ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τραπεζίτες έτοιμοι για «σκληρό» Brexit

Η σκληρή στάση Βρετανίας στην Ευρωζώνης απειλεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Kathimerini.gr

Σαν δύο αντίπαλοι σκακιστές, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Βρετανίας και της Ευρωζώνης προετοιμάζουν το άνοιγμα που θα κάνουν στην παρτίδα της δεκαετίας: το Brexit. Αν η Ευρωζώνη τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στη Βρετανία και στις τράπεζές της, τότε απειλείται με αποσταθεροποίηση ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο οποίο βασίζονται για χρηματοδότηση οι ευρωπαϊκές τράπεζες και οι επιχειρήσεις, προειδοποιεί ο κ. Μαρκ Κάρνεϊ, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ο κ. Μάριο Ντράγκι μάλλον δεν έχει εντυπωσιαστεί και επιμένει πως οι τραπεζίτες θα εγκαταλείψουν το Σίτι, ώστε να συνεχίσουν να κλείνουν δουλειές με τους Ευρωπαίους πελάτες τους, ενώ στη χειρότερη περίπτωση το κόστος για τους Ευρωπαίους θα είναι πολύ μικρότερο από το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει η Βρετανία.

Η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αρχίσει στα τέλη Μαρτίου επίσημα διαπραγματεύσεις για την έξοδό της από την Ε.Ε. και φαίνεται αποφασισμένη να θυσιάσει την πρόσβαση των τραπεζών, και γενικότερα των βρετανικών εταιρειών, στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά.

Το πόσο σημαντικό είναι το Σίτι του Λονδίνου για την Ευρωζώνη αναμένεται να καθορίσει την ισορροπία δυνάμεων κατά τις διαπραγματεύσεις και, τελικά, το αν θα παραμείνει το βασικό κέντρο χρηματοδότησης της Ευρώπης μετά το Brexit, σύμφωνα με τους Financial Times. Ο κ. Κάρνεϊ ανησυχεί ότι μια άτακτη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο, που θα επηρέαζε το νομικό οικοδόμημα πάνω στο οποίο βασίζονται οι χρηματοπιστωτικές ροές στην Ευρώπη.

Χωρίς πρόσβαση στο Σίτι και στην αγορά παραγώγων του, οι ευρωπαϊκές τράπεζες και εταιρείες δεν θα μπορούν να προστατεύονται έναντι πιθανών απειλών μέσω χρηματοπιστωτικών προϊόντων όπως κάνουν σήμερα, υποστηρίζει το Λονδίνο. Επιπλέον, ένα «σκληρό» Brexit θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα ρευστότητας και να ενισχύσει τις αμφιβολίες για την ισχύ διασυνοριακών ασφαλιστήριων συμβολαίων.

Ο κ. Ντράγκι δεν φαίνεται να συγκινείται ιδιαίτερα. Το κόστος του Brexit (σύμφωνα με νέα μελέτη του ΜΙΤ, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα μπορούσε να μειωθεί μέχρι 9,5%) θα το πληρώσει κυρίως η Βρετανία, ενώ θα είναι διαχειρίσιμο για την Ευρωζώνη, έχει πει ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τη Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες, οι τραπεζίτες θα προσαρμοστούν στη νέα συνθήκη, δηλαδή θα εγκαταλείψουν το Σίτι για να συνεχίσουν να κάνουν δουλειές στην Ευρώπη. Στη χειρότερη περίπτωση, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να αλλάξει, και μάλιστα την τελευταία στιγμή, τους κανόνες, ώστε ευρωπαϊκές εταιρείες να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα παράγωγα του Σίτι χωρίς να είναι αντιμέτωπες με υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

«Βλέπουν» πτώση της στερλίνας

H στερλίνα υποχώρησε και πάλι χθες, μετά τα χαμηλά δύο εβδομάδων που είχε σημειώσει την Τρίτη. Το βράδυ κυμαινόταν στο 1,2534 δολάριο. Τείνει έτσι να δικαιώσει τους οικονομικούς αναλυτές, που δεν φαίνεται να πείθονται από την πρόσφατη ανάκαμψή της. Η στερλίνα ανέκαμψε κατά 4% τον περασμένο μήνα, όταν η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παρουσίασε το σχέδιό της για έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Οι αναλυτές προεξοφλούν, όμως, ότι το νόμισμα της Βρετανίας θα έχει υποχωρήσει στο 1,20 δολάριο έως τα μέσα του 2017. Ο λόγος της μεγάλης υποχώρησης που σημείωσε την Τρίτη ήταν τα οικονομικά στοιχεία για τη Βρετανία, τα οποία ήταν χειρότερα από τις εκτιμήσεις. Παράλληλα εντείνεται η ανησυχία της αγοράς για το Brexit.

Από τις 23 Ιουνίου, άλλωστε, και το δημοψήφισμα με το οποίο αποφασίστηκε η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε., η στερλίνα έχει υποχωρήσει κατά 16% έναντι του δολαρίου. Αναλυτές της Commerzbank επισημαίνουν πως η μειωμένης επιρροής παρέμβαση του βρετανικού Κοινοβουλίου στις συνομιλίες για το Brexit θα εξωθήσει τη Βρετανία να υπακούσει στους κανόνες του ΠΟΕ, που θέτουν αυστηρούς περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση