ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αλμα επενδύσεων για πράσινη ενέργεια το 2022 παγκοσμίως

Πρώτη φορά ισόποσες με αυτές για ορυκτά καύσιμα, έφθασαν στο 1,1 τρισ. δολ.

BLOOMBERG

Ο εκβιαστικός συνδυασμός της ενεργειακής και της κλιματικής κρίσης εξώθησε όπως φαίνεται οικονομίες, επιχειρήσεις και επενδυτές σε μια αποφασιστική αύξηση των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια. Αυτή η εικόνα προκύπτει τουλάχιστον από την έκθεση της BloombergNEF με τίτλο «Τάσεις της ενεργειακής μετάβασης το 2023», που φέρει τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια να έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και να είναι το περασμένο έτος για πρώτη φορά ισόποσες με τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα. Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η BloombergNEF, τα κεφάλαια που επενδύθηκαν παγκοσμίως στη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ηλεκτροκίνητων οχημάτων αλλά και των νέων μορφών ενέργειας, όπως είναι, για παράδειγμα, το υδρογόνο, αυξήθηκαν πέρυσι εν μέρει και ως αντίδραση στο αυξημένο κόστος των ορυκτών καυσίμων και ανήλθαν στο 1,1 τρισ. δολ. το 2022. Εφθασαν έτσι στο ίδιο ποσό στο οποίο ανήλθαν πέρυσι και οι επενδύσεις στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Πρωταθλήτρια η Κίνα στις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια, δεύτερη η Ευρωπαϊκή Ενωση, στην τρίτη θέση οι ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει πως οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια αυξήθηκαν κατά 31% σε σύγκριση με τα επίπεδα του αμέσως προηγούμενου έτους, αν και παραμένει βέβαια απλώς ένα τμήμα όσων κεφαλαίων απαιτούνται για να μειωθούν δραστικά οι εκπομπές καυσαερίων και να αντιμετωπισθεί η κλιματική κρίση. Τη μερίδα του λέοντος απορρόφησαν τα σχέδια ηλιακής και αιολικής ενέργειας, καθώς οι επενδύσεις σε αυτές τις δύο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έφθασαν στα 495 δισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση 17% σε σύγκριση με το 2021.

Ακολουθούν κατά πόδας οι επενδύσεις στα ηλεκτροκίνητα οχήματα, που έφθασαν στα 466 δισ. δολ. Ο τομέας της ηλεκτροκίνησης είναι σαφές, όμως, πως προσελκύει πολύ περισσότερο το ενδιαφέρον επενδυτών και επιχειρήσεων, καθώς οι επενδύσεις στον κλάδο κατέγραψαν πολύ μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με τους άλλους τομείς της καθαρής ενέργειας: αυξήθηκαν συγκεκριμένα κατά 54% σε σύγκριση με το 2021. Από την έρευνα της BloonbergNEF προκύπτει, επίσης, ότι σχεδόν οι μισές από τις επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση, κεφάλαια ύψους 546 δισ. δολ., έγιναν στην ενεργοβόρα και εξαιρετικά ρυπογόνα Κίνα, που σημειώνει άλμα στη στροφή στην πράσινη ενέργεια. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ δεν έχουν αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις στον κλάδο και έρχονται δεύτερες, αλλά με σημαντική διαφορά, καθώς επένδυσαν μόνο 141 δισ. δολ. σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Οπως, άλλωστε, επισημαίνει το Bloomberg, αν η Ευρωπαϊκή Ενωση εξεταζόταν ως ενιαία οντότητα, τότε θα καταλάμβανε εκείνη τη δεύτερη θέση, με τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια να ανέρχονται στα 180 δισ. δολ. Τα ποσά που αναφέρει η σχετική έκθεση της BloombergNEF αφορούν αυστηρώς τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια και δεν συμπεριλαμβάνουν συναφείς δαπάνες, όπως, για παράδειγμα, εκείνες που έγιναν για την επέκταση και την ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας και οι οποίες έφθασαν τον περασμένο χρόνο τα 274 δισ. δολ. σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεν περιλαμβάνονται ούτε τα 79 δισ. δολ. που επενδύθηκαν στις εφοδιαστικές αλυσίδες της καθαρής ενέργειας και στον κατασκευαστικό τομέα της καθαρής ενέργειας, που έφθασαν στα 119 δισ. δολ. Αν συνεκτιμηθούν όλα αυτά, τότε οι επενδύσεις στο εξαιρετικά δύσκολο και δαπανηρό εγχείρημα της ενεργειακής μετάβασης έφθασαν πέρυσι στο 1,6 τρισ. δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση