ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:25
 

Σύνδεσμος Καταναλωτών: «Περίεργες αυξήσεις» στις τιμές των καυσίμων

Παρατηρεί ασυνήθιστες συμπεριφορές κατά τους τελευταίους μήνες - Δεν οφείλονται στην αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου

Newsroom K

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, παρακολουθώντας σε καθημερινή βάση τις τιμές πώλησης των πετρελαιοειδών στην Κύπρο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρατήρησε ασυνήθιστες συμπεριφορές διαμόρφωσης των τιμών κατά τους τελευταίους μήνες.

Συμπεριφορά 1. Οι μέσες τιμές των τιμών της βενζίνης 95 και πετρελαίου κίνησης τον Ιανουάριο 2019 στην Κύπρο, χωρίς τη φορολογία, ήταν χαμηλότερες από το μέσο όρο των αντίστοιχων τιμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τον Φεβρουάριο 2019, οι μέσες τιμές χωρίς τους φόρους στην Κύπρο, αυξήθηκαν και ξεπέρασαν τον μέσο όρο των αντίστοιχων τιμών στης Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προφανής απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι αυτή η διαμόρφωση οφείλεται στην αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου. Δεν μπορεί όμως να ευσταθεί αυτή η απάντηση γιατί, αν πραγματικά οφειλόταν στην αύξηση των διεθνών τιμών, τότε αυτή η αύξηση θα επηρέαζε αναλογικά και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε δεν θα έπρεπε οι μέσες τιμές της Κύπρου να ξεπεράσουν τις μέσες τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά να παραμείνουν και πάλι σε χαμηλότερο επίπεδο.

Μια άλλη προφανής εξήγηση, είναι οι τιμές εισαγωγής στην Κύπρο, αυξήθηκαν από τις εταιρείες πετρελαιοειδών, σε βάρος των καταναλωτών στην Κύπρο.

Αρμόδια Αρχή για απάντηση είναι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η οποία είναι η μόνη Υπηρεσία που μπορεί να παρακολουθεί τις τιμές και τα φορτία εισαγωγής στην Κύπρο.

Συμπεριφορά 2η. Η μέση λιανική τιμή του πετρελαίου κίνησης στην Κύπρο, παραδοσιακά και ιστορικά, ήταν χαμηλότερη της μέσης τιμής της βενζίνης 95.

Από τον Ιούλιο 2018, η μέση λιανική τιμή του πετρελαίου κίνησης άρχισε να αυξάνεται σταδιακά με μεγαλύτερο ρυθμό από την αύξηση της μέσης τιμής της βενζίνης 95, με αποτέλεσμα, στις 21 Φεβρουαρίου 2019, η λιανική τιμή του πετρελαίου κίνησης να ήταν κατά 9,5 σεντ το λίτρο ψηλότερη από την τιμή της βενζίνης 95.

Από τις 15 03 2019, η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης παράμεινε περίπου σταθερή ενώ η μέση τιμή της βενζίνης 95 αυξανόταν με αποτέλεσμα σήμερα, 15 04 2019, η διαφορά της μέσης λιανικής τιμής της βενζίνης 95 με τη μέση λιανική τιμή του πετρελαίου κίνησης να μειωθεί από τα 9,5 σεντ το λίτρο σε 3 σεντ το λίτρο. Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών δεν μπορεί να υποθέσει τι θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή την πραγματικά ασυνήθιστη συμπεριφορά της διαμόρφωσης των τιμών.Μήπως και σ’ αυτή την περίπτωση τα θύματα ήταν και πάλι οι καταναλωτές?

Αρμόδια Αρχή για απάντηση είναι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού η οποία είναι η μόνη Υπηρεσία που μπορεί να παρακολουθεί τις τιμές και τα φορτία εισαγωγής στην Κύπρο.

Τέλος, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, θα ήθελε να ακούσει μια ξεκάθαρη απάντηση του Υπουργείου Ενέργειας κατά πόσο οι τιμές στην Κύπρο διαμορφώνονται, ιδίως τους τελευταίους μήνες, σε λογικά επίπεδα.

Πριν από δυο βδομάδες περίπου, σε συζήτηση στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής αναφέρθηκε δήλωση του Υπουργείου Ενέργειας ότι παρακολουθεί τις τιμές και δεν δικαιολογείται η επιβολή ανώτατης τιμής, πλαφόν, στα πετρελαιοειδή. Αυτή η δήλωση του Υπουργείου Ενέργειας, είναι πολύ διαφορετική από μια δήλωση ότι οι τιμές πετρελαιοειδών στην Κύπρο διαμορφώνονται σε λογικά επίπεδα. Μεταξύ της δήλωσης του Υπουργείου ότι δεν δικαιολογείται η επιβολή ανώτατης τιμής, πλαφόν, και μιαςξεκάθαρης δήλωσης ότι οι τιμές διαμορφώνονται σε λογικά επίπεδα, δυνατό να υπάρχει επιβάρυνση των καταναλωτών περί τα €20 000 000 ευρώ το χρόνο. Είναι γι’ αυτό το λόγο που ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών ζητά μια ξεκάθαρη δήλωση από το Υπουργείο Ενέργειας κατά πόσο οι τιμές διαμορφώνονται σε λογικά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Το Εδιμβούργο προειδοποιεί τον Τζόνσον με νέο δημοψήφισμα

«Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας θα μπορούσε να το πει λακωνικά και Ελληνικότατα "Έσσεται Ήμαρ"»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:01

Επίσημη επίσκεψη Δ. Συλλούρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Kλείει και εμπορικές συμφωνίες με γνωστό δικηγορικό γραφείο???»
ΑΚΑ  |  10:55

Δύο ακόμη σημαντικές εκδόσεις στην πλατφόρμα Read

«Kala re leventes mou giati den mas lete kai pou na tin vroume tin vivliothiki!!»
PS  |  21:07

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X