ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διαιωνίζεται το κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία Τουρκίας και κατεχομένων

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της μεγάλης οικονομικής κρίσης

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η τουρκική λίρα κατέγραψε την Τετάρτη αξιοσημείωτη ανάκαμψη από την πτώση-ρεκόρ της 30ης Νοεμβρίου, καθώς η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι παρενέβη στην λίρα λόγω των «ανθυγιεινών» τιμών της αγοράς. Η νέα κατρακύλα της λίρας ήρθε όταν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική δημόσια τηλεόραση, παρουσίασε την προεκλογική στρατηγική του για την μείωση των επιτοκίων.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά τα διεθνή δίκτυα, η ελεύθερη πτώση της λίρας, «σφυροκοπημένη» από την υποστήριξη του κ. Ερντογάν για νομισματική χαλάρωση παρά την ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, έλαβε νέες διαστάσεις τον Νοέμβριο.

Η κεντρική τράπεζα, την διοίκηση της οποίας άλλαξε ο κ. Ερντογάν αυτό το έτος, ανέφερε σε νέα δήλωσή της ότι παρενέβη «άμεσα» στην αγορά «μέσω συναλλαγών πώλησης λόγω ανθυγιεινών σχηματισμών τιμών σε συναλλαγματικές ισοτιμίες».

Η λίρα, η οποία νωρίτερα είχε αποδυναμωθεί έως και 3,3% στα 13,87 έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ανέκαμψε στα 12,76, με άνοδο άνω του 5%.

Ο Ερντογάν πλήττει την λίρα

Το τουρκικό εθνικό νόμισμα βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, στις 14.0 μονάδες στις 30 Νοέμβρη, όταν ο κ. Ερντογάν υπερασπίστηκε την πτώση του επιτοκίου και το δολάριο επωφελήθηκε από τα νέα σχόλια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Το τουρκικά νόμισμα έχει χάσει μέχρι και το 47% της αξίας του αυτό το έτος, σημειώνοντας πτώση περίπου 30% μόνο το Νοέμβρη, διαβρώνοντας γρήγορα τα κέρδη και τις αποταμιεύσεις των Τούρκων πολιτών, ανατρέποντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και δημιουργώντας εμπόδια ως προς την πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Για πέμπτη φορά σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, στις 30 Νοέμβρη το βράδυ, ο κ. Ερντογάν υπερασπίστηκε την νομισματική χαλάρωση που οι περισσότεροι οικονομολόγοι έχουν χαρακτηρίσει ως «μια απερίσκεπτη κίνηση». Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν υπάρχει «επιστροφή» από τη νέα πολιτική, σε συνέντευξη στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό «TRT».

«Θα δούμε ότι τα επιτόκια θα μειωθούν σημαντικά και ως εκ τούτου θα υπάρξει βελτίωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών πριν τις εκλογές», ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

Η τουρκική αντιπολίτευση που δεν συμφωνεί με την στρατηγική του κ. Ερντογάν απαιτεί την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Η κατάσταση στα κατεχόμενα

Όπως έχει ενημερώσει τους αναγνώστες της η Κ, η οικονομική κρίση που πλήττει την Τουρκία επιφυλάσσει άμεσο αντίκτυπο για την τ/κ κοινότητα.

Στην σκιά της νέας κρίσης, οι τ/κ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ως προς την πρόσβαση σε κατηγορίες καυσίμων και είδη καπνών. Για το πρώτο πρόβλημα, οι «αρχές» ρίχνουν το μπαλάκι στις καιρικές συνθήκες που εμπόδισαν την άφιξη νέων αποθεμάτων καυσίμων στα κατεχόμενα. Την ίδια στιγμή, ψάχνουν φόρμουλες για την δρομολόγηση νέων αυξήσεων των τιμών όλων των ειδών καυσίμων.

Την ίδια ώρα, μετά την εξαφάνιση των φιαλών αερίου από τις τ/κ υπεραγορές, τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τα ράφια των αγορών στα κατεχόμενα απουσιάζουν μάρκες τσιγάρων και ειδών καπνού.

Τέλος, και οι τ/κ φαρμακοποιοί καταγγέλλουν σημαντικές ελλείψεις στα φαρμακεία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της Κ, εξαιτίας της νέας οικονομικής κρίσης, από τα ράφια των τ/κ φαρμακείων άρχισαν να απουσιάζουν διάφορα φάρμακα. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στα τουρκικά φαρμακεία. Οι Τούρκοι φαρμακοποιοί σχετίζουν αυτήν την εξέλιξη με την άνοδο της τιμής των ξένων συναλλαγμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση