερη η έναρξη τουριστικών ροών, εφόσον με την αναθεώρηση της πράσινης λίστας, η Κύπρος προστεθεί στους ασφαλείς προορισμούς για τους Βρετανούς. Πάντως μέχρι στιγμής οι αφίξεις κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις επιδόσεις του 2019. 

Το 1/5 του 2019

Ο στόχος που έχει τεθεί για φέτος κυμαίνεται στο 40% του 2019 - χρονιά ορόσημο για τις τουριστικές αφίξεις στο νησί. Τα στοιχεία από την Hermes Airports δείχνουν ότι ο Μάιος κινήθηκε στο 22% των επιδόσεων του αντίστοιχου μήνα το 2019. H επιβατική κίνηση ήταν συνολικά 250.147 επιβάτες από τους οποίους οι 206.168 για το αεροδρόμιο Λάρνακας και οι 43.979 για το αεροδρόμιο Πάφου. Τον Μάιο του 2019 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν στο 1,12 εκατ. Συγκριτικά με τον Απρίλιο 2021, μήνα κατά τον οποίο άνοιξε τουριστικά η Κύπρος, ο αριθμός της επιβατικής κίνησης διπλασιάστηκε. Ωστόσο, ο Ιούνιος, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, καλύπτεται ακόμα από μεγάλη αβεβαιότητα και ανοικτό το ενδεχόμενο ακυρώσεων υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων και των αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο. Στην περίπτωση που το πτητικό πρόγραμμα διατηρηθεί ως έχει, η επιβατική κίνηση Ιουνίου θα κινηθεί στις 400 χιλιάδες.

Ανοίγματα και σε άλλες αγορές

Η Μαρία Κουρούπη, Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Hermes Airports, τόνισε ότι δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο στο τι συμβαίνει στις αγορές της Ρωσίας και της Βρετανίας, αλλά να διευρύνουμε την οπτική μας και στις υπόλοιπες αγορές, οι οποίες μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην επιβατική κίνηση στο νησί. Συγκεκριμένα από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φαίνεται ότι φέτος το 60% των αεροπορικών θέσεων προέρχεται από 27 χώρες, ενώ το υπόλοιπο 40% από Βρετανία Ρωσία και Ελλάδα. Μέχρι στιγμής ξεκίνησε πτήσεις η Πολωνία, η Ουκρανία, η Γαλλία και η Γερμανία αν και σε πολύ συγκρατημένα πλαίσια και πληρότητες, εντούτοις σαφώς δίνουν το δικό τους θετικό πρόσημο στην συνολική αποτίμηση. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση