ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με νέο σήμα 100 κυπριακά κρασιά

Το WineCore θα ενσωματωθεί στην συσκευασία του κρασιού της Cyprus Wine Consortium μέχρι το α΄ τρίμηνο του 2024

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σε σημείο καμπής βρίσκεται ο κυπριακός οινοποιητικός τομέας, με ενέργειες αναβάθμισης και προώθησης του να γίνονται σε πιο συντονισμένο επίπεδο τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε δημόσιο τομέα. Σε επίπεδο ιδιωτικού τομέα, το Cyprus Wine Consortium –το οποίο αποτελείται από 15 οινοποιεία– έχει δημιουργήσει σήμα αναγνωρισιμότητας του προϊόντος, WINECORE, το οποίο σημαίνει Wineries of Cyprus Own-Rooted Evolution. Από σήμερα, μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2024, θα πρέπει να ενσωματωθεί στην συσκευασία των κρασιών του consortium και να τοποθετείται στα καψύλια των φιαλών κρασιού. Υπολογίζεται ότι, σε ένα χρόνο το συγκεκριμένο λογότυπο θα φέρουν στη συσκευασία τους 100 διαφορετικές ετικέτες κυπριακού κρασιού. Παράλληλα, το σήμα θα αξιοποιείται και σε άλλα προωθητικά Μέσα όπως banners και συμμετοχή σε εκθέσεις. Όπως εξηγεί στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος και Ιδρυτικό μέλος του Cyprus Wine Consortium Χάρης Θεοχάρης, το WineCore προσδιορίζει τον αποκλειστικά κυπριακό χαρακτήρα των κρασιών και θα αποτελέσει μια σημαντική γέφυρα προς τους καταναλωτές, εντός και εκτός Κύπρου, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας του στην αγορά. Ωστόσο, το σήμα πρωτίστως θα λανσαριστεί στην κυπριακή αγορά, και αγορές του εξωτερικού θα ακολουθήσουν επιλεκτικά. Στο πλαίσιο της προώθησης του νέου σήματος ταυτότητας, πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί στο εξωτερικό η έκθεση κρασιού ΑΝΤΑΜΩΜΑ –η μόνη έκθεση που επικεντρώνεται στα κυπριακά κρασιά και τις γηγενείς ποικιλίες, στην οποία λαμβάνουν μέρος μόνο τα 15 οινοποιεία WINECORE και η οποία λαμβάνει χώρα δύο φορές τον χρόνο.

Τα επιλεγμένα κρασιά των 15 οινοποιείων θα φέρουν το σήμα WINECORE ως προσδιοριστικό της ποιότητας και του αποκλειστικά κυπριακού τους χαρακτήρα.

Σήμα ποιότητας

Εκτός από σήμα ταυτότητας, το συγκεκριμένο σήμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως σήμα ποιότητας, εφόσον θα δίνεται μόνο στα κρασιά που θα περνούν επιτυχώς από τον εσωτερικό έλεγχο ποιότητας του Cyprus wine Consortium.

Έτσι ο καταναλωτής ο οποίος θα βλέπει το σήμα, θα γνωρίζει ότι το κρασί είναι οργανοληπτικά ορθό, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα περιέχει δυσάρεστες οσμές, όπως αυτές της οξείδωσης ή της αναγωγής (βαριά αρώματα από θειούχες ενώσεις) ούτε οποιοδήποτε άλλο οινολογικό λάθος. Τα κρασιά που θα επιλεγούν να φέρουν το λογότυπο, τελούν υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι φτιάχνονται μονοποικιλιακά ή κατά πλειοψηφία (blends) από γηγενείς και αυτόριζες κυπριακές ποικιλίες σταφυλιού.

«Έχουμε αναγνωρίσει, προωθούμε, και στοχεύουμε να γνωρίσουμε σε όλο τον κόσμο τις ακόλουθες Κυπριακές ποικιλίες: Ξυνιστέρι, Μαραθεύτικο, Μοροκανέλλα, Γιαννούδι, Βασίλισσα, Πρωμάρα, Όφθαλμο, Μιχαλιάς, Μαρούχο, Κατομυλίτικο, Κανέλλα, Σπούρτικο, Μοσχάτο Άσπρο, Φλούρικο», αναφέρει ο κ. Θεοχάρης. Τονίζεται πάντως ότι αν δεν υπάρχει το συγκεκριμένο σήμα σε κάποιο κυπριακό κρασί, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ότι πρόκειται για χαμηλότερης ποιότητας προϊόντα, αλλά ότι ενδεχομένως να πρόκειται για οινοποιείο που δεν συμμετέχει στο Consortium.

Συλλογική προσπάθεια

Όπως τονίζει ο κ. Θεοχάρης, προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω η εικόνα του κυπριακού κρασιού και να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς του τοπικά και σε χώρες του εξωτερικού, χρειάζεται πλέον συλλογική προσπάθεια από τα οινοποιεία, ενώ τονίζει ότι η μέχρι σήμερα επικοινωνία των μοναδικών χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων της οινικής Κύπρου δεν είναι επαρκής.

Για αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, τα οινοποιεία WINECORE έχουν ήδη αρχίσει τη δημιουργία υλικού και μηχανισμών διάδοσης των στοιχείων που καθιστούν τα κρασιά από κυπριακές ποικιλίες ποιοτικά με τον δικό τους μοναδικό χαρακτήρα, κάτι που επιχειρείται και μέσα από το σήμα WINECORE.

Το άλλο branding

Πέρα από την πρωτοβουλία του Cyprus Wine Consortium, προωθητικές ενέργειες του κυπριακού κρασιού γίνονται και από πλευράς υπουργείου Εμπορίου, αν και η διαδικασία κινείται με αργούς ρυθμούς. Από το 2021 είχε καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης για τη δημιουργία και την προώθηση κυπριακής οινικής ταυτότητας (branding) το οποίο περιλάμβανε και τη δημιουργία λογότυπου κοινής αποδοχής, που θα εκφράζει την εθνική οινική οντότητα της Κύπρου, και θα χρησιμοποιείται σε κάθε προωθητική ενέργεια. Στα πλάνα ήταν και η δημιουργία ιστοσελίδας και προώθησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή τη στιγμή, η δημιουργία ενός ενιαίου wine branding του κυπριακού κρασιού είναι σε εξέλιξη, ενώ όπως ενημέρωσε σχετικά ο υπουργός Ενέργειας σε εκδήλωση του Cyprus Wine Consortium την περασμένη Τετάρτη, η πρόταση για τη δημιουργία ειδικού εμπορικού σήματος βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για έλεγχο. Από τη στιγμή που ο έλεγχος ολοκληρωθεί με επιτυχία, τότε θα πρέπει να εγγραφεί στον έφορο εταιρειών και στη συνέχεια, θα ακολουθήσει περίοδος υποβολής ενστάσεων. Εφόσον ενστάσεις δεν υπάρξουν, τότε το σήμα θα παρουσιαστεί και θα ξεκινήσει η καμπάνια προώθησής του.

Αυτό αφορά την Υπηρεσία Εμπορίου. Υπενθυμίζεται ότι είναι παράλληλα σε εξέλιξη και η δημιουργία του λογότυπου Cyprus Made, το οποίο επίσης θα μπορεί να αξιοποιηθεί και στο κομμάτι προώθησης του κυπριακού κρασιού.

Ανεβαίνουν οι εξαγωγές

Σε χαμηλά επίπεδα είναι οι εξαγωγές κυπριακού κρασιού αφού απορροφούν πολύ μικρό ποσοστό (μόλις το 5%) της κυπριακής παραγωγής. Ωστόσο παρουσιάζουν σταθερή αύξηση κάθε χρόνο. Ενδεικτικά, το 2022 η αξία των εξαγωγών παρουσίασε αύξηση πέραν του 40%. Συγκεκριμένα, το 2021 η αξία των εξαγωγών του κυπριακού κρασιού ήταν €1.403.801, ενώ το 2022 ανήλθε σε €1.990.177. Οι εξαγωγές ποιοτικού κρασιού θεωρούνται ακόμα μικρότερες δεδομένου του ανταγωνισμού σε αυτό το επίπεδο, ενώ, βεβαίως, το επίπεδο εξαγωγών πάντα συνδυάζεται με τον όγκο και την ποιότητα της παραγωγής. Όσον αφορά την εγχώρια αγορά, υπολογίζεται ότι το κυπριακό κρασί καλύπτει γύρω στο 40% της κατανάλωσης, ενώ το υπόλοιπο 60% καλύπτεται από εισαγόμενο κρασί.

Νέο σχέδιο χορηγιών πέραν των 2 εκατ. Ευρώ

Σε επίπεδο Υπηρεσίας Βιομηχανίας, επίσης υπάρχουν εξελίξεις που αφορούν τον οινοποιητικό κλάδο. Συγκεκριμένα, περί τα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί το νέο σχέδιο χορηγιών για στήριξη του οινοποιητικού τομέα, με στόχο την ενίσχυση των μονάδων ώστε να αναβαθμιστούν σε επίπεδο εξοπλισμού, τεχνολογίας, κτιριακής υποδομής και παραγωγικής διαδικασίας, κάτι που τελικά θα έχει αποτύπωμα στην τιμή του κυπριακού κρασιού και θα το καταστήσει πιο ανταγωνιστικό. Το συνολικό ύψος των χορηγιών αναμένεται να είναι φέτος αυξημένο σε σχέση με προηγούμενες προκηρύξεις, υπολογίζεται γύρω στα 2 εκατ. ευρώ, ενώ οι πρώτες απορροφήσεις χορηγιών θα γίνουν το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι τα οινοποιεία είναι πλέον δικαιούχοι στο σχέδιο virtual net metering. Πρόκειται για μια εξέλιξη εξαιρετικά σημαντική για τα οινοποιεία η οποία θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κυπριακών οινοποιείων, θα μειώσει την κατανάλωση συμβατικής ενέργειας, και αναμένεται ότι θα έχει θετικό αποτύπωμα στο κόστος παραγωγής. Εκτιμάται παράλληλα ότι το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα έχει ιδιαίτερη σημασία και σε επίπεδο μάρκετινγκ και προώθησης του προϊόντος στην αγορά.

Σε επίπεδο υπουργείου Γεωργίας, έχει ανακοινωθεί πρόσφατα ότι στην παρούσα προγραμματική περίοδο μέχρι και το έτος 2027, το χρηματοδοτικό εργαλείο υλοποίησης της αμπελοοινικής πολιτικής μας είναι το Στρατηγικό Σχέδιο της Κύπρου για την εφαρμογή της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Αναμένεται, όπως έχει ανακοινωθεί, ότι μέχρι το τέλος του 2027 θα έχουν διατεθεί περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ σε αμπελουργούς και οινοποιούς για υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων στον αμπελοοινικό τομέα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση