ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δίκη Focus: Από κατηγορούμενος ο Κιζουρίδης έγινε μάρτυρας κατηγορίας

Η απόφαση λήφθηκε μετά που ο κ. Κιζουρίδης μετέβη στα γραφεία της ανακριτικής ομάδας και αυτοβούλως έδωσε πολυσέλιδη κατάθεση

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τη διακοπή της ποινικής δίωξης εναντίον του κατηγορούμενου στην υπόθεση της Focus, Ανδρέα Κιζουρίδη και την κλήτευση του ως μάρτυρα κατηγορίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας που εκδικάζει την υπόθεση, αποφάσισε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Ανδρέας Αριστείδης, ο οποίος προέβη σε σχετική δήλωση κατά την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Κακουργιοδικείου, την οποία παρακολούθησε το ΚΥΠΕ.  

Ο κ. Αριστείδης ανέφερε ότι η απόφαση λήφθηκε μετά που ο κ. Κιζουρίδης μετέβη στα γραφεία της ανακριτικής ομάδας που διερεύνησε την υπόθεση στις 16/3/2019 και αυτοβούλως έδωσε πολυσέλιδη κατάθεση «στην οποία παρέθεσε λεπτομερώς σημαντικά γεγονότα, που άπτονται των επιδίκων θεμάτων».

Αμέσως μετά τη λήψη της, ανέφερε, «η κατάθεση προωθήθηκε στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και αξιολόγηση. Διαφάνηκε», όπως είπε, «ότι πλείστοι ισχυρισμοί του 5ου κατηγορουμένου συνάδουν με την υπάρχουσα μαρτυρία αλλά και προσθέτουν στοιχεία τα οποία την ενδυναμώνουν και ως εκ τούτου η  εν  λόγω  κατάθεσή του, στην οποία καταγράφονται γεγονότα που περιήλθαν στην αντίληψή του κατά τρόπο άμεσο, καθίσταται ιδιαιτέρως σημαντική για την απόδειξη της υπόθεσης της Κατηγορούσας Αρχής».

Ανέφερε, επίσης, ότι ο κ. Κιζουρίδης θα κληθεί από την Κατηγορούσα Αρχή να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση ενώπιον του Κακουργιοδικείου.  

Ο Γενικός Εισαγγελέας, ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αριστείδης, «λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο της ως άνω κατάθεσης και αφού έκρινε ότι πρόκειται για αξιόπιστη μαρτυρία, αποφάσισε να διακόψει την δίωξη εναντίον του 5ου κατηγορουμένου, ώστε αυτός να κληθεί ως μάρτυρας της Κατηγορούσας Αρχής ενώπιον του Κακουργιοδικείου».

«Καταλυτική σημασία για την  λήψη της εν λόγω απόφασης», πρόσθεσε, «είχε ο δευτερεύων, σε σχέση με τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, ρόλος που διαδραμάτισε  ο 5ος κατηγορούμενος κατά την εξέλιξη των επίδικων γεγονότων καθώς και η αποδεικτική αξία της μαρτυρίας του, παράγοντες οι οποίοι καθιστούν εύλογη και δίκαιη την διαφορετική μεταχείριση του».

Ως εκ των ανωτέρω, κατέληξε ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, «ασκώντας τις εξουσίες που δίδει το Σύνταγμα στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και σύμφωνα με τις οδηγίες αυτού διακόπτω την ποινική δίωξη του 5ου κατηγορουμένου στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, δηλαδή στην 23η και 26η κατηγορία».   

Μετά την εξέλιξη αυτή, το δικαστήριο  αποφάσισε να απαλλάξει τον κατηγορούμενο από τις εις βάρος του κατηγορίες και να τον αθωώσει. Ακολούθως ο κ.  Κιζουρίδης σηκώθηκε από το εδώλιο του κατηγορούμενου και εξήλθε της δικαστικής αίθουσας.

Ο μέχρι πρότινος κατηγορούμενος θα παρουσιαστεί αύριο στο δικαστήριο για να καταθέσει πλέον ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση.
Κατά την τελευταία δικάσιμο κατάθεσαν, μεταξύ άλλων, ως μάρτυρες κατηγορίας, οι δημοσιογράφοι Λάζαρος Μαύρος και Ελίτα Μιχαηλίδου, οι οποίοι είχαν πάρει συνέντευξη ο μεν πρώτος από τον Χριστόδουλο Χριστοδούλου και η δεύτερη από τον Ανδρέα Βγενόπουλου.

Ο κ. Χριστόδουλου, σε τηλεφωνική συνέντευξή του στην ραδιοφωνική εκπομπή του κ. Μαύρου, η οποία ακούστηκε στο δικαστήριο, δήλωνε, μεταξύ άλλων, πως δεν γνώριζε τον Μιχάλη Ζολώτα με τον δικηγόρο του κατηγορούμενου να υποβάλλει στον μάρτυρα ότι ο πελάτης του καταλήφθηκε εξαπίνης και απάντησε χωρίς ψύχραιμη σκέψη, λέγοντας «ένα ψέμα».  

Η υπόθεση αφορά στην κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με €1 εκ. από την εταιρεία Focus.

Μετά τη σημερινή εξέλιξη, κατηγορούμενοι στην υπόθεση, εκτός από τον κ. Χριστοδούλου, είναι  ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.
Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει 24 συνολικά κατηγορίες, σε σχέση με αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού, δωροδοκίας, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, κατάχρησης εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X