ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βελτιωμένο το οικονομικό κλίμα τον Δεκέμβριο λόγω υπηρεσιών, κατασκευών και μεταποίησης

O Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας αυξήθηκε κατά 2,1 μονάδες

ΚΥΠΕ

Τον Δεκέμβριο 2021, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 2,1 μονάδες σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2021.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η αύξηση του ΔΟΣ προήλθε από βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών, των κατασκευών και της μεταποίησης.

Η ενίσχυση του κλίματος στις υπηρεσίες συνδέεται κυρίως με θετικότερες εκτιμήσεις για τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων κατά το επόμενο τρίμηνο. Οι επιχειρήσεις στον κατασκευαστικό τομέα παρουσιάστηκαν πιο αισιόδοξες σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων τους κατά το επόμενο τρίμηνο, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του κλίματος.

Στη μεταποίηση, η άνοδος του κλίματος σχετίζεται με ευνοϊκότερες αξιολογήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες και προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου. Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο παρέμεινε στα ελαφρώς αρνητικά επίπεδα Νοεμβρίου.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε οριακά λόγω αποδυνάμωσης των προθέσεων των καταναλωτών για μεγάλες αγορές.

Τον Δεκέμβριο η αβεβαιότητα ανάμεσα στις επιχειρήσεις σημείωσε μείωση, αν και συνεχίζει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στο λιανικό εμπόριο και τη μεταποίηση. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τη μελλοντική πορεία των τιμών συνεχίζουν να υποδηλώνουν αυξητικές τάσεις, παρά τις προς τα κάτω αναθεωρήσεις που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο.

Η καταγραφή του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο διεξάγεται μέσω της συμμετοχής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΟΕ), σε συνεργασία με την εταιρεία RAI Consultants Ltd, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Joint Harmonised European Union Programme of Business and Consumer Surveys.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση