ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

De facto απαγόρευση τουρκικών προϊόντων στη Σαουδική Αραβία

Στη μέση της διαμάχης φαίνεται να βρέθηκαν γνωστές αλυσίδες ένδυσης

Στη μέση μιας de facto απαγόρευσης τουρκικών προϊόντων στη Σαουδική Αραβία, φαίνεται να βρέθηκαν αρκετές αλυσίδες ένδυσης, που όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times, αποτελεί ένα ακόμη σημάδι για τις αυξανόμενες εντάσεις στις σχέσεις των δύο περιφερειακών δυνάμεων.

Όπως δήλωσε σε email υπάλληλος της ισπανικής αλυσίδας καταστημάτων, Mango, η Σαουδική Αραβία «απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές για προϊόντα που κατασκευάζονται στην Τουρκία». Το email του, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα είχε ως αποδέκτες προμηθευτές της εταιρείας από την Τουρκία.

Παράλληλα, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για παράπονα τα οποία φαίνεται να υπέβαλαν οι Τούρκοι εξαγωγείς, ως προς τις μεγάλες καθυστερήσεις που αντιμετώπισαν στα τελωνεία της Σαουδικής Αραβίας, τον προηγούμενο διάστημα.

Οι καθυστερήσεις αυτές, όπως αναφέρουν οι FT, θεωρήθηκαν από πλευράς των Τούρκων επιχειρηματιών ως απόπειρα του Ριάντ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), να τιμωρήσουν την Τουρκία για αυτό που χώρες του Κόλπου θεωρούν ως, «αποσταθεροποιητικές παρεμβάσεις» της Άγκυρας στον αραβικό κόσμο. «Οτιδήποτε κατασκευάζεται στην Τουρκία ή έρχεται μέσω της Τουρκίας, δεν γίνεται δεκτή η εισαγωγή του στη Σαουδική Αραβία», σημείωσε άτομο με γνώσεις επί του θέματος.

Από τη πλευρά της η σαουδαραβική κυβέρνηση σημείωσε ότι δεν «επέβαλε τους οποιουσδήποτε περιορισμούς σε τουρκικά εμπορεύματα», προσθέτοντας ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών δεν έχει «παρατηρήσει αξιοσημείωτη μείωση, εκτός από τις γενικές επιπτώσεις που σημειώθηκαν λόγω της πανδημίας». Σε δήλωση του, το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι το Ριάντ δεσμεύεται στη συνέχιση του ελεύθερου εμπορίου και την τήρηση των διεθνών συμφωνιών και συνθηκών.

Παράλληλα δε, οι Financial Times υπογραμμίζουν ότι ο Ajlan al-Ajlan, επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Ριάντ, ζήτησε το μποϊκοτάζ «όλων τουρκικών προϊόντων», ως μια απάντηση «στη συνεχιζόμενη εχθρότητα της τουρκικής κυβέρνησης ενάντια στην ηγεσία, τη χώρα και τους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας».

Η εμπορική αυτή διαμάχη σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση των ήδη τεταμένων σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και των κρατών του Κόλπου.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ - τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Μέσης Ανατολής - έχουν επιδεινωθεί καθώς όπως υποστηρίζουν ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρεμβαίνει σε αραβικές υποθέσεις και υποστηρίζει ισλαμικές ομάδες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη, με τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας κατά του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τις δύο χώρες του Κόλπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση