ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενισχύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη γερμανική οικονομία

Ο δείκτης εμπιστοσύνης αυξήθηκε τον Ιανουάριο 2,8 μονάδες

ΚΥΠΕ

Ενισχύθηκε, σημαντικά, τον Ιανουάριο η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αψηφώντας την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί σε όλη την ευρωζώνη, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

Μετά τη σταθεροποίηση του τον Δεκέμβριο, ο δείκτης εμπιστοσύνης των επενδυτών του γερμανικού ινστιτούτου ZEW αυξήθηκε τον Ιανουάριο 2,8 μονάδες, στις 16,6 μονάδες.

Οικονομικοί αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet ανέμεναν μεγάλη αύξηση του δείκτη στις 18,8 μονάδες.

"Η μικρή αύξηση οφείλεται κυρίως στη βελτίωση που παρουσίασαν οι οικονομίες της Ευρωζώνης», δήλωσε ο επικεφαλής του ZEW Achim Wambach, σημειώνοντας ότι αυτό “μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως ενίσχυση της εμπιστοσύνης για το έτος 2017".

Οικονομικοί παρατηρητές βρέθηκαν αντιμέτωποι την περασμένη εβδομάδα με απρόσμενα θετικά στοιχεία για το γερμανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το 2016 και για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο, ανέφερε ο κ. Wambach.

Με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,9%, η γερμανική οικονομία παρουσίασε το 2016 τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Τα στοιχεία Ιανουαρίου “επιβεβαιώνουν ότι η αισιοδοξία σε σχέση με την γερμανική οικονομία έχει αρχίσει να επιστρέφει σταδιακά, παρά τους φόβους για την πολιτική κατάσταση σε άλλες χώρες της ευρωζώνης”, δήλωσε ο αναλυτής Jennifer McKeown της εταιρείας Capital Economics.

Αβεβαιότητα εξακολουθεί να υπάρχει σε σχέση με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην γερμανική και στις άλλες οικονομίες της Ευρωζώνη η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και η επίσημη ανακοίνωση της Βρετανίας ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης της από την ΕΕ.

Αβεβαιότητα επίσης δημιουργούν οι εκλογές που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2017 στη Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, και ενδεχομένως στην Ιταλία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση