ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πιέζει η Βουλή για μείωση τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης

Κόμματα ζητούν την επιβολή πλαφόν σε συγκεκριμένα προϊόντα ως μέτρο πίεσης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τη συνέχιση των υψηλών τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, παρά τη μείωση των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Εμπορίου, με τα μέλη να ασκούν πίεση για μείωση των τιμών.

Σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν στην Επιτροπή Εμπορίου, παρά τη σημαντική μείωση του ρεύματος τα τελευταία τρία χρόνια, δεν παρατηρήθηκε η ανάλογη μείωση τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως στο γάλα και το ψωμί. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, το υπουργείο Εμπορίου ανέφερε πως δεν γίνεται από το υπουργείο ενδελεχής έλεγχος τιμών τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ενώ και το υπουργείο Οικονομικών επεσήμανε πως γίνεται μικρή έρευνα για τα είδη πρώτης ανάγκης σε σχέση με την τιμή της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων.

Από πλευράς των Συνδέσμων Αρτοποιών, Αγελαδοτρόφων και Αγροτών, σημειώθηκε πως από πλευράς τους καταβλήθηκαν οι όποιες προσπάθειες για μείωση των τιμών και κάλεσαν την κυβέρνηση να διερευνήσει ποιος κερδοφορεί από την όλη κατάσταση. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των καταναλωτών κ. Αριστοδήμου έκανε έκκληση προς το υπουργείο να ρυθμίσει το πλαίσιο, σημειώνοντας πως στο ψωμί η Κύπρος είναι η 8η πιο ακριβή χώρα και η 2η στην τιμή του γάλακτος. Από πλευράς της Επιτροπής Εμπορίου ζητήθηκε από το υπουργείο Εμπορίου να παρουσιάσει στην επόμενη συνεδρία στοιχεία των τιμών των αγαθών τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ παράλληλα θα κληθεί η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού και εμπλεκόμενη από όλη την αλυσίδα προϊόντων, όπως Σύνδεσμος Σιτηρών, υπεραγορές και περίπτερα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου Ζαχαρία Ζαχαρίου, στόχος είναι ο καταναλωτής να πληρώνει στη σωστή τιμή το σωστό προϊόν. Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Εμπορίου λέχθηκαν τα προβλήματα των επιχειρήσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα τα πληρώνει όλα ο καταναλωτής. Όπως ανέφερε, ζητήθηκαν από το υπουργείο στοιχεία ούτως ώστε να ασκηθεί πολιτική πίεση για μείωση των τιμών των καταναλωτών.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα επέκρινε ως αδικαιολόγητη την αυξητική πορεία των τιμών σε αγαθά όπως το ψωμί και το γάλα-παρά τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος- κάνοντας σύγκριση με τις τιμές άλλων χωρών. Δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στην πολιτική του υπουργείου εμπορίου, κρίνοντας ως ανεπαρκή την ενημέρωση που έδωσε σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου.

Από πλευράς του ΔΗΚΟ, ο Άγγελος Βότσης επεσήμανε ότι ο μόνος τρόπος είναι η επιβολή πλαφόν σε συγκεκριμένα προϊόντα, καθώς κάτι τέτοιο θα πιέσει τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα από την άλλη επέκρινε το γεγονός ότι στην Κύπρο των 70.000 ανέργων, των παντοπωλείων και της φτώχιας, οι τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης παραμένουν τόσο υψηλές, καταγγέλλοντας έλλειψη πολιτικής βούλησης για μελέτη ή έστω διατάγματος λιανικής πώλησης.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση