ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες για τη Ρωσία

Οι παρενέργειες του πολέμου έχουν επηρεάσει όλο το εύρος της ρωσικής οικονομίας

ΠΑΤΡΙΤΣΙΑ ΚΟΕΝ, ΕΣΕ ΝΕΛΣΟΝ, ΒΑΛΕΡΙΑ ΣΑΦΡΟΝΟΒΑ, ΜΑΙΚΛ ΛΕΒΕΝΣΟΝ / THE NEW YORK TIMES

Έχοντας πληγεί από τις βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις και τον αποκλεισμό της από τις προμήθειες των δυτικών χωρών, η Ρωσία εκπονεί σχέδια για να κρατήσει σε λειτουργία επιχειρήσεις και εργοστάσια και να μην ξαναζήσει τις ελλείψεις της σοβιετικής εποχής.

Η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, προειδοποίησε τους Ρώσους ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι «δύσκολοι τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες», καθώς θα αυξάνονται οι παρενέργειες του πολέμου που διαρκεί πλέον περισσότερο από τρεις μήνες. Οι παρενέργειες του πολέμου έχουν επηρεάσει όλο το εύρος της ρωσικής οικονομίας, από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις μέχρι τα μικρά καταστήματα και τους εργαζoμένους.

Αρχίζουν ήδη να καταγράφονται ελλείψεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, από το χαρτί μέχρι τα κουμπιά, ενώ αυξάνονται οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων και ο πληθωρισμός υπερβαίνει το 17%. Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες έχουν αποκλειστεί από τις βιομηχανίες της Δύσης και ψάχνουν εναλλακτικούς προμηθευτές εξαρτημάτων.

Ακραία περίπτωση η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία Avtotor, που αποφάσισε να διαθέσει μια μεγάλη έκταση γης και να την προσφέρει για την καλλιέργεια πατάτας, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να διασφαλίσουν βασικά είδη διατροφής εν μέσω αυτής της «δύσκολης οικονομικής κατάστασης». Έχει προηγηθεί το πλήγμα που δέχθηκε από τις κυρώσεις μονάδα της στο Καλίνινγκραντ.

Αναγνωρίζοντας σιωπηρώς τον αντίκτυπο του πολέμου, ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού, των συντάξεων και των επιδομάτων των στρατιωτικών. Παράλληλα επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία που έχει για τη ρωσική οικονομία η μαζική αποχώρηση των ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα.

«Μερικές φορές κοιτάζει κανείς αυτούς που έφυγαν και σκέφτεται δόξα τω Θεώ υπάρχουν οι δικές μας επιχειρήσεις και οι δικές μας βιομηχανίες που έχουν εξελιχθεί και μεγαλώσει και θα βρουν τη θέση τους στον χώρο που προετοίμασαν οι εταίροι μας – τίποτε δεν θα αλλάξει». Χαρακτήρισε, άλλωστε, επουσιώδη ενόχληση την έλλειψη ευρωπαϊκών ειδών πολυτελείας και τόνισε πως όσοι οδηγούσαν αυτοκίνητα Mercedes-Benz θα εξακολουθήσουν να το κάνουν, καθώς αυτά μπορούν να εισαχθούν από οποιαδήποτε χώρα και «δεν μας ενδιαφέρει».

Στο μεταξύ, πάντως, έχουν κλείσει οι δρόμοι για τις εισαγωγές υλικών για ένα μεγάλο φάσμα προϊόντων, από τα αυτοκίνητα μέχρι τις κεραμικές πλάκες. Και οι μεταφορικές DHL, UPS και FedEX αρνούνται να παραδώσουν παραγγελίες στη Ρωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση