ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διορθώνεται σήμερα το «λάθος» με τον φόρο στα καύσιμα - Έφτασαν μέχρι 8 σεντ οι αυξήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται στις 4:00 το απόγευμα σήμερα (02/03) το ζήτημα που προέκυψε με το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Φόρων Κατανάλωσης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023» και είχε ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν τα τελευταία 24ωρα ακριβότερα τα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι» και απαντώντας στο σχόλιο του δημοσιογράφου για «πρεμιέρα με γκάφα», ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός είπε ότι «μέσα σε όλες αυτές τις διαδικασίες μπορεί να συμβεί κάποιο λάθος, μικρό η μεγάλο. Ήταν μια κακή εξέλιξη» και σημείωσε ότι το θέμα θα διορθωθεί σήμερα αφού θα οδηγηθεί εκτάκτως στην ολομέλεια της Βουλής στις 4:00 το απόγευμα. 

Τι συνέβη

Έλλειψη συνεννόησης στην διαδικασία κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί Φόρων Κατανάλωσης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023», φαίνεται να είναι ο λόγος που από χθες (01/03) οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερα τα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης. Πρόκειται για νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε στις 22 Φεβρουαρίου από το απερχόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, κατά την τελευταία συνεδρίαση του πριν την αλλαγή σκυτάλης της κυβέρνησης, με στόχο να υπάρξει παράταση για περίοδο 2 μηνών (από την 1 Μαρτίου 2023 μέχρι τις 30 Απριλίου 2023) της επιβολής μειωμένων συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης. Το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν εγκρίθηκε, επομένως δεν τέθηκε σε ισχύ.

Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές

Πάντως, χθες οι τιμές των καυσίμων ήταν ψηλότερες από 6-8 σεντ το λίτρο. Συγκεκριμένα, αυξημένα κατά 8,3 σεντ ήταν τα καύσιμα κίνησης και 6,2 σεντ τα καύσιμα θέρμανσης. Όπως διαφάνηκε, από το παρατηρητήριο λιανικών τιμών καυσίμων της Υπηρεσίας προστασίας καταναλωτή, η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων ήταν 1,477, η μέση τιμή της αμόλυβδης 98 οκτανίων ανήλθε στα 1,542, το πετρέλαιο κίνησης στα 1,638 και η μέση τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,638. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση