ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρετανία: Σε θέση μάχης η κυβέρνηση για τη στήριξη της λίρας

Η Τράπεζα της Αγγλίας παρενέβη λεκτικά σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να ανακόψει την ελεύθερη πτώση του νομίσματος

Money Review

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, η Τράπεζα της Αγγλίας παρενέβη λεκτικά σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να ανακόψει την ελεύθερη πτώση του νομίσματος, που όπως όλα δείχνουν οδεύει ολοταχώς προς το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, διαμήνυσε ότι δεν θα διστάσει να αλλάξει τα επιτόκια διαβεβαιώνοντας ότι παρακολουθεί τις αγορές πολύ στενά, από τη στιγμή που η κατάρρευση της στερλίνας έχει ανεβάσει σε ύψη πολλών δεκαετιών τις ομολογιακές αποδόσεις.

Σε εξισορροπιστική κίνηση προέβη και ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Κουάσι Κουαρτένγκ, ο οποίος και πυροδότησε τις ακραίες διακυμάνσεις τόσο στην αγορά συναλλάγματος όσο και κρατικών ομολόγων με τις δηλώσεις του ότι θα προχωρήσει και σε νέες φορολογικές μειώσεις.

Αμέσως μετά το κλείσιμο των αγορών μετοχών στο Λονδίνο, ο Κουαρτένγκ εξέδωσε μία ανακοίνωση αναφέροντας ότι θα παρουσιάσει λεπτομερώς τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια στις 23 Νοεμβρίου, μαζί με τις προβλέψεις της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό υπηρεσίας για την ανάπτυξη και το δανεισμό.

Η Τράπεζα της Αγγλίας καλοσώρισε τη δέσμευση του Κουαρτένγκ για βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και τις προβλέψεις που θα παρουσιάσει από την παραπάνω ανεξάρτητη κρατική υπηρεσία.

«Η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί τις εξελίξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές πολύ στενά υπό το φως των ακραίων κινήσεων στο χρηματοοικονομικό ενεργητικό. Δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε αλλαγές των επιτοκίων όσο και εάν χρειαστεί προκειμένου να επιστρέψουμε στο στόχο του 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, στο πλαίσιο της εντολής μας», είπε ο Άντριου Μπέιλι.

Ενώ αρχικά η στερλίνα είχε δοκιμάσει ιστορικό χαμηλό στο 1,0327 έναντι του δολαρίου στο άνοιγμα των αγορών στην Ασία, εν συνεχεία όταν άνοιξε η Ευρώπη μάζεψε τις απώλειές της κοντά στο 1,09 για να επιστρέψει όμως στο χαμηλό του 1,06 μετά τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας.

Σε ελεύθερη πτώση και οι τιμές των κρατικών ομολόγων, με την πενταετία να καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1991. Η απόδοση του διετούς έφθασε σήμερα κοντά στο 4,6%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2008, έχοντας αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα μέσα σε δύο μόλις συνεδριάσεις.

Οι ομολογιακές αποδόσεις δεν φάνηκαν να αντιδρούν ιδιαίτερα στις παραπάνω παρεμβάσεις. Λίγο νωρίτερα, ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της Allianz Μοχάμεντ Ελ-Εριάν είχε αναφέρει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έχει άλλη επιλογή από το να αυξήσει τα επιτόκια κατά μία ποσοστιαία μονάδα για να στθεροποιήσει τις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση