ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανοίγουν ξανά θέμα πλαφόν στα καύσιμα

Ξεπέρασαν τα 2 ευρώ οι τιμές προϊόντων καυσίμων, αυξήθηκαν οι μέσες τιμές, έρχονται νέες ανατιμήσεις τις επόμενες ημέρες

Της Μαρίας Ηρακλέους

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι τιμές των καυσίμων, διεθνώς, αλλά και στην Κύπρο, κάτι που φυσικά γνωρίζουν όσοι επισκέφθηκαν τα πρατήρια βενζίνης τις τελευταίες μέρες. Τις τελευταίες ώρες μάλιστα οι τιμές του πετρελαίου κίνησης άγγιξαν τα δύο ευρώ (1,885/λίτρο μέση τιμή), στο 1,80/λίτρο ήταν η μέση τιμή της αμόλυβδης 95, και 1,852/λίτρο, η τιμή της αμόλυβδης 98 οκτανίων. Για σκοπούς σύγκρισης, αναφέρεται ότι στις 13 Ιουνίου, πριν μία εβδομάδα η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν 1,784/λίτρο ενώ η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης ήταν 1,861/λίτρο. Την ίδια ώρα υπάρχουν προϊόντα πετρελαίου κίνησης τα οποία ήδη έχουν ξεπεράσει τα 2 ευρώ/λίτρο, τα οποία ωστόσο δεν περιλαμβάνονται στο παρατηρητήριο τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

Μειώθηκε η ζήτηση

Οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών, έχουν προκαλέσει την αναπόφευκτη μείωση της ζήτησης καυσίμων, ως μια πρώτη ενστικτώδη προσπάθεια των καταναλωτών να διαχειριστούν το αυξημένο κόστος. Αυτή την εικόνα μετέφερε μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος του συνδέσμου Πρατηριούχων, Σάββας Προκοπίου. Όπως ανέφερε, τις τελευταίες εβδομάδες οι πωλήσεις καυσίμων έχουν μειωθεί αισθητά, περισσότερο δε, στα πρατήρια που γειτνιάζουν με περιοχές των κατεχομένων, με τις μειώσεις στις πωλήσεις να κυμαίνονται γύρω στο 40%. Την ίδια ώρα, έχει μειωθεί το ποσοστιαίο περιθώριο κέρδους των πρατηριούχων, σύμφωνα με τον κ. Προκοπίου, που εξήγησε ότι από 4,8-5% περιθώριο κέρδους, τώρα κυμαίνεται στο 2,5-2,6%.

Έπονται αυξήσεις

Και μπορεί οι σημερινές καταγραμμένες τιμές να είναι οι ψηλότερες μέχρι στιγμής για την κυπριακή αγορά, είναι όμως χαμηλότερες σε σχέση με το τί έπεται. Σύμφωνα με αναφορές πρατηριούχων, ήδη εντόπισαν ανατιμήσεις στις τελευταίες ποσότητες καυσίμων που προμηθεύτηκαν. Τις επόμενες μέρες λοιπόν, είναι αναπόφευκτο να δούμε τις λιανικές τιμές να αυξάνονται εκ νέου, με αλυσιδωτές συνέπειες και στα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες. Οι νέες αυξήσεις επαναφέρουν το θέμα της επιβολής πλαφόν στις τιμές πώλησης καυσίμων, παρά την τελευταία αρνητική τοποθέτηση της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, επί του θέματος. Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στην συνεδρία της επιτροπή εμπορίου της Βουλής, στην παρουσία των Υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών. Πρόκειται για πρόταση νόμου του Στέφανου Στεφάνου του ΑΚΕΛ, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή την 31η Μαρτίου.

Οι τροποποιήσεις που εισηγούνται

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης, στόχος είναι να τροποποιηθεί ο περί πετρελαιοειδών νόμος, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να εκδίδει διάταγμα, με το οποίο να καθορίζει ανώτατες τιμές πώλησης για όλα ή μερικά από τα πετρελαιοειδή, στις περιπτώσεις που επικρατούν στην αγορά ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες οι οποίες επιβάλλουν συγκράτηση της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, καθώς και για την προστασία των καταναλωτών. Η παρούσα τροποποίηση όπως αναφέρεται στο κείμενο της πρότασης, κρίνεται αναγκαία, καθότι με την υφιστάμενη νομοθεσία η δυνατότητα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να εκδίδει διάταγμα καθορισμού των ανώτατων τιμών πετρελαιοειδών περιορίζεται μόνο στην περίπτωση κατά την οποία το ύψος των τιμών των πετρελαιοειδών στις οποίες διατίθενται τα προϊόντα αυτά στην αγορά είναι σε υπερβολικά πιο υψηλό επίπεδο από ό,τι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση