ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Αναμείνατε στο ακουστικό» για αυξήσεις 6% στο ρεύμα

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κατάληξη στο θέμα σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Γιώργος Πέτρου

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ληφθούν αποφάσεις για το αν θα δουν οι πολίτες στους λογαριασμούς τους αυξήσεις της τάξης του 6%.

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, κ. Γιώργος Πέτρου ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως για τις αυξήσεις του 6% αναμένεται να αποφασίσει στο αμέσως επόμενο διάστημα το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής.

Υπενθυμίζεται πως, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕΚ) έχει ενώπιον της το αίτημα της ΑΗΚ για αύξηση 6% στα τελικά τιμολόγια του ρεύματος για το 2024.

Σύμφωνα με το σημείωμα Προϋπολογισμού που υπέβαλε στα τέλη του 2023 η ΑΗΚ, σχεδιάζει αύξηση της κατανάλωσης μαζούτ κατά 8,7% σε σχέση με το 2023, σε συνδυασμό και με μείωση κατανάλωσης diesel (που είναι λιγότερο ρυπογόνο) κατά 20%. Εκτιμάται πως λόγω και της κλιματικής αλλαγής, η οποία συνεπάγεται θερμότερα καλοκαίρια και ψυχρότερους χειμώνες, η συνολική ζήτηση για ενέργεια αναμένεται πως θα  αυξηθεί και μια πιθανή αύξηση του όγκου ρύπων, δε, θα λειτουργήσει σωρευτικά στην απουσία στρατηγικής για διαχείριση του κόστους αγοράς, βάσει και της υφιστάμενης προσέγγισης, «buy-as-you-pollute». Οι εκτιμήσεις για μείωση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2024-2026)  μοιάζουν ως υπεραισιόδοξες.

Ο Προϋπολογισμός 2024 και Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο εκτιμούν μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο κατά 3% το 2024, 43,7% το 2025 και 1,2% το 2026, κάτι που δεν στηρίζεται από άλλες προβλέψεις δαπανών οι οποίες να σχετίζονται με  μείωση της παραγωγής ρύπων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση