ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της CYTA

Αποκόπηκε κονδύλι €0,5 εκ. που προοριζόταν για συμβούλους για στρατηγικό επενδυτή

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμο τον Προϋπολογισμό της CYTA για το 2020 αφού προηγουμένως απέκοψε κονδύλι €0,5 εκ. που προοριζόταν για συμβούλους για στρατηγικό επενδυτή. Επίσης η Βουλή ψήφισε σε νόμο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2019 ύψους ύψους €25 εκ. για την κάλυψη μέρους του αναλογιστικού ελλείμματος του Ταμείου Συντάξεων, μετά από σχετική συμφωνία της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου και της CYTA.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών προς την Ολομέλεια της Βουλής ο Προϋπολογισμός της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου για το 2020 προβλέπει έσοδα ύψους €349.140.000 και δαπάνες €420.137.920 και είναι ελλειμματικός.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες είναι €107.738.150, οι τακτικές δαπάνες €277.245.750, οι υποχρεώσεις προς το ταμείο συντάξεων €19.600.000, έργα επί πληρωμή σε τρίτους €9.954.000 και απρόβλεπτες δαπάνες €5.600.000.

Στην έκθεση αναφέρεται περαιτέρω ότι το μισό εκατομμύριο που απεκόπη αφορά την προκήρυξη διαγωνισμών με στόχο την μετάκληση ανεξάρτητων εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων για τη διερεύνηση όλων των διαθέσιμων επιλογών για τη μετοχοποίηση/δημιουργία θυγατρικής εταιρείας ιδιωτικού δικαίου και τη μερική αποκρατικοποίηση της Αρχής μέσω προσέλκυσης και επιλογής κατάλληλου στρατηγικού συνεργάτη επενδυτή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης αναφέροντας ότι η Επιτροπή απέκοψε το κονδύλι για μελέτες ιδιωτικοποίησης, πρόσθεσε ότι στον οργανισμό γίνονται βήματα εκσυγχρονισμού και δήλωσε ότι η CYTA δεν θα αφεθεί βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε πως η CYTA το 2018 είχε αυξημένη κερδοφορία 60εκ ευρώ, προσθέτοντας ότι για το 2019 τα αποτελέσματα αναμένονται ακόμα καλύτερα και έχουν διαψεύσει τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν την χρεωκοπία της.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η CYTA με επένδυση 120 εκ. για 10 χρόνια αναβαθμίζει τις υποδομές τηλεπικοινωνιών με την τεχνολογία της οπτικής ίνας. Πρόσθεσε πως και για λόγους εθνικής ασφάλειας το κράτος πρέπει να έχει κύριο λόγο στον οργανισμό και έκανε λόγο για δογματισμό της Κυβέρνησης, στην ιδιωτικοποίηση της CYTA. Συνεχίζοντας είπε ότι ο Οργανισμός έχει ανάγκη εκσυγχρονισμού, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να στηρίζει τους Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Απαντώντας ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς , υπενθυμισε το σκάνδαλο με την CYTA Hellas, παρατηρώντας ότι ο Οργανισμός ανέκαμψε επί των ημερών διακυβέρνησης ΔΗΣΥ. Πρόσθεσε πως μερική αποκρατικοποίηση σημαίνει ότι θα μπει στρατηγικός επενδυτής, χωρίς το κράτος να χάνει τον έλεγχο. Η πρόταση για μερική αποκρατικοποίηση προερχόταν και από άλλα κόμματα, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι επιβάλλεται να προστατευτεί ο δημόσιος πλούτος.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε μερική αποκρατικοποιήση της CYTA, που σημαίνει ιδιωτικοποίηση. Η CYTA κατάφερε να αντέξει να επιστρέψει στην κερδοφορία, χρειάζεται περαιτέρω αλλαγή και μεταρρύθμιση συνέχισε προσθέτοντας ότι υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό με επιφύλαξη και ευελπιστώντας ότι η CYTA θα μελετήσει τις επιπτώσεις του 5G.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X