ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βουλή: Ψηφίστηκε η παράταση στη μείωση των φόρων στα καύσιμα

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ απόψε

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα νόμο για μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα με ισχύ από 3 Μαρτίου μέχρι 4 Μαΐου. Παράλληλα βουλευτές εξέφρασαν την απαίτηση όπως η αρμόδιες υπηρεσίες εφαρμόσουν τον νόμο αυτό από τα μεσάνυχτα απόψε.

Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη σημερινή Ολομέλεια και κηρύχθηκε επείγον, ενώ είχε προηγηθεί συζήτηση σε έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Σκοπός του νόμου είναι μειωθούν για δύο μήνες οι συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης, με τους οποίους επιβαρύνονται προϊόντα συγκεκριμένων κλάσεων καυσίμων.

Πριν από την έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ξεκαθάρισε ότι η ευθύνη υποβολής νομοσχεδίων στη Βουλή ανήκει στους αρμόδιους Υπουργούς, σύμφωνα με το άρθρο 80 του Συντάγματος. Διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή δια της υπηρεσιακής οδού την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου. Με βάση τις διαδικασίες που πηγάζουν από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, πρόσθεσε, για να θεωρηθεί ότι η Βουλή θεσμικά έχει ευθύνη, το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στο κεφάλαιο δεύτερο σε τακτική συνεδρία της Ολομέλειας.

«Οπότε καμιά ευθύνη, καμία μνεία τέτοια μπορεί να γίνει αποδεκτή για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, νοουμένου ότι σήμερα εκτάκτως συνέρχεται το σώμα, σήμερα κατατίθεται το νομοσχέδιο και έχει ανταποκριθεί αμέσως η Βουλή των Αντιπροσώπων», είπε η κα. Δημητρίου.

Ευχαρίστησε παράλληλα την Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Οικονομιών που πάραυτα συγκάλεσαν έκτακτη Επιτροπή Οικονομικών για να επεξεργαστούν το νομοσχέδιο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ευχαρίστησε τόσο την Πρόεδρο της Βουλής που ανταποκρίθηκε άμεσα για να διευθετηθεί η σημερινή Ολομέλεια, αλλά και όλα τα κόμματα των οποίων, όπως είπε, η συναίνεση και η συμβολή ήταν απαραίτητη για να φτάσει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια και να μην πληρώνουν οι Κύπριοι φορολογούμενοι ούτε ένα σεντ φόρο περισσότερο είτε για μία, είτε για δύο, είτε για δέκα μέρες.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι η έγνοια είναι δεδομένη και κοινή και το νομοσχέδιο υπερψηφίζεται ομόφωνα. Παράλληλα, επειδή όπως είπε, εκφράστηκαν κάποιες επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι έτοιμη η πολιτεία πάραυτα να εφαρμόσει τη νομοθεσία, εξέφρασε την απαίτηση με την ψήφιση να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε από τα μεσάνυχτα να τεθεί σε εφαρμογή αυτή η ρύθμιση. Πρόσθεσε ότι δεν είναι δίκαιο να επιβαρύνονται οι πολίτες περαιτέρω με αυτό το χαράτσι εφόσον υπάρχει κοινή θέση επί της ουσίας.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, ανέφερε ότι έχει παραταθεί μέχρι τις 4 Μαΐου η μείωση του φόρου κατανάλωσης μετά και από πρόθεση που φαίνεται να υπάρχει από πλευράς του Υπουργού Οικονομικών να επανεξετάσει τον όλο φόρο στα καύσιμα. Πρόσθεσε ότι έχει καθοριστεί η 4η Μαΐου επειδή είναι Πέμπτη και αν υπάρχει η βούληση να συνεχιστεί, θα μπορεί να εξεταστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος ακόμα κι εκείνη την ημερομηνία.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ότι έρχονται δύο αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Η μία επειδή αποτύχαμε να πιάσουμε τους στόχους μας για τις ΑΠΕ στις μεταφορές και η δεύτερη επειδή αλλάζει ο τρόπος που φορολογεί η ΕΕ στα καύσιμα. Έκανε λόγο για ανάγκη ανάπτυξης δημόσιων συγκοινωνιών, και να ενισχυθεί το περπάτημα και η ποδηλασία, ώστε να σταματήσει η Κύπρος να είναι τόσο πολύ εξαρτώμενη από τα καύσιμα είτε για την μετακίνηση, είτε για τη θέρμανση.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά επαίνεσε τη Βουλή που συνήλθε το συντομότερο δυνατό για να ψηφίσει το νομοσχέδιο προς όφελος των πολιτών. Πρόσθεσε ότι είναι θετικό ότι παρά τον ένα χρόνο ενεργειακής κρίσης, ακόμα το κράτος και η οικονομία μπορεί να στηρίζει τους πολίτες έστω λίγο, έστω προσωρινά με αυτά τα μέσα. Εξέφρασε παράλληλα την απαίτηση ο νόμος αυτός να εφαρμοστεί από απόψε μετά τα μεσάνυχτα και είπε πως θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

ΠτΔ - Υπέγραψε τον νόμο για τα καύσιμα 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ήδη υπογράψει τον νόμο με τον οποίο δίδεται παράταση στη μείωση των φόρων στα καύσιμα μέχρι τις 4 Μαΐου 2023, μετά την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ απόψε μετά τη σχετική δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας. 

Τι συνέβη

Έλλειψη συνεννόησης στην διαδικασία κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί Φόρων Κατανάλωσης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023», φαίνεται να είναι ο λόγος που από χθες (01/03) οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερα τα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης. Πρόκειται για νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε στις 22 Φεβρουαρίου από το απερχόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, κατά την τελευταία συνεδρίαση του πριν την αλλαγή σκυτάλης της κυβέρνησης, με στόχο να υπάρξει παράταση για περίοδο 2 μηνών (από την 1 Μαρτίου 2023 μέχρι τις 30 Απριλίου 2023) της επιβολής μειωμένων συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης. Το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν εγκρίθηκε, επομένως δεν τέθηκε σε ισχύ.

Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές

Πάντως, χθες οι τιμές των καυσίμων ήταν ψηλότερες από 6-8 σεντ το λίτρο. Συγκεκριμένα, αυξημένα κατά 8,3 σεντ ήταν τα καύσιμα κίνησης και 6,2 σεντ τα καύσιμα θέρμανσης. Όπως διαφάνηκε, από το παρατηρητήριο λιανικών τιμών καυσίμων της Υπηρεσίας προστασίας καταναλωτή, η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων ήταν 1,477, η μέση τιμή της αμόλυβδης 98 οκτανίων ανήλθε στα 1,542, το πετρέλαιο κίνησης στα 1,638 και η μέση τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,638. 

ΣΧΟΛΙΑ

Ακόμη βρίσκεται στην πρόθεσή της η Αννίτα για πρόεδρος του κόμματός της και άρχισαν τα παρατράγουδα εις βάρος της τσέπης των πολιτών.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση