ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:43
 

Αισιόδοξος για την τουρκική οικονομία, παρά την ύφεση, δηλώνει ο Αλμπαϊράκ

Υπόσχεται στους Τούρκους ψηφοφόρους πως τα επιτόκια της τουρκικής λίρας σύντομα θα μειωθούν.

Newsroom Κ, Αθήνα

Ενώ η Τουρκία βαδίζει προς τις δημοτικές εκλογές έχοντας διολισθήσει σε ύφεση και με πληθωρισμό 20%, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δηλώνει αισιόδοξος τόσο για την τουρκική οικονομία όσο και για τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ο κ. Αλμπαϊράκ προέβλεψε ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε «μονοψήφιο ποσοστό» μέχρι το φθινόπωρο. Την ίδια στιγμή, όμως, υπόσχεται στους Τούρκους ψηφοφόρους πως τα επιτόκια της τουρκικής λίρας σύντομα θα μειωθούν. Μοιάζει, έτσι, να υιοθετεί τις ανορθόδοξες απόψεις περί νομισματικής πολιτικής που έχει υποστηρίξει ο Ταγίπ Ερντογάν, πως τα υψηλά επιτόκια ευθύνονται για τον πληθωρισμό. Η ελεύθερη πτώση που σημείωσε πέρυσι η τουρκική λίρα οδήγησε τον δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών τον Οκτώβριο, οπότε κορυφώθηκε στο 25%. Μεσολάβησε η παρέμβαση της Τράπεζας της Τουρκίας που αύξησε τα επιτόκια στο 24% και ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε περίπου στο 20% τον Φεβρουάριο.

Εχουν, ωστόσο, αποδειχθεί ατελέσφορες οι προσπάθειες της κυβέρνησης Ερντογάν να τιθασεύσει τον πληθωρισμό με αντισυμβατικές μεθόδους, όπως, για παράδειγμα, τα κρατικά μανάβικα που προσέφεραν οπωροκηπευτικά σε χαμηλές τιμές. Οι τιμές των υπόλοιπων ειδών πρώτης ανάγκης που πωλούνται στα τουρκικά σούπερ μάρκετ παραμένουν υψηλές και έτσι ο δείκτης εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα πλήττοντας την αγοραστική δύναμη των Τούρκων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων, ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα υποχωρήσει περίπου στο 15% προς τα τέλη του έτους. Στο μεταξύ, η τουρκική λίρα στη διάρκεια του 2018 έφτασε να χάνει περίπου το 45% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Ανέκαμψε, βέβαια, μετά την αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αλλά παραμένει υποτιμημένη κατά περίπου 30% έναντι του δολαρίου. Το δολάριο αντιστοιχεί τώρα σε 5,4760 τουρκικές λίρες.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών προέβλεψε χθες πως η οικονομία της χώρας θα σημειώσει ικανοποιητική πορεία το πρώτο τρίμηνο του έτους και ενδεχομένως θα αποφύγει τα δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ, δηλαδή τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης. Την περασμένη εβδομάδα δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους που εμφανίζουν συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας. Εχει προηγηθεί η επιβράδυνση το τρίτο τρίμηνο. Επιβεβαίωσαν, έτσι, τις προβλέψεις των οικονομολόγων ότι η τουρκική οικονομία διολισθαίνει σε ύφεση. Η πλειονότητα των οικονομολόγων προεξοφλεί ότι η τουρκική οικονομία θα συρρικνωθεί τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2019 προτού επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X