ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το πάρε-δώσε για το λιμάνι Λάρνακας

Εφικτός ο στόχος έναρξης των κατασκευαστικών έργων τον ερχόμενο Ιούλιο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η σύσκεψη του Προεδρικού για την διελκυστίνδα με τα έργα ανάπλασης του λιμανιού και της μαρίνας στη Λάρνακα έβγαλε άσπρο καπνό ωστόσο τα όποια ζητήματα ευθύνονταν για την αναμπουμπούλα σε ένα ακόμη μεγάλο έργο αναμένουν οριστική επίλυση. Αυτό το οποίο προκύπτει από το αποτέλεσμα της σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη είναι πως και οι δυο πλευρές (κυβέρνηση και ανάδοχος εταιρεία του έργου) έκαναν ένα βήμα πίσω προκειμένου να συναντηθούν και να ξεπεράσουν τα εμπόδια που είχαν εμφανισθεί. Αυτό σημαίνει πως η ανάδοχος εταιρεία Kition Ocean Holdings  συνεχίζει από εκεί που έμεινε πριν εμφανισθεί η διαφορά και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της Δημοκρατίας, η δε κυβέρνηση αποδέχθηκε να καθίσει στο τραπέζι προκειμένου να συζητήσει τα θέματα που εγείρει η κατασκευάστρια εταιρεία και έχουν να κάνουν με κάποιους όρους της σύμβασης του έργου. Η εξέλιξη αυτή, όπως φαίνεται και από τις πρώτες αντιδράσεις, ικανοποίησε και τις δυο πλευρές με την Kition Ocean Holdings να χαιρετίζει την εξέλιξη και να ανακοινώνει πως προχωρά με τις διαδικασίες έναρξης του έργου.

Τι πήραν τι έδωσαν

Πέρα από τα όσα ανακοινώθηκαν μετά το πέρας της σύσκεψης στο Προεδρικό, η κυβερνητική πλευρά υποστηρίζει πως δεν έδωσε τίποτε περισσότερο από αυτά τα οποία προνοεί η σύμβαση του έργου. Στο αγκάθι του όλου ζητήματος που ήταν μια από τις τρείς εγγυητικές επιστολές που έχει λήξει από τις 31 Ιανουαρίου 2024 και δεν είχε ανανεωθεί, βρέθηκε η χρυσή τομή προκειμένου να ξεπερασθούν οι κυβερνητικές ενστάσεις. Η κυβέρνηση δέχθηκε να μειωθεί το ποσό της εγγυητικής από €10 εκατ. σε €4,2 εκατ. που ήταν το αίτημα της εταιρείας προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος για όλο το φάσμα των ζητημάτων που εγείρει ο ανάδοχος του έργου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές στην «Κ» είναι προσωρινή. Η τελική λύση θα δοθεί από Επιτροπή ενώπιον της οποίας τα τεθούν όλα τα θέματα. Και στη σύσκεψη η εταιρεία φαίνεται να υποστήριξε πως το ποσό των €10 εκατ. είναι ιδιαίτερα υψηλό παρά το γεγονός ότι αρχικά το είχε αποδεχθεί. Η κυβέρνηση υποστήριζε πως χωρίς ανανέωση της εγγυητικής δεν μπορεί να γίνει συζήτηση. Η κατάληξη μετά και από σύμφωνη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας, εκπρόσωπος της οποίας ήταν στη σύσκεψη, ήταν η ανανέωση της εγγυητικής ύψους €4,2 εκατ. ως προσωρινή λύση μη παραβίασης όρων της σύμβασης. Από την εξέλιξη προκύπτει πως η εταιρεία θα αποσύρει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη κίνηση που αποσκοπούσε στο μπλοκάρισμα ενεργοποίησης των άλλων δυο εγγυητικών επιστολών. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η εταιρεία δεσμεύθηκαν να συμμορφωθούν μα τα όσα θα αποφασίσει Επιτροπή που θα εξετάσει τα θέλω της εταιρείας.

Τα άλλα θέλω

Η εταιρεία προτού ακόμα η όλη κατάσταση φθάσει στα άκρα είχε θέσει θέμα αλλαγής κάποιων όρων της σύμβασης του έργου επικαλούμενη τις γεωπολιτικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Η εταιρεία επιδιώκει την αλλαγή των χρονοδιαγραμμάτων εκτέλεσης του έργου. Με βάση τη σύμβαση η εταιρεία ήταν υποχρεωμένη να ολοκληρώσει πρώτα τα έργα υποδομής και μετά την οικιστική ανάπτυξη της περιοχής. Η Kition Ocean Holdings φαίνεται να έχει ζητήσει η οικιστική ανάπτυξη να προηγηθεί προκειμένου να είναι σε θέση να βάλει ζεστό χρήμα στα ταμεία της για χρηματοδότηση του έργου. Εδώ η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει σοβαρές ενστάσεις ωστόσο δείχνει προς την Επιτροπή αλλά και το τι θα πει η Νομική Υπηρεσία. Το θετικό από την κατάληξη της διαφοράς είναι πως μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο μπορούν να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης λιμανιού και μαρίνας, όπως εκτιμάται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση