ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με 45 ψήφους υπέρ ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του ΘΟΚ

Ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες και έσοδα ύψους €7.253.880

ΚΥΠΕ

Με 45 ψήφους υπέρ και 5 κατά (ΕΛΑΜ– ΕΔΕΚ) η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο τον Προϋπολογισμό του ΘΟΚ για το 2017, ο οποίος είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει δαπάνες και έσοδα ύψους €7.253.880.

Προηγουμένως η Ολομέλεια κατά πλειοψηφία, απέκοψε 10% στα έξοδα φιλοξενίας και 10% στα επιδόματα ταξιδίου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος στις τροπολογίες για αποκοπή του 10% είπε ότι «αν θέλουμε να κόψουμε 10% για όλα τα ταξίδια και της Βουλής περιλαμβανομένης να κάνουμε νόμο ομπρέλα και να ισχύει για όλους και όχι να αποκόπτονται κατά το δοκούν».

«Αν για εσάς είναι σοβαρή αυτή η πρακτική συνεχίστε», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού υπενθύμισε στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι με το μνημόνιο κόβαμε επιδόματα σε μισθούς των 500 και 600 ευρώ, για τις βάρδιες και άλλα στους πλέον χαμηλόμισθους υπαλλήλους και διερωτήθηκε γιατί, τώρα, αντιδρά ο κ. Νεοφύτου.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος πριν από τη ψηφοφορία ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό επειδή ο ΘΟΚ αντί να αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού έχει μετεξελιχθεί σε οργανισμό παραγωγής πολιτικής, και προβαίνει σε ενέργειες, ακροβατικές και άκρως επικίνδυνες που ξεφεύγουν από το ρόλο του. Είπε ακόμα πως η ΕΔΕΚ καταψηφίζει και για τα εμπόδια που προεβλήθησαν προς τον έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε πως καταγγέλθηκε από τον Γενικό Ελεγκτή ότι «η περιβόητη παράσταση» στη Σαλαμίνα ήταν εκτός προϋπολογισμού και δήλωσε ότι το ΕΛΑΜ θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό επειδή ο ΘΟΚ από όργανο παραγωγής πολιτισμού μετετράπη σε όργανο παραγωγής πολιτικής.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε πως αξίζουν συγχαρητήρια στο ΔΣ του ΘΟΚ, επειδή παράγει πολιτισμό αντί να λειτουργεί με γραφειοκρατικά κριτήρια.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε ότι το ΔΗΚΟ θα ψηφίσει τον Πολιτισμό, προσθέτοντας ότι ενέργειες που ξεφεύγουν από το ρόλο και την αποστολή του Οργανισμού θα βρίσκουν προβεβλημένες αντιδράσεις και αντιρρήσεις

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου αναφέρθηκε σε δυσλειτουργία του οργανισμού και στρέβλωση λόγω της διπλής λειτουργίας του ως οργανισμού που παράγει παραστάσεις και ως φορέα που διαχειρίζεται τις χορηγίες προς τα άλλα θέατρα. Πρόσθεσε πως η Βουλή έγινε δέκτης της δυσαρέσκειας για την άνιση κατανομή κονδυλιών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Καυκαλιά είπε ότι ο ΘΟΚ έχει ρόλο να διαδραματίσει και αποστολή να επιτελέσει και πρέπει να τον υποστηρίξουμε. Πρόσθεσε πως συνεχίζει να παραμένει ανεκπλήρωτος ο στόχος του ενιαίου φορέα πολιτισμού. Ανέφερε ακόμα ότι έμειναν εκτεθειμένοι οι επαγγελματίες ηθοποιοί, ότι είναι περιορισμένα τα κονδύλια για το ελεύθερο θέατρο και ότι διαπιστώνονται αδυναμίες στο Θυμέλη να ανταποκριθεί στην αποστολή του.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε πως για τις πολιτικές ευθύνονται τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και όχι τα θεατρικά σχήματα και οι ηθοποιοί. Πρόσθεσε ότι ο διπλός ρόλος του ΘΟΚ να παράγει και να κατανέμει κονδύλια συνιστά άνιση μεταχείριση προς τα άλλα θεατρικά σχήματα. Είπε τέλος ότι πρέπει να συσταθεί ανεξάρτητη αρχή για την κατανομή των κονδυλίων και ο ΘΟΚ να περιοριστεί στην παραγωγή παραστάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση