ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

DBRS: Αναθεώρηση προς τα κάτω προβλέψεων για την κυπριακή οικονομία

Λόγω της συνεχόμενης ανοδικής πορείας του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας λόγω του πολέμου

ΚΥΠΕ

Σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεων του για τον ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας προέβη ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεώρησης προς τα κάτω για την παγκόσμια οικονομία, λόγω της συνεχόμενης ανοδικής πορείας και του πληθωρισμού και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας λόγω του πολέμου της Ουκρανίας.

Με βάση τις νέες εκτιμήσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το 2022 μειώθηκε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την αναθεωρημένη εκτίμηση του περασμένου Ιουνίου, δηλαδή στο 3,2%, ενώ μεγαλύτερη υποβάθμιση, κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφεται για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2023, ο οποίος τώρα εκτιμάται στο 2,8%.

«Οι προβλέψεις στο βασικό τους σενάριο γίνονται ολοένα και πιο καθοδικές, ιδιαίτερα για το 2023», αναφέρει ο καναδικός οίκος, προσθέτοντας πως ο υψηλός πληθωρισμός, οι ελλείψεις της ενέργειας και εργατικού δυναμικού και τα αυξανόμενα επιτόκια είναι ο σημαντικότεροι παράγοντες που οδηγούν σε «πιο ζοφερές» εκτιμήσεις.

Σημειώνει ακόμη ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι στον πληθωρισμό είναι ανοδικοί, αλλά η δράση των Κεντρικών Τραπεζών αναμένεται να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο τα επόμενα μερικά τρίμηνα.

«Οι κίνδυνοι για ύφεση είναι αυξημένοι και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων ενδεχομένως να τεθούν υπό αυξανόμενη πίεση, αλλά οι κίνδυνοι στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα παρουσιάζονται περιορισμένοι», προσθέτει ο DBRS.

Με βάση τις προβλέψεις του οίκου για τις ΗΠΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί κάτω στο 0,9% το 2023, ενώ σημαντική επιδείνωση παρουσιάζουν οι προοπτικές της Ευρώπης, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα των ελλείψεων στην ενέργεια το χειμώνα. Οριακή ύφεση 0,1% αναμένεται να καταγράφει και στη Βρετανία το 2023.

Σημειώνεται ότι ο οίκος αναμένεται να εκδώσει τη δεύτερη πράξη αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας στις 7 Οκτωβρίου, κλείνοντας έτσι τον κύκλο αξιολογήσεων για το 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση