ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αμετάβλητες οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις το Νοέμβριο

Αντίθετα τα καθαρά ΜΕΔ, παρουσίασαν μικρή αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και ανήλθαν σε €3,30 δισ. το Νοέμβριο από €3,28 δισ. τον προηγούμενο μήνα

ΚΥΠΕ

Ουσιαστικά αμετάβλητες παρέμειναν μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) το Νοέμβριο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα €4,24 δισεκατομμύρια από €4,26 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετα τα καθαρά ΜΕΔ, δηλαδή τα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών στα οποία δεν περιλαμβάνονται τα αναδιαρθρωμένα δάνεια που βάσει της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών που ταξινομούνται ως μη εξυπηρετούμενα, παρουσίασαν μικρή αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και ανήλθαν σε €3,30 δισ. το Νοέμβριο από €3,28 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

Από το τέλος του 2020, οι ΜΕΧ παρουσίασαν μείωση €0,84 δισ. αντικατοπτρίζοντας κυρίως τις πωλήσεις κόκκινων δανείων που έγιναν από την Τράπεζα Κύπρου.

Ως ποσοστό των συνολικών δανείων οι ΜΕΔ διαμορφώθηκαν στο 15,1% από 15,3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ το ποσοστό των καθαρών ΜΕΔ έναντι των συνολικών δανείων παρέμεινε αμετάβλητο στο 11,8%.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, οι εταιρικές ΜΕΧ παρέμειναν αμετάβλητες στα €1,76 δισ. το Νοέμβριο, ενώ τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών παρουσίασαν μικρή μείωση στα €2,17 δισ. από €2,18 δις τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο από τις εταιρικές ΜΕΧ, το 84% (€1,49 δις) ανήκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι ΜΕΧ των νοικοκυριών αντιστοιχούσαν στο 51% των συνολικών ΜΕΧ, ενώ οι εταιρικές ΜΕΧ αντιστοιχούσαν στο 41,5%. Εξάλλου το ποσοστό κάλυψης των εταιρικών ΜΕΧ διαμορφώθηκε στο 57,2%, ενώ το ποσοστό κάλυψης των ΜΕΧ των νοικοκυριών ανήλθε στο 41%.

Οι συνολικές συσσωρευμένες προβλέψεις ανήλθαν σε €2,19 δισ. το Νοέμβριο από €2,14 δισ. τον προηγούμενο μήνα, εκ των οποίων τα €2 δισ. αφορούσε τις ΜΕΧ, με τον δείκτη κάλυψης τον ΜΕΧ να ανέρχεται σε 47,7% από 46,5% τον προηγούμενο μήνα.

Το σύνολο των δανείων το Νοέμβριο του 2021 διαμορφώθηκε στα €28 δισ. από €27,9 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, το σύνολο των αναδιαρθρωμένων δανείων υποχώρησε στα €3,92 δισ. από €3,95 δισ. τον προηγούμενο μήνα, το οποίο αποδίδεται στις αναδιαρθρωμένες χορηγήσεις που ταξινομήθηκαν ως εξυπηρετούμενες το Νοέμβριο.

Τα αναδιαρθρωμένα εταιρικά δάνεια ανήλθαν σε €2,27 δισ., ενώ τα αναδιαρθρωμένα δάνεια των νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στα €1,34 δισ.

Ωστόσο σε σχέση με το τέλος του 2020, οι χορηγήσεις που έχουν αναδιαρθρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου παρουσιάζουν αύξηση €0,60 δισ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση