ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Kition για λιμάνι Λάρνακας: Ο Υπ. Μεταφορών δεν συζήτησε το ποσό εγγυητικής

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις, καθώς το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να συναντηθεί μαζί μας για να συζητήσει το ποσό της εγγυητικής»

ΚΥΠΕ

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Αλέξης Βαφεάδης δεν συζήτησε το ποσό της εγγυητικής για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, ισχυρίστηκε σήμερα, με ανακοίνωση της, η ανάδοχος εταιρεία, Kition Ocean Holdings (Kition).

Η εταιρεία αναφέρει ότι «είναι πλήρως έτοιμη, μόλις ξεκαθαρίσει το πρόγραμμα εργασιών, να ξεκινήσει άμεσα την κατασκευή του σημαντικού έργου στη Λάρνακα, διαθέτοντας το απαραίτητο κεφάλαιο, έχοντας συγκροτήσει μια ικανή και έμπειρη ομάδα, και διαμορφώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες. Η Kition μπορεί και είναι έτοιμη να υποβάλει την εγγυητική Λειτουργίας και Συντήρησης (O&M) όπως είχε αρχικά αποφασιστεί».

Ωστόσο, προσθέτει «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις, καθώς το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να συναντηθεί μαζί μας για να συζητήσει το ποσό της εγγυητικής».

Η ανακοίνωση αναφέρεται και στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και άλλους αξιωματούχους στις 15 Απριλίου και προσθέτει πως «κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Kition συμφώνησε με τα αιτήματα της Κυβέρνησης, ωστόσο, τόνισε ότι οι συζητήσεις με την Κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσουν τα χρονοδιαγράμματα της διαδικασίας επίλυσης διαφορών της Σύμβασης Παραχώρησης (Concession Agreement). Αυτά τα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα, είναι σημαντικά για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου», σημειώνει.

Η Kition, συνεχίζει η ανακοίνωση «εξήλθε της συνάντησης με την εκτίμηση ότι επετεύχθη αμοιβαία συμφωνία με την Κυβέρνηση και πως οι συζητήσεις θα ακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία στη Σύμβαση Παραχώρησης. Παρ’ όλα αυτά, ζητήσαμε επιβεβαίωση για τα όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση» αναφέρει προσθέτοντας πως «το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων δεν δέχθηκε να επιβεβαιώσει τα όσα συμφωνήθηκαν και αρνήθηκε να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία και τα χρονοδιαγράμματα που αναφέρονται στη Συμφωνία».

Η εταιρεία σημειώνει επίσης ότι «παρά την έκπληξη και τη λύπη μας για αυτή την προσέγγιση, δεν τα παρατήσαμε και έχουμε διατηρήσει ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας κατά την τελευταία εβδομάδα, με μια διαφορετική προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία μπορούμε να καταθέσουμε την εγγυητική και να εισέλθουμε σε μια συζήτηση καλής πίστης υπό ένα διαφορετικό σταθερό χρονοδιάγραμμα. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να δεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα συζητήσεων καλής πίστης».

Η Kition, προσθέτει «ανέμενε ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονταν με καλή πίστη και μέσα σε ένα δομημένο χρονοδιάγραμμα, που είναι ουσιώδες για τον σχεδιασμό της υλοποίησης του έργου. Με έκπληξη είδαμε ότι ο Υπουργός είχε ξεκινήσει τις «συζητήσεις» στα Μέσα Ενημέρωσης, αποκλείοντάς μας από τον διάλογο».

Σημειώνεται επίσης ότι «δυστυχώς, επανειλημμένα βρεθήκαμε να μαθαίνουμε για πρώτη φορά τη θέση του Υπουργείου μέσω των ΜΜΕ. Για παράδειγμα, κανένα χρονικό πλαίσιο σχετικά με την εγγυητική δεν είχε επικοινωνηθεί ως προϋπόθεση κατά τη διάρκεια ή μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό, αντιθέτως, μάθαμε από τον Τύπο για τις αυθαίρετες προθεσμίες και τις απειλές του Υπουργού».

Η ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, συνεχίζει η ανακοίνωση της Kition, «αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στην Κύπρο. Δυστυχώς, φαίνεται ότι υπάρχει περισσότερη έγνοια για τη δημιουργία εντυπώσεων παρά για την υλοποίηση του έργου».

Αναφέρεται ακόμα ότι «αν το Υπουργείο είχε επενδύσει τον χρόνο που αφιέρωσε σε δηλώσεις στα ΜΜΕ για να συζητήσει μαζί μας, θα είχαμε ήδη ξεπεράσει αυτή την κατάσταση. Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να αλλάξει την προσέγγιση της» σημειώνει και προσθέτει πως «η Kition ζητά μόνο αυτό που η ίδια η συμφωνία προβλέπει και σύμφωνα με το Νόμο».

Η προσέγγιση της Kition Ocean Holdings «ήταν πάντα να ακολουθεί διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες για την επίλυση των όποιων διαφορών, ωστόσο, αν αυτό δεν είναι εφικτό, το ζήτημα θα πρέπει να αποφασιστεί από τα κυπριακά δικαστήρια. Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι μέσω διαλόγου τα εκκρεμή ζητήματα θα επιλυθούν και εργαζόμαστε ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε το έργο να προχωρήσει», καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση