ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χρυσές δουλειές για τις αμυντικές βιομηχανίες σε Ισραήλ, Τουρκία και Νότια Κορέα

Η τουρκική Baykar, κατασκευάστρια του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar TB-2, είδε τα έσοδά της να εκτοξεύονται το 2022

Η Δύση μπορεί να δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι χρειάζεται για να στηρίξει την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική εισβολή, ωστόσο ήταν βιομηχανίες από τη Νότια Κορέα, την Τουρκία και το Ισραήλ εκείνες που τελικώς καρπώθηκαν πολλές από τις – άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένες με τον πόλεμο στην Ουκρανία – αμυντικές συμφωνίες του 2022, σύμφωνα με όσα σε αναφέρει σε άρθρο του το Politico επικαλούμενο τα στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων του ινστιτούτου SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) με τις αγοραπωλησίες οπλικών συστημάτων για το έτος 2022.

«Η Νότια Κορέα, το Ισραήλ και η Τουρκία είναι χώρες που ξεχωρίζουν ως ικανές να ανταποκριθούν στις αυξημένες (σ.σ. αμυντικές) δαπάνες», δηλώνει ο Λούσι Μπερό Σουντρό, επικεφαλής ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ερευνών για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες της Τουρκίας είδαν τα έσοδά τους το 2022 να αυξάνονται κατά 22% σε σύγκριση με το 2021, στα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, με την εταιρεία που ξεχωρίζει να είναι η Baykar, στην κεφαλή της οποίας βρίσκεται ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα έσοδα των τριών ισραηλινών εταιρειών που βρίσκονται στη λίστα του ινστιτούτου SIPRI (πρόκειται για τις Rafael, Israel Aerospace Industries και Elbit Systems) έφθασαν τα 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 6,5% σε σύγκριση με το 2021.

Τα αντίστοιχα έσοδα των τεσσάρων εταιρειών από τη Νότια Κορέα που βρίσκονται στην ίδια κατάταξη (πρόκειται για τις Hanwha Aerospace, LIG Nex1, Korea Aerospace Industries και Hyundai Rotem), μειώθηκαν κατά 0,9%, κυρίως λόγω της πτώσης κατά 8,5% που κατέγραψε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής όπλων της χώρας, η Hanwha Aerospace, ωστόσο οι βιομηχανίες της Νότιας Κορέας είναι πιθανό να δουν αύξηση των εσόδων τους φέτος (2023) λόγω των τεράστιων παραγγελιών που έχουν λάβει από την Πολωνία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι Πολωνοί έχουν, για παράδειγμα, παραγγείλει από τους Νοτιοκορεάτες άρματα μάχης (K2 Black Panther), συστήματα πυροβολικού και μαχητικά αεροσκάφη (FA-50) μεταξύ άλλων.

Η τουρκική Baykar, κατασκευάστρια του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar TB-2 που χρησιμοποιείται από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, είδε τα έσοδά της να εκτοξεύονται το 2022, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει έτσι για πρώτη φορά μια θέση στη λίστα με τις κορυφαίες 100 αμυντικές βιομηχανίες του ινστιτούτου SIPRI, μαζί με τις επίσης τουρκικές ASELSAN, Turkish Aerospace Industries (TAI) και Roketsan.

Με πληροφορίες από Politico, SIPRI

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση