ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

CEO Τρ. Κύπρου: Αναπόφευκτα θα αλλάξει το σύστημα αμοιβών

Τα χαμηλά εισοδήματα των τραπεζών δημιουργούν πιέσεις για πιο αποδοτική λειτουργία

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η αλλαγή του συστήματος αμοιβών των τραπεζικών υπαλλήλων είναι αναπόφευκτη, δήλωσε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για αυτό το θέμα.

«Οι τράπεζες πρέπει να κινηθούν γρήγορα και να συζητήσουν με τις συντεχνίες για να προωθήσουν ένα πιο δίκαιο» σύστημα αμοιβών. Θα πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα αμοιβών στη βάση της απόδοσης και της θέσης. Αυτό δεν θα γίνει φέτος, ίσως συμβεί τον επόμενο χρόνο αλλά θα γίνει και αυτό είναι κάτι που είναι αναπόφευκτο, είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο συζήτησης στο Limassol Economic Forum.

Στην ομιλία του, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στο κοκτέιλ προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στην ευρωζώνη και οδηγεί σε πιέσεις για μείωση του κόστους.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα χαμηλά επιτοκιακά περιθώρια, που συμπιέζονται και λόγω της νομισματικής πολιτικής και του ανταγωνισμού, στο μη ευνοϊκό δείκτη κόστους προς έσοδα, την κληρονομιά που άφησε πίσω της η κρίση, το βάρος της εποπτείας, καθώς και την αναταραχή που προκαλείται από την τεχνολογία.

Όπως είπε, τα χαμηλά εισοδήματα των τραπεζών δημιουργούν πιέσεις για πιο αποδοτική λειτουργία. Οι πιο παραδοσιακές μέθοδοι εξοικονόμησης περιλαμβάνουν μείωση του δικτύου καταστημάτων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η ανάγκη υιοθέτησης τεχνολογίας που βελτιώνει την αποδοτικότητα, συμπλήρωσε.


Αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Νικολάου είπε πως τα κόκκινα δάνεια απορροφούν μεγάλο μέρος των εργασιών, δεσμεύουν κεφάλαια και απαιτούν υψηλό λειτουργικό κόστος, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως η εποπτεία μεταφράζεται σε υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, αυξημένη προσήλωση στα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία που άφησε η κρίση (legacy assets), τα οποία πρέπει να επιλυθούν με ταχύτερα χρονοδιαγράμματα.

«Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος στην επίλυση των παλαιότερων προβλημάτων μας», είπε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την τεχνολογική αναταραχή ως πρόβλημα αλλά και ως ευκαιρία, λέγοντας ότι η τράπεζα επικεντρώνεται στο πώς θα υπηρετήσει τις ανάγκες του πελάτη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Νικολάου σημείωσε πως οι ανάγκες του πελάτη το 2030 θα είναι πολύ διαφορετικές, αφού ένα κατάστημα δεν θα αποτελεί ένα απλά σημείο για άντληση χρημάτων ή για εκτέλεση συναλλαγών.

Τα καταστήματα, συνέχισε, θα είναι σημεία επαγγελματικών συμβουλών και πληροφόρησης, σημειώνοντας πως στα νέα καταστήματα δεν θα υπάρχουν οι παραδοσιακοί ταμειακοί λειτουργοί πίσω από έναν πάγκο, αφού για αυτό θα υπάρχουν αυτόματες ταμειακές μηχανές, ενώ ταυτόχρονα υψηλά εκπαιδευμένο προσωπικό θα παρέχει χρηματοοικονομική πληροφόρηση.

Παρουσίασε εικόνες για το πώς θα είναι τα νέα καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου, προσθέτοντας πως δύο τέτοια καταστήματα θα λειτουργήσουν νωρίς τον επόμενο χρόνο στη Λευκωσία και στη Λεμεσό.

Στα νέα καταστήματα δεν θα υπάρχουν οι παραδοσιακοί ταμειακοί λειτουργοί πίσω από τον πάγκο, εξήγησε ο κος Νικολάου

O Επικεφαλής των Χρηματοοικονομικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Deloitte Κύπρου Νίκος Κυριακίδης αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που εισάγουν προκλήσεις και επηρεάζουν το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ανάμεσα σε αυτά η ολοένα και μεγαλύτερη παγκοσμιοποίηση και η πρόκληση της ψηφιοποίησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Επίσης ανέφερε ότι τα γεωπολιτικά ρίσκα, η κοινωνική αστάθεια και η κλιματική αλλαγή επηρεάζουν την ατζέντα των επιχειρηματιών.

Είπε ακόμα ότι η μετάβαση σε μεγαλύτερη χρήση του φυσικού αερίου σε σχέση με το πετρέλαιο, η ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και οι προκλήσεις της αποθήκευσης των ΑΠΕ, οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές στη διεθνή αγορά ενέργειας.

Αναφέρθηκε επίσης σε αυξημένη ανάγκη για συμβουλευτικές υπηρεσίες με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της πρόληψης.

Σημείωσε παράλληλα την πρόκληση για συμμετοχή περισσότερων γυναικών στην ηγετική πυραμίδα των επιχειρήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση