ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αύξηση 113,7% στα πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ το 2022

Τα τραπεζογραμμάτια με ονομαστικές αξίες €50 και €20 εξακολουθούν να παρουσιάζουν τα ψηλότερα ποσοστά παραχάραξης

ΚΥΠΕ

Στα 451 ανήλθαν το 2022 τα πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία στην Κύπρο, παρουσιάζοντας αύξηση 113,7% σε σύγκριση με το προηγούμενος έτος.

Παράλληλα σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά το 2022 αποσύρθηκαν συνολικά περίπου 376.000 τεμάχια παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων ευρώ διαφόρων αξιών, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,4% σε σχέση με το 2021.

Αυτή οφείλεται εν μέρει στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2022 μετά την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΤΚ.

Τα τραπεζογραμμάτια με ονομαστικές αξίες €50 και €20 εξακολουθούν να παρουσιάζουν τα ψηλότερα ποσοστά παραχάραξης, αντιπροσωπεύοντας στο σύνολο τους ελαφρώς κάτω από τα δύο τρίτα του συνόλου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το τραπεζογραμμάτιο των €50 κατείχε μερίδιο 40% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων, ενώ δεύτερο ήταν το τραπεζογραμμάτιο των €20 ευρώ με 23,6%.

Στην Κύπρο το τραπεζογραμμάτιο με ονομαστική αξία €10 παρουσίασε το ψηλότερο ποσοστό παραχάραξης, αντιπροσωπεύοντας το 40,8% του συνόλου, σύμφωνα με την ΚΤΚ.

«Σε σύγκριση με τον αριθμό γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία, η ποσότητα των παραχαραγμένων παραμένει πολύ μικρή», σημειώνει η ΚΤΚ.

Εξάλλου, το 96,6% των παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων εντοπίσθηκε σε κράτη μέλη της ευρωζώνης, το 2,7% σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός της ευρωζώνης και το 0,7% σε άλλα μέρη του κόσμου.

«Παρά την πολύ μικρή ποσότητα παραχαραγμένων, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου συμβουλεύει τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να ελέγχουν λεπτομερώς τα τραπεζογραμμάτια που λαμβάνουν κατά τις συναλλαγές τους σε μετρητά», αναφέρει η ΚΤΚ.

Σημειώνεται τέλος ότι τόσο στον διαδικτυακό χώρο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπάρχει πληροφόρηση σχετικά με απλούς τρόπους ελέγχου της γνησιότητας των τραπεζογραμματίων ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση