ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπόθεση Λαϊκής: Στις 11/9 απαντούν οι κατηγορούμενοι στις κατηγορίες

Αναβολή γι αέξι μήνες πήρε η εκδίκαση της υπόθεσης

ΚΥΠΕ

Νέα, εξάμηνη αυτή τη φορά, αναβολή πήρε σήμερα η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης εναντίον των τεσσάρων πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της πρώην Λαϊκής τράπεζας από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, το οποίο όρισε εκ νέου την υπόθεση για ακρόαση στις 11 Σεπτεμβρίου στις 9 το πρωί.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Ευθύμιος Μπουλούτας, ο Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος Παναγιώτης Κουννής, ο μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Νεοκλής Λυσάνδρου και το εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Μάρκος Φόρος.

Η υπόθεση είχε αναβληθεί και στις 17 του Γενάρη που ήταν ορισμένη για απάντηση των κατηγορουμένων στις εις βάρους τους κατηγορίες λόγω του ότι οι εξ Ελλάδος κατηγορούμενοι στην υπόθεση, Μπουλούτας και Φόρος, δεν ήταν έτοιμοι να απαντήσουν κατά πόσο αποδέχονται ή όχι τις κατηγορίες που τους προσάπτονται από το κατηγορητήριο, προβάλλοντας διάφορους ισχυρισμούς.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων, με σχετικό αίτημα τους προς το δικαστήριο, είχαν ζητήσει περαιτέρω χρόνο προκειμένου να προετοιμαστούν για να προβάλουν προδικαστικές ενστάσεις και ειδικές απαντήσεις, αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο προσκόμισης σχετικής μαρτυρίας. Όπως είχε αναφερθεί τότε στο δικαστήριο, οι ενστάσεις θα αφορούν, μεταξύ άλλων, το δεδικασμένο, την παραγραφή των αδικημάτων και τη δικαιοδοσία του κυπριακού δικαστηρίου.

Οι δικηγόροι των δύο κατηγορουμένων είχαν ζητήσει, επίσης, όπως η υπόθεση οριστεί μετά το τέλος Μαρτίου προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου στο Παρίσι, επικαλούμενοι οδηγίες του εν λόγω Δικαστηρίου οι οποίες, όπως υποστήριξαν, προνοούν την μη έναρξη εκδίκασης της παρούσας υπόθεσης προτού περατωθεί η διαιτητική διαδικασία ενώπιον του.

Στην απουσία οποιασδήποτε ένστασης από πλευράς της κατηγορούσας Αρχής, το Κακουργιοδικείο ενέκρινε τότε το αίτημα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων και όρισε την υπόθεση για απάντηση σήμερα, 3 Απριλίου.

Ωστόσο, κατά την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας, οι δικηγόροι των Μπουλούτα και Φόρου δήλωσαν στο δικαστήριο ότι οι πελάτες τους δεν ήταν ούτε και σήμερα έτοιμοι να απαντήσουν στις κατηγορίες εναντίον τους και ζήτησαν όπως τους δοθεί περαιτέρω χρόνος τριών μηνών για να προετοιμαστούν σχετικά. Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων δικαιολόγησαν το αίτημα τους λέγοντας ότι υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες σε σχέση με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους οι οποίες χρειάζονται περαιτέρω διευκρίνιση από την πλευρά της Κατηγορούσας Αρχής ως επίσης και το ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο στη διάθεση τους για να προετοιμαστούν για αυτή την υπόθεση λόγω της ενασχόλησης τους με την υπόθεση που βρίσκεται ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Οι δικηγόροι των άλλων δύο κατηγορουμένων υιοθέτησαν το αίτημα για τρίμηνη αναβολή της υπόθεσης, ενώ η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Έλλη Παπαγαπίου δεν έφερε οποιαδήποτε ένσταση ως το αίτημα αυτό. Η ίδια ξεκαθάρισε ωστόσο ότι οι λεπτομέρειες των κατηγοριών είναι πλήρεις και επαρκείς και πως δόθηκε το μαρτυρικό υλικό στην άλλη πλευρά για να το μελετήσει και να προετοιμαστεί.

Το Κακουργιοδικείο χαρακτήρισε το αίτημα της υπεράσπισης δικαιολογημένο, εκφράζοντας ωστόσο τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η υπόθεση θα πρέπει να οριστεί εντός Ιουλίου και άρα πολύ κοντά στις θερινές διακοπές που, κατά κανόνα, το δικαστήριο πιέζεται για να ολοκληρώσει τις συνεχιζόμενες υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον του. Το δικαστήριο εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για το σοβαρό ενδεχόμενο διαφοροποίησης της σύνθεσης του παρόντος δικαστηρίου, στο τέλος αυτής της δικαστικής χρονιάς, κάτι που θα επηρεάσει, όπως αναφέρθηκε, τη ροή και τον προγραμματισμό της παρούσας υπόθεσης.

Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη το πότε καταχωρήθηκε η υπόθεση και το γεγονός ότι θα πρέπει να εκδικαστεί το συντομότερο δυνατό αλλά και το ότι οι κατηγορούμενοι έρχονται από το εξωτερικό, το τριμελές Κακουργιοδικείο έκρινε ορθότερο όπως η υπόθεση οριστεί με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους και συγκεκριμένα στις στις 11 Σεπτεμβρίου στις 9 το πρωί.

Οι Μπουλούτας και Φόρος αφέθηκαν ελεύθεροι υπό τους ίδιους όρους, δηλαδή της κατάθεσης τραπεζικής εγγύησης ύψους €200,000 έκαστος και της προσωπικής εγγύησης ύψους €200,000 έκαστος. Οι Λυσάνδρου και Κουννής αφέθηκαν ελεύθεροι υπό τον όρο της κατάθεσης προσωπικής εγγύηση ύψους €400,000 έκαστος μαζί με δύο αξιόχρεους εγγυητές.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τέσσερις συνολικά κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα της συνωμοσίας για καταδολίευση, της χειραγώγησης της αγοράς, των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και της τήρησης ψευδών λογαριασμών.

Να σημειωθεί ότι ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει όπως οι Μπουλούτας και Φόρος εκδοθούν στην Κύπρο, μετά από σχετικό αίτημα των κυπριακών Αρχών, για να δικαστούν μόνο για τις κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα της χειραγώγησης της αγοράς και των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων, ενώ οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοι τους αντιμετωπίζουν και τις τέσσερις κατηγορίες.
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας παρέπεμψε στις 28/11/2016 την υπόθεση σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου μετά από καθυστέρηση λόγω της άρνησης των Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως, ως όφειλαν, στο δικαστήριο, προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα.

Οι δυο κατηγορούμενοι επικαλούνταν, μεταξύ άλλων, την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, η οποία καλούσε τις κυπριακές αρχές να αναστείλουν την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης που είχαν εκδοθεί εναντίον τους. Ωστόσο, το Δικαστήριο στο Παρίσι αναθεώρησε στη συνέχεια την απόφαση του, μετά από σχετικό αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα, υποχρεώνοντας ουσιαστικά τους δύο κατηγορούμενους να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ενώπιον του δικαστηρίου για σκοπούς παραπομπής τους στο Κακουργιοδικείο.

Οι Λυσάνδρου και Κουννής παρουσιάζονταν από την αρχή κανονικά στο δικαστήριο μαζί με τους δικηγόρους τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X