ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:07
 

Ανησυχία ΟΕΒ για τροποποιήσεις στις εκποιήσεις

Καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει τον Νόμο στη Βουλή

Newsroom K

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εκφράζει την βαθιά της ανησυχία για τις δυνητικές επιπτώσεις επί της οικονομίας, από τις τροποποιήσεις στο Νόμο περί Εκποιήσεων που ενέκρινε η πλειοψηφία της Βουλής στην τελευταία ολομέλεια του Σώματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, οι επενεχθείσες τροποποιήσεις αναμένεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για ανάκτηση χρεών και στις απεγνωσμένες προσπάθειες για μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ).

Ακόμα, δημιουργούνται αρνητικές προεκτάσεις στην αξιοπιστία της Χώρας, όχι μόνο έναντι των Θεσμών και κυρίως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και έναντι όσων μας εμπιστεύθηκαν και προέβησαν σε αγορές Κυπριακών χαρτοφυλακίων πιστώσεων με το συγκεκριμένο νομικό καθεστώς, το οποίο εκ των υστέρων διαφοροποιείται. Εννοείται ότι ταυτόχρονα επηρεάζεται αρνητικά ο προγραμματισμός των Τραπεζών, για περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών τους με την απαλλαγή ΜΕΔ μέσω πώλησης τους, αφού η διάθεση αγοράς προφανώς θα μειωθεί.

Η αποδυναμωμένη αποτελεσματικότητα της εκποίησης ως μέτρου πίεσης αποπληρωμής και αναδιάρθρωσης δανείων, ενδέχεται να μειώσει την αξία της υποθήκης ως εξασφάλισης και να οδηγήσει σε αυξημένες προβλέψεις για τα πιστωτικά ιδρύματα και σε περαιτέρω κεφαλαιουχικές απαιτήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μία από τις προφανείς αρνητικές συνέπειες των πιο πάνω, είναι η μείωση του κεφαλαίου που είναι διαθέσιμο για τόνωση της οικονομίας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Χώρας.

Παράλληλα δημιουργείται ισχυρό αντικίνητρο στις Τράπεζες για την δανειοδότηση στέγης, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις επί της κατασκευαστικής βιομηχανίας, επί των νέων ζευγαριών και επί των επιπέδων των ενοικίων.

Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι δυνητικές προεκτάσεις στους διεθνείς επενδυτές αλλά και στους οίκους αξιολόγησης και ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των κυπριακών τραπεζών και της Κυπριακής οικονομίας συνολικά.

Η επιστροφή της οικονομίας της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα και σε συνθήκες κανονικότητας μετά από χρόνια θυσιών και αγώνων της πραγματικής οικονομίας, δεν επιτρέπεται να τεθεί εν κινδύνω.

Η ΟΕΒ επαναλαμβάνει ότι χωρίς την πλήρη εξυγίανση του Χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, η Κυπριακή οικονομία θα τελεί υπό διαρκή απειλή. Παρά την θεαματική βελτίωση από την κορύφωση της κρίσης, τα ΜΕΔ στην Κύπρο είναι έντεκα φορές ψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, πέριξ του 31%. Εξάλλου, όπως φορτικά επαναλαμβάνουμε, το δάνειο του ενός είναι η κατάθεση του άλλου.

Η ΟΕΒ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει τον Νόμο στη Βουλή και ταυτόχρονα απευθύνει δραματική έκκληση στα Κοινοβουλευτικά Κόμματα να επαναφέρουν την προτεραία κατάσταση πραγμάτων, εμπεδώνοντας το αίσθημα της ασφάλειας δικαίου και αποτρέποντας τους κινδύνους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

«Άνετος» με το πόδι πάνω στο τραπέζι ο Μπόρις Τζόνσον

«H Bρετανική αναίδεια στο μεγαλείο της!!! »
knak  |  09:17

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση των ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ

«Μακάρι να ήταν η στάση των ΗΠΑ η ίδια και για την `άτακτη` Τουρκία. Δυστυχώς ο πηδηχτούλης Τραμπ δεν ...»
knak  |  09:15

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X