ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυξήθηκαν τα καταθετικά και δανειστικά επιτόκια τον Φεβρουάριο

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία επιτοκίων των νομισματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου

ΚΥΠΕ

Περαιτέρω αύξηση σημείωσαν τα καταθετικά και δανειστικά επιτόκια τον Φεβρουάριο, όπως και τα συνολικά νέα δάνεια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία επιτοκίων των νομισματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου για καταθέσεις και δάνεια κατοίκων της ευρωζώνης, που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα την Παρασκευή. Τα εν λόγω στοιχεία περιλαμβάνονται στην έκδοση Νομισματικές και Χρηματοοικονομικές Στατιστικές, Μαρτίου 2023.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά σημείωσε αύξηση στο 0,59%, σε σύγκριση με 0,24% τον προηγούμενο μήνα, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες παρουσίασε μικρή μείωση στο 0,69%, σε σύγκριση με 0,70% τον προηγούμενο μήνα.

Στα δάνεια, το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας αυξήθηκε στο 3,42%, σε σύγκριση με 3,11% τον προηγούμενο μήνα και το επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια σημείωσε αύξηση στο 5,17%, σε σύγκριση με 4,68% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. παρουσίασε αύξηση στο 4,85%, σε σύγκριση με 4,82% τον Ιανουάριο, ενώ το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψε μείωση στο 4,54%, σε σύγκριση με 5,37% τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, τον Φεβρουάριο του 2023 τα συνολικά νέα δάνεια παρουσίασαν αύξηση και έφτασαν στα €527,5 εκ., σε σύγκριση με €305,7 εκ. τον προηγούμενο μήνα. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ., που αυξήθηκαν κατά €229,9 εκ.

Συγκεκριμένα, τα νέα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν στα €16,3 εκ., σε σύγκριση με €13,1 εκ. τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας παρουσίασαν μείωση στα €85,5 εκ., σε σύγκριση με €90,9 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. σημείωσαν μείωση στα €44,5 εκ., σε σύγκριση με €51,4 εκ. τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψαν αύξηση στα €374,0 εκ., σε σύγκριση με €144,1 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι τα ποσά νέων δανείων περιλαμβάνουν νέες συμβάσεις δανείων καθώς και συμβάσεις οι οποίες έτυχαν επαναδιαπραγμάτευσης κατά τον υπό αναφορά μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση