ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΤΑ, συντάξεις και κατώτατος για τον Υπ. Εργασίας

Τρεις οι προτεραιότητες των θεμάτων που θα ασχοληθεί μόλις αναλάβει τα ηνία ο κ. Γιάννης Παναγιώτου

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ένα από τα Υπουργεία που έχει ήδη γεμάτη ατζέντα, είναι αυτό του Υπουργείου Εργασίας. Ο νέος υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Παναγιώτου, θα έχει να λύσει μεγάλα ζητήματα που έχουν παραμείνει ανοιχτά από την προηγούμενη σύνθεση της Κυβέρνησης. Μετά την εκλιπούσα κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου ναι μεν έκλεισαν υπό την ομπρέλα του κ. Κυριάκου Κούσιου κάποια θεμελιώδη ζητήματα, όπως αυτό του κατώτατου μισθού, εντούτοις ο κ. Παναγιώτου θα έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει από την πρώτη ημέρα. Για τη βαριά ατζέντα του Υπουργείου Εργασίας δείχνει προετοιμασμένος ο κ. Παναγιώτου, ενώ παράλληλα από την πρώτη κιόλας ημέρα έδειξε τροχιοδεικτικά τις τρεις προτεραιότητές του. Στην τελετή διαβεβαίωσης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο κ. Παναγιώτου ερωτήθηκε σχετικά με τις προτεραιότητες που έχει και απάντησε πως είναι η ΑΤΑ, οι συντάξεις και ο κατώτατος. Στο περιθώριο της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας για την τελετή εγκατάστασης που ορίζει το άρθρο 42 του Συντάγματος, ο κ. Παναγιώτου είπε πως η ΑΤΑ είναι ένα από τα θέματα που θα τον απασχολήσει με την ανάληψη των καθηκόντων του. Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης στο πρόγραμμά του είχε θέσει ψηλά στην ατζέντα την επανεξέταση του θεσμού της ΑΤΑ. «Επανεξετάζουμε τον θεσμό της ΑΤΑ, με στόχο τη δικαιότερη κατανομή της σε όφελος όλων των χαμηλόμισθων. Μια τέτοια πρωτοβουλία αποτελεί βασικό μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης χωρίς να επιβαρύνονται οι εργοδότες», σημείωνε χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα.

Ο κ. Παναγιώτου, στη σύντομη δήλωσή του κατά την άφιξή του στη Βουλή στο πλαίσιο διαβεβαίωσης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, έθεσε ως προτεραιότητα μόλις αναλάβει δράση, την αύξηση των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων. Σύμφωνα με τις θέσεις του προγράμματος του κ. Χριστοδουλίδη εξάλλου, είχε δημιουργήσει «ειδικό πυλώνα» πολιτικής. «Στοχεύουμε στη διασφάλιση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) και την επίτευξη αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνταξιούχων. Προχωρούμε με τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου του Συνταξιοδοτικού Συστήματος, ο οποίος θα συμπεριλάβει την παροχή οικονομικών και άλλων κινήτρων για την ανάπτυξη των ιδιωτικών ταμείων (π.χ. προνοίας, ασφαλιστικών, κ.ά.), ακολουθώντας τις καλύτερες πρακτικές και τάσεις από την υπόλοιπη Ευρώπη. Επιδιώκουμε τη σύσταση ισχυρού Εποπτικού Μηχανισμού για τη διασφάλιση των βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με τη διαχείριση των Ταμείων Προνοίας. Προωθούμε τη δημιουργία αναλογιστικής υπηρεσίας στο Υπουργείο Εργασίας, και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με σκοπό την εποπτεία και εξέλιξη, τόσο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσο και του ιδιωτικού συνταξιοδοτικού τομέα, στοχεύοντας στην αναβάθμιση της ζωής των Κυπρίων συνταξιούχων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και ο κατώτατος

Πέραν της ΑΤΑ και του συνταξιοδοτικού, ο κ. Παναγιώτου έκανε λόγο στο πλαίσιο της διαβεβαίωσης στη Βουλή, για εξέταση του θέματος του κατώτατου μισθού. Στις προγραμματικές θέσεις του ΠτΔ Ν. Χριστοδουλίδη δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο σε σχέση με τον κατώτατο. Το πώς θα χειριστεί το θέμα του κατώτατου μισθού ο κ. Παναγιώτου και τι ρυθμίσεις-βελτιώσεις σκέφτεται να κάνει, θα έχει ενδιαφέρον να το δούμε στο επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται πως, βάσει του Διατάγματος, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός που καταβάλλεται σε οποιονδήποτε εργοδοτείται στη χώρα, καθορίστηκε από την 1η Ιανουαρίου 2023 σε 940 ευρώ (μεικτά) για πλήρη απασχόληση. Το εν λόγω ποσό θα καταβάλλεται από τον εργοδότη προς τον εργοδοτούμενο, μόνο μετά την παρέλευση έξι μηνών συνεχούς απασχόλησης στην ίδια επιχείρηση. Για τους πρώτους έξι μήνες, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός καθορίζεται σε 885 ευρώ για πλήρη απασχόληση.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση