ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη της αδήλωτης εργασίας

ΚΥΠΕ

Την εκτίμηση ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια για τελικές αποφάσεις τα τρία νομοσχέδια που αφορούν στην πάταξη της αδήλωτης εργασίας, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Εργασίας, Αντρέας Καυκαλιάς σε δηλώσεις τους μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, καθώς η κατ’ άρθρον συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τη επόμενη εβδομάδα.

Ερωτηθείς για το μέγεθος του προβλήματος της αδήλωτης εργασίας, ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2023 οι αδήλωτοι εργαζόμενοι ανέρχονταν σε 1095, ενώ οι παράνομοι σε 649. Σημείωσε, όμως, ότι αναμένεται να παρουσιαστούν και επικαιροποιημένα στοιχεία ενώπιον της Επιτροπής.

«Η δική μας θέση ως ΑΚΕΛ», είπε ο Βουλευτής, «είναι ότι αντιμετωπίζουμε θετικά κάθε κίνηση νομοθετική και πολιτική, η οποία στοχεύει στο να αντιμετωπιστεί η αδήλωτη εργασία». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ηλεκτρονική απογραφή του συνόλου των εργαζομένων στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας και η αυστηροποίηση των ποινών θα είναι εργαλεία που θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

Υπογράμμισε, όμως, ότι η Κυβέρνηση πρέπει «να επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση για συστηματοποίηση των επιθεωρήσεων και των ελέγχων της, γιατί στην τελική αυτό που θα κρίνει την αξία μιας νομοθετικής ρύθμισης, είναι η ίδια η πράξη εφαρμογής της νομοθεσίας».

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν επαρκεί το προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών για εντατικότερους ελέγχους, ανάφερε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και το ζήτημα οργάνωσης, στελέχωσης και αποτελεσματικής εφαρμογής της νομοθεσίας, ώστε να ανταποκριθεί η πολιτεία σε όλα όσα πρέπει.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποιος θα θεωρείται εργοδότης σύμφωνα με τον νόμο στις περιπτώσεις εργαζομένων σε κατασκευές, ο εργολάβος ή ο υπεργολάβος, ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε ότι έχει διατυπωθεί μέσα από τη συζήτηση και η θέση από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για ειδικές ρυθμίσεις στην οικοδομική βιομηχανία που να απαντά σ' αυτό το ζήτημα και ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει επιφυλαχθεί για να επανέλθει με συγκεκριμένο νομοσχέδιο που να το ρυθμίζει.

Απαντώντας σχετικά με το ύψος των προστίμων, ανέφερε ότι σήμερα η νομοθεσία εφαρμόζεται με την επιβολή διοικητικών προστίμων ύψους €500/μήνα με μέγιστο τους έξι μήνες. Το νομοσχέδιο προβλέπει και εξώδικο πρόστιμο ύψους €1000 ευρώ, καθώς και υποχρέωση του εργοδότη για καταβολή εισφορών για όσους μήνες δεν καλύπτονταν ο εργαζόμενος.

Σε επιστολή προς την κοινοβουλευτική επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης των τριών νομοσχδεδίων για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, ο γενικός διευθυντής ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, αναφέρεται ότι η επιβολή διοικητικού προστίμου ως προνοεί η προτεινόμενη νομοθεσία είναι η καταλληλότερη προσέγγιση καθώς δίδεται στον καταγγελλόμενο το δικαίωμα να προβεί σε ιεραρχική προσφυγή και να αμφισβητήσει τα ευρήματα του επιθεωρητή, στην περίπτωση που διαφωνεί με αυτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση