ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα τρία σενάρια για τον τουρισμό

Το καλό, το κακό και το ρεαλιστικό ενδεχόμενο για τις αφίξεις και πληρότητες του 2021

Της Μαρίας Ηρακλέους

Λίγους μήνες πριν από την έναρξη της επίσημης καλοκαιρινής περιόδου, ο τουρισμός επανέρχεται και πάλι στο επίκεντρο των συζητήσεων με το στοίχημα για φέτος να διαφέρει από τα φιλόδοξα σενάρια προηγούμενων χρονιών. Μουδιασμένες είναι οι προβλέψεις του Υφυπουργείου Τουρισμού για τις επιδόσεις του τρέχοντος έτους, μετά το τουριστικό τέλμα του 2020, παρά το γεγονός ότι η αύξηση σε σχέση τουλάχιστον με την προηγούμενη χρονιά θεωρείται δεδομένη σύμφωνα με τον υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο. Εκτίμηση η οποία ωστόσο δεν έχει ιδιαίτερο αντίκρισμα σε κρατήσεις και αφίξεις, αφού πέρσι ήταν ίσως η πιο τραγική χρονιά για τον τουρισμό των τελευταίων δεκαετιών. Πάντως, σύμφωνα με τον σύνδεσμο ταξιδιωτικών πρακτόρων, ο συνολικός αριθμός των ταξιδιωτών για τον Ιανουάριο περιορίστηκε γύρω στις 40 χιλιάδες συνολικά αφίξεις και αναχωρήσεις με τον Φεβρουάριο να παίρνει την σκυτάλη χωρίς να αυξάνει τις επιδόσεις. Την ίδια ώρα με μηδαμινές αφίξεις και κρατήσεις στα ξενοδοχεία οι πρώτοι έξι μήνες του έτους θεωρούνται τουριστικά χαμένοι. Το σίγουρο είναι ότι ούτε κατά διάνοια δεν θα φτάσουμε φέτος τους αριθμούς του 2019. Αυτό, όπως εκτιμά ο Υφυπουργός θα χρειαστεί άλλα τρία με τέσσερα χρόνια για να επανέλθουμε σε αυτά που ξέραμε τουλάχιστον όσον αφορά τους αριθμούς.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες στην «Κ» κάνουν λόγο για θετικές εξελίξεις στον τουρισμό από τον Ιούλιο και μετά, με ενδείξεις που επιτρέπουν να γίνεται λόγος μέχρι και για πληρότητες 70% σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τους μήνες της τουριστικής αιχμής. Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, ουσιαστική τουριστική κινητικότητα αναμένεται από τον Ιούνιο, ενώ υπάρχουν καλές ενδείξεις για τον Ιούλιο. Όλα αυτά υπό την αίρεση των εξελίξεων των επιδημιολογικών δεδομένων.

Πολύ δύσκολα θα πιάσουμε το 40-50% του 2019

Εκ μέρους του ΠΑΣΥΞΕ, ο Φιλόκυπρος Ρουσσουνίδης αναφέρει ότι οποιεσδήποτε εκτιμήσεις για πληρότητες την δεδομένη περίοδο είναι επισφαλείς.

Από τον ΠΑΣΥΞΕ αναφέρουν ότι υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί για να μετουσιωθεί η ζήτηση σε πραγματικές κρατήσεις. Σχολιάζοντας τα δεδομένα που έχει ενώπιόν του ο ΠΑΣΥΞΕ ο γενικός διευθυντή του συνδέσμου Φιλόκυπρος Ρουσσουνίδης, ανέφερε ότι το πλέον αισιόδοξο σενάριο για το οποίο μπορούμε να μιλήσουμε είναι αυτό που θέλει τα ποσοστά των κρατήσεων και των αφίξεων να φτάσουν στο 50% του 2019. Αυτό είναι και το ζητούμενο για το 2021, ωστόσο αυτή την στιγμή τα δεδομένα δεν το ενισχύουν, σύμφωνα και με τον επίτιμο πρόεδρο των ταξιδιωτικών πρακτόρων Άκη Κελλεπέσιη, ο οποίος επισημαίνει ότι το τοπίο στον τουρισμό είναι εξαιρετικά ρευστό. Στην χειρότερη περίπτωση, το κακό δηλαδή σενάριο είναι η χρονιά να κινηθεί στα επίπεδα του 2020 με τις ανάλογες επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία. Βάσει στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας, για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020, τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €382,9 εκ. σε σύγκριση με €2.628,4 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, και κατέγραψαν μείωση 85,4%.

Υπάρχει ένα τρίτο σενάριο το οποίο περιγράφεται ως το πιο ρεαλιστικό από τον κ. Ρουσουνίδη ότι το ρεαλιστικό σενάριο είναι να περιμένουμε οτιδήποτε μεταξύ 35-50 %. «Πάντοτε υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων που μπορεί να ανατρέψουν τα πάντα ανά πάσα στιγμή», σημειώνει. Καταγράφεται πάντως ένα θετικό κλίμα μέσω των επαφών των συνδέσμων ξενοδόχων με τουριστικούς πράκτορες και διοργανωτές ταξιδίων, που αναμένουν και θέλουν να προγραμματιστούν για να κάνουν κρατήσεις. Σε εξέλιξη είναι και οι επαφές με τις αεροπορικές εταιρείες. Μεταφέροντας το κλίμα ο ΠΑΣΥΞΕ αναφέρει ότι υπάρχει θέληση εκ μέρους των αεροπορικών εταιρειών για να εντάξουν την Κύπρο στα δρομολόγιά τους και συνεχίζονται οι συζητήσεις με μεγάλους διοργανωτές ταξιδίων όπως η TUI, η JET2 και η TUI Russia, που αναμένουν τις εξελίξεις ώστε να μπορέσουν να συμπεριλάβουν την Κύπρο ως προορισμό. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω παραμένουν μέχρι στιγμής σε θεωρητικό επίπεδο. Στα θετικά καταγράφεται το γεγονός ότι η Wizz Air ανακοίνωσε άλλα τρία δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας (Όσλο, Τελ Αβίβ και Χάρκοβο), και επαναφορά τρίτου αεροσκάφους στην βάση της στο νησί

Βαρόμετρο ο Μάρτιος και ένεση εκ των έσω

Οι τουριστικοί φορείς κρατούν μικρό καλάθι αναμένοντας τον Μάρτιο, τον οποίο χαρακτηρίζουν μήνα- βαρόμετρο για τον τουρισμό. Αυτό που στην ουσία θα δείξει ο Μάρτιος είναι τα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν και το πώς θα εξελιχθεί το θέμα της πανδημίας, μετά και την κοινή κατηγοριοποίηση των χωρών βάσει του ECDC (European Center for Disease prevention and Control). Εντός Μαρτίου, θα ξεκαθαρίσει παράλληλα η πορεία του προγράμματος εμβολιασμού των χωρών, καθώς και οι πολιτικές τους σε σχέση με τον περιορισμό στις διακινήσεις εντός και εκτός συνόρων. Θεωρείται δε εξαιρετικά σημαντικό η Κύπρος να διατηρήσει μια σταθερότητα στην επιδημιολογική της εικόνα, αφού σε διαφορετική περίπτωση το κόστος για την τουριστική βιομηχανία και την οικονομία εν γένει, θα είναι μεγάλο. Ως δεδομένη θεωρείται πάντως η μετάθεση της έναρξης της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου περί τις αρχές Ιουνίου, δυο μήνες αργότερα από την καθιερωμένη ημερομηνία.

Νέα ένεση

Στο μεταξύ το Υφυπουργείο φαίνεται να προχωρεί προς την εδραίωση του σχεδίου ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού αφού θέτει εκ νέου πρόταση ενώπιον Υπουργικού Συμβουλίου για επέκταση του σχεδίου μέχρι τον Μάιο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο εφαρμόστηκε αρχικά για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2020 και προνοούσε την κάλυψη του 25% του κόστους διαμονής από το Υφυπουργείο. Στη συνέχεια επεκτάθηκε για την περίοδο Δεκεμβρίου 2020 – Μαρτίου 2021 προνοώντας κάλυψη του 35%. Όπως ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου ο υφυπουργός Σάββας Περδίος, για την περίοδο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου 2020, έχουν επωφεληθεί από το Σχέδιο και έχουν πραγματοποιήσει διακοπές, σε όλες τις επαρχίες, πέραν των 29.000 ατόμων, με υπολογιζόμενο αριθμό διανυκτερεύσεων πέραν των 63.000, ενώ η δαπάνη για το Υφυπουργείο ανήλθε στις 550.000 ευρώ. Φέτος, ανέφερε, το ποσό ανέρχεται σε πρώτη φάση στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ωστόσο, σημείωσε ότι μέσα από εξοικονομήσεις θα υπάρχει ευελιξία ώστε να χρησιμοποιηθεί κι άλλο ποσό. Σχετική ανακοίνωση αναμένεται εφόσον εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από πλευράς ξενοδόχων ως καλό εργαλείο το οποίο διατήρησε την φλόγα του εσωτερικού τουρισμού αναμμένη, αν και δεν έσωσε την κατάσταση. Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΞΕ, οι μέγιστες πληρότητες λόγω του προγράμματος καταγράφηκαν τους προηγούμενους μήνες κυρίως Σαββατοκύριακα και ήταν της τάξης του 50-60%.

€4 εκατ. για ψηφιακή καμπάνια

Στα 20 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ποσό για σκοπούς διαφήμισης και προβολής του Υφυπουργείου για το 2021. Από αυτό, εκτιμάται ότι ένα ποσό της τάξης των 3-4 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για σκοπούς ψηφιακής καμπάνιας ώστε η Κύπρος να κερδίσει το στοίχημα του μάρκετινγκ και να ξανασυστηθεί στις τουριστικές αγορές και ψηφιακά, αξιοποιώντας και το νέο brand name. Πρόκειται πάντως για το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε για ψηφιακή καμπάνια στο εξωτερικό εκ μέρους του Υφυπουργείου, θεωρείται, ωστόσο, λογικό επακόλουθο της απουσίας τουριστικών εκθέσεων και επαφών λόγω της πανδημίας.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ξεκάθαρη είναι η θέση του Υφυπουργού Τουρισμού για το θέμα των εμβολίων. Εν μέσω συζητήσεων για το αν θα πρέπει ή όχι να αποτελέσει προϋπόθεση για τους ταξιδιώτες, ο κ. Περδίος υπογραμμίζει ότι το μοναδικό ζητούμενο για την Κύπρο, είναι ο ταξιδιώτης να έχει υποβληθεί σε τεστ. Σε αντίθετη περίπτωση οι προσδοκίες για αύξηση των τουριστικών αφίξεων θα ήταν μηδαμινές, από την στιγμή που το πρόγραμμα εμβολιασμού κινείται με αργούς ρυθμούς. Εξάλλου, όπως σημείωσε, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, η νέα κατηγοριοποίηση των χωρών βασίζεται πάνω στα τεστ, όχι στον εμβολιασμό. Τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δοθούν εκ μέρους του Υφυπουργείου κίνητρα για εμβολιαζόμενους.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΟΛΙΑ

προσφέρουμε 2% γρήγορο και γνήσιο δάνειο για επιχειρηματικές επενδύσεις, για αγορά σπιτιού, αυτοκινήτου και για πληρωμή ιατρικού λογαριασμού επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com

selsumat@gmail.com

λάβετε 2% αξιόπιστο δάνειο για να κάνετε επιχειρήσεις, να αγοράσετε σπίτι, αυτοκίνητο και να πληρώσετε ιατρικό λογαριασμό επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com

selsumat@gmail.com
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση