ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:47
 

Escrow account κλειδί για την ΑΟΖ

Συγκεκριμένη πρόταση στον Μουσταφά Ακιντζί, υπέβαλε ο Νίκος Αναστασιάδης για τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες για λογαριασμό της τ/κ κοινότητας.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Πρόταση που καλύπτει πλήρως τις όποιες ανησυχίες εκφράζονται από τ/κ πλευράς, για το μερίδιο από τα έσοδα των υδρογονανθράκων έχει ενώπιόν του ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί. Πέρα από τη σύσταση του Ταμείου Υδρογονανθράκων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια προσπάθεια να αφαιρέσει τα όποια προσχήματα προβάλλονται από την τουρκική πλευρά για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό, έχει υποβάλει στον κ. Ακιντζί συγκεκριμένη πρόταση, που εάν γίνει αποδεκτή θα αφαιρέσει ένα αγκάθι στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε οι πλευρές να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των συνομιλιών.

Η πρόταση παρουσιάστηκε από τον Νίκο Αναστασιάδη στην κοινή συνάντηση της 9ης Αυγούστου με τον Μουσταφά Ακιντζί και σύμφωνα με πληροφορίες, υποβλήθηκε και γραπτώς στη συνέχεια. Η πρώτη αντίδραση του Τ/κ ηγέτη φαίνεται να είναι θετική, ωστόσο η τύχη της πρότασης του προέδρου της Δημοκρατίας θα κριθεί στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της η «Κ», η πρόταση Αναστασιάδη περιλαμβάνει προϋποθέσεις προκειμένου η τ/κ πλευρά να είναι σε θέση να αντλήσει το μερίδιο που της αναλογεί από τη μελλοντική πώληση ΦΑ, από κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ. Η πρόταση στην ουσία εξουδετερώνει τα όσα είχε ζητήσει ο Τ/κ ηγέτης για σύσταση ειδικής Επιτροπής, η οποία θα διαχειρίζεται τα των υδρογονανθράκων. Πρόταση η οποία δεν είναι υλοποιήσιμη και για ουσιαστικούς λόγους.

Η πρόταση της τουρκικής πλευράς για συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου δεν μπορεί να προχωρήσει για ουσιαστικούς λόγους.

Escrow account

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από το χώρο των συνομιλιών, ο Νίκος Αναστασιάδης, στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου, δήλωσε την ετοιμότητά του να προχωρήσει με συγκεκριμένα βήματα στο κομμάτι των υδρογονανθράκων, ακόμα και πριν την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας στηρίζεται στη δημιουργία ενός δεσμευμένου λογαριασμού ειδικού σκοπού, escrow account, στον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία θα μεταφέρει το μερίδιο που αναλογεί στους Τ/κ από την πώληση του ΦΑ. Δικαιούχος του λογαριασμού, escrow account, θα είναι η τ/κ κοινότητα, η οποία θα μπορεί να αντλήσει το ποσό εφόσον εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, που θέτει η πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με την πρόταση, το ποσό που θα κατατίθεται στον λογαριασμό θα απελευθερώνεται μόνο εάν η Τουρκία τερματίσει τις προκλήσεις της στην περιοχή αναγνωρίζοντας τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, λένε πηγές στη Λευκωσία, υποστήριξε πως η σύσταση Επιτροπής που θα διαχειριζόταν τα των ενεργειακών της ΑΟΖ, πρόταση που έχει υποβάλει η τουρκική πλευρά, δεν μπορεί να προχωρήσει για το λόγο ότι δεν θα μπορεί εκ των πραγμάτων να επιλαμβάνεται ζητημάτων που άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως την παραχώρηση τεμαχίων σε εταιρείες για έρευνες, παραχώρηση αδειών εκμετάλλευσης ή τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών.

Επί της πρότασης, η τουρκική πλευρά δεν έχει απαντήσει. Παράλληλα με τη δημιουργία escrow account, στο τραπέζι παραμένει η σύσταση του Ταμείου Υδρογονανθράκων αλλά και η ενημέρωση του Τ/κ για τα ζητήματα των υδρογονανθράκων από τον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο λογαριασμός

Ο escrow account, σύμφωνα με στελέχη ελεγκτικών οίκων, είναι ένας λογαριασμός ειδικού σκοπού ο οποίος ανοίγεται μετά από συμφωνία δυο μερών. Τον λογαριασμό, στη προκειμένη περίπτωση, τον ανοίγει η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία θα πρέπει να συμφωνήσει με το άλλο μέρος, την τ/κ πλευρά, για τον διαχειριστή του λογαριασμού που θα πρέπει να είναι κοινής αποδοχής. Μια πρώτη σκέψη που υπάρχει είναι πως το ρόλο αυτό μπορεί να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Έθνη, ή τραπεζικό ίδρυμα που θα ανοίξει τον escrow account, το οποίο, όπως μας επισημάνθηκε, ζητά να του κατατεθεί η συμφωνία των δυο πλευρών. Εφόσον οι διαδικασίες ολοκληρωθούν στο λογαριασμό θα καταλήγει το μερίδιο των Τ/κ από τους υδρογονάνθρακες. Ωστόσο για να απελευθερωθούν τα χρήματα, απαιτείται η έγκριση του διαχειριστή του λογαριασμού ο οποίος προηγουμένως θα λάβει υπόψη εάν έχουν εκπληρωθεί οι όροι ή προϋποθέσεις της συμφωνίας.

Η Τουρκία

Και ενώ αναμένεται η απάντηση στην πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας, η Τουρκία συνεχίζει τις παραβατικές κινήσεις και συμπεριφορές στην περιοχή. Ο Νίκος Αναστασιάδης στις επαφές που είχε με την κ. Λούτ, ξεκαθάρισε πως συνομιλίες με προκλήσεις των Τούρκων δεν μπορούν να ξεκινήσουν. Σε διπλωματικό επίπεδο η πληροφόρηση που υπάρχει είναι πως η Άγκυρα εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει κάποια κίνηση, στην παράνομη γεώτρηση που προτίθεται να πραγματοποιήσει ανοιχτά της Καρπασίας με το σκεπτικό ότι η εκεί παρουσία της, δεν αφορά διεκδικήσεις της ιδίας αλλά ενεργεί στη βάση παράνομων συμφωνιών με το καθεστώς των κατεχομένων. Για την περίπτωση του γεωτρύπανου, δυτικά της Πάφου, οι ίδιες πληροφορίες τη φέρουν να παραμένει σταθερή στις προκλήσεις της, διαμηνύοντας πως ο «Πορθητής» θα παραμείνει στην περιοχή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Χρειάζεστε βοήθεια 2% για επιχειρηματικές επενδύσεις, αγοράστε αυτοκίνητο και πληρώστε ιατρικούς λογαριασμούς ...»
selsumat@gmail.com  |  11:53

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«προσφέρουμε βοήθεια δανείου 2% για να κάνουμε επιχειρηματικές συναλλαγές, να αγοράζουμε αυτοκίνητα και ...»
matto  |  11:52

ΠΣΕΜ: Δημοψήφισμα για ολοήμερη αποχή με αφορμή τις εξετάσεις ανά τετράμηνο

« 7 ΑΠΟ ΤΑ 10 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΣΕΜ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΜΕ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ...»
ΜΑΡΙΚΑ  |  11:40

Best Value για επαγγελματίες

«Βάλθηκαν να μας ……… τρελάνουν ;;; «Το μυστήριο του Αγιασμού (????) τέλεσε ο ………» Ο Αγιασμός που τελείται ...»
YIANNOULIS  |  11:07

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X