ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεκτή η προδικαστική ένσταση για την 3η υπόθεση της Τρ. Κύπρου

Ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των Ηλιάδη και Κυπρή για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έκανε την Πέμπτη αποδεκτή την προδικαστική ένσταση που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των εναπομεινάντων κατηγορουμένων στην 3η ποινική υπόθεση εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση απόφαση, που εξέδωσε το Κακουργιοδικείο, το ζήτημα που έχει προκύψει θα εξεταστεί προδικαστικά, αφού προηγουμένως δοθεί η ευκαιρία στις δύο πλευρές να προσκομίσουν περιορισμένη και στοχευμένη μαρτύρια.

Υπενθυμίζεται πως το Κακουργιοδικείο είχε κάνει αποδεκτή την προδικαστική ένσταση, που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των Ηλιάδη και Κυπρή για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας, προβάλλοντας τη θέση ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτέλεσαν το κοινό θεμέλιο της παρούσας υπόθεσης, με τις άλλες δύο ποινικές υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου του 2019, στις 09:00

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε στις 31/05/2019 την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα κατά της απόφασης του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας να απαλλάξει και αθωώσει τους δύο κατηγορουμένους από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι συνήγοροι υπεράσπισης των υπόλοιπων κατηγορουμένων εξέφρασαν την πρόθεση τους να εγείρουν την ίδια προδικαστική ένσταση, που αφορά στο θέμα της κατάχρησης της διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι μετά την απαλλαγή και αθώωση των Ηλιάδη και Κυπρή, η διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας συνεχίζεται για τους εναπομείναντες κατηγορούμενους και συγκεκριμένα για τους Χρίστη Χατζημιτσή, Νικόλα Καρυδά, Χριστόδουλο Πατσαλίδη, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν την 01/06/2017 μη παραδοχή στις δεκαέξι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, τέσσερις για πλαστογραφία και αντίστοιχες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, τρεις για χειραγώγηση της αγοράς, τρεις για ψευδείς λογαριασμούς και δύο για συνωμοσία προς καταδολίευση. Η υπόθεση αφορά την επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

«Λογικό και δίκαιο το ζήτημα να εξεταστεί προδικαστικά», είπε ο Δικαστής Σταύρου

Διαβάζοντας την απόφαση ο Δικαστής, Σταύρος Σταύρου, είπε πως το δικαστήριο θεωρεί λογικό, δίκαιο και πρακτικά πρόσφορο όπως το ζήτημα που έχει προκύψει εξεταστεί προδικαστικά, αφού προηγουμένως δοθεί η ευκαιρία στις δύο πλευρές να προσκομίσουν περιορισμένη και στοχευμένη μαρτύρια.

Ειδικά, σημείωσε, η πλευρά των κατηγορουμένων θα πρέπει να περιοριστεί -κατά το δυνατόν- στα πρόσωπα και τους τομείς μαρτυρίας, που ήδη έχει προσδιορίσει.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Σταύρου «υπέρ της κατάληξης αυτής συνηγορούν ακόμα δύο πολύ σημαντικά στοιχεία, με το πρώτο να είναι ότι έχει ήδη εξετασθεί προδικαστικά αντίστοιχο αίτημα των πρώην κατηγορουμένων Ηλιάδη και Κυπρή με επιτυχή μάλιστα γι’ αυτούς κατάληξη», για να συμπληρώσει πως το δικαστήριο θεωρεί ότι «όντως θα δημιουργείτο στους λοιπούς κατηγορούμενους εύλογο αίσθημα αδικίας και ανισότητας, αν δεν παρεχόταν αντίστοιχο δικαίωμα και στους ίδιους».

«Δεύτερον, χωρίς ποσώς να μεμφόμαστε τη στάση της κατηγορούσας Αρχής, η οποία επαναλαμβάνουμε είχε το απόλυτο δικαίωμα να μη συμφωνήσει σε πραγματικό πλαίσιο γεγονότων, θεωρούμε ότι θα ήταν άδικο από τη στάση αυτή να μεταβληθούν χρονικά, αλλά και ουσιαστικά, τα όποια δικαιώματα των κατηγορουμένων, πόσο μάλλον το δικαίωμα τους να υποστηρίξουν έγκαιρα και με στοχευμένη μαρτυρία ότι η επικείμενη δίκη δεν θα πρέπει να διεξαχθεί λόγω κατάχρησης δικαστικής διαδικασίας».

Επίσης, ανέφερε πως «το Δικαστήριο διατηρεί το δικαίωμα κατά τη διαδικασία που θα διεξαχθεί να αποκλείσει την όποια μαρτυρία θεωρήσει αχρείαστη, άσχετη ή αποδεικτικά απαράδεκτη», για να σημειώσει πως «η αξιολόγηση και η εξαγωγή συμπερασμάτων που θα γίνει στα πλαίσια της διαδικασίας, θα περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα για σκοπούς του αιτήματος και σε περίπτωση που η υπόθεση προχωρήσει σε δίκη, όλα τα επίδικα θέματα θα παραμείνουν ανοικτά και η όποια προσκομισθείσα μαρτυρία, υποκείμενη σε εξ υπαρχής και εφ’ όλης της ύλης, αξιολόγηση».

«Η πλευρά που επικαλείται την κατάχρηση έχει και το βάρος να την αποδείξει στο ισοζύγιο των πιθανοτήτων», αναφέρει η απόφαση

Όπως αναφέρει η ενδιάμεση απόφαση «η πλευρά που επικαλείται την κατάχρηση, έχει και το βάρος να την αποδείξει στο ισοζύγιο των πιθανοτήτων», ενώ σημειώνει ότι «κατά κανόνα, μάλιστα, θα πρέπει να αποδείξει όχι μόνο ότι υπήρξε κατάχρηση, αλλά και ότι επηρεάζεται δυσμενώς, συνεπεία αυτής».

«Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση διεξαγωγής προδικαστικής διαδικασίας, θα είναι η πλευρά των κατηγορουμένων που θα πρέπει να καλέσει πρώτη μάρτυρες. Από το γεγονός αυτό προκύπτει ακόμα ένα σημαντικότατο στοιχείο. Είναι πρωταρχική ευθύνη των αιτητών – κατηγορουμένων να αποκαλύψουν τόσα και τέτοια στοιχεία, έτσι ώστε να αποσείσουν το απαιτούμενο βάρος απόδειξης για να πετύχει το αίτημα τους», είπε ο κ. Σταύρου.

Συνεπώς, πρόσθεσε, «αν, για να αποσείσουν αυτό το βάρος, χρειάζεται εξειδικευμένη επεξηγηματική μαρτυρία επί πολλών πτυχών της υπόθεσης και αυτοί περιοριστούν στην προσκόμιση μαρτυρίας (γραπτής και/ή προφορικής) αποκαλυπτικής απλά κάποιων ημερομηνιών και/ή άλλων στυγνών συμβάντων, είναι του δικού τους αιτήματος που θα στοιχίσει, αφού θα οδηγηθεί απαρέγκλιτα σε αποτυχία λόγω μη απόσεισης του βάρους απόδειξης». Η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου του 2019, στις 09:00.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Οι δικαστες που αθωωσαν αυτους που κατεστρεψαν την οικονομια ειναι οι ιδιοι που το 2013 ενηγαγαν το κρατος επειδη τους απεκοψε 25 ευρωαπο τον παχιλο μισθο τους, ειναι οι ιδιοι που εχουν παρει πολλες φορες αποφασεις που ευνοουν δικηγορους του στενου περιβαλλοτος τους!!

Ντόμπρος Κελαήδης

Nα ζητηθεί αυτή τη φορά την υπόθεση να εκδικάσουν άλλοι δικαστές και αν είναι ανάγκη να φέρουμε από την Ελλάδα. Τόσα έξοδα κάναμε, ας κάνουμε ακόμη λίγα απλούστατα να μπουν κάποιοι κατεργάρηδες στη θέση τους!!!

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση