ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ε. Πική: Νευραλγικός ο ρόλος πόλεων στη βελτίωση ποιότητας ζωής των πολιτών

Η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω εξήρε τη δράση του Cyprus Forum Cities που αποτελεί, όπως είπε, μια πρωτοβουλία νέων του τόπου μας και ένα φωτεινό παράδειγμα της συν εργατικότητας

ΚΥΠΕ

Οι πόλεις μας, ως κέντρα κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, διαδραματίζουν νευραλγικό ρόλο στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, τον πρωταρχικό στόχο της διακυβέρνησης μας, ανέφερε η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική σε χαιρετισμό στο Cyprus Forum Cities στη Λεμεσό.

Η κ. Πική εξήρε τη δράση του Cyprus Forum Cities που αποτελεί, όπως είπε, μια πρωτοβουλία νέων του τόπου μας και ένα φωτεινό παράδειγμα της συν εργατικότητας και της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Η κ. Πική αναφέρθηκε σε δράσεις που περιλαμβάνονται στον ετήσιο προγραμματισμό για το 2024 και περιλαμβάνουν την εξασφάλιση προσιτής στέγης μέσα από καινοτόμα μέτρα όπως το «ενοικιάζω και αναβαθμίζω και το «built to rent», την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας με τη δημιουργία νέων χώρων «Park & Ride» και ειδικών λωρίδων για λεωφορεία και ποδήλατα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό με την ψηφιοποίηση βασικών υπηρεσιών και την εφαρμογή του Ψηφιακού Πολίτη και την αύξηση του αστικού πρασίνου.

Για την πράσινη μετάβαση ανέφερε ότι μέσα από την προώθηση της καθαρής ενέργειας και των βιώσιμων μεταφορών, την αύξηση του αστικού πρασίνου, την αποτελεσματική διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και την προώθηση της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της κυκλικής οικονομίας, οι πόλεις και οι κοινότητες μπορούν να καταστούν πιο βιώσιμες, υγιείς, ανταγωνιστικές και ανθρώπινες.

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε και στις δράσεις για κλιματικά ουδέτερο μέλλον που αφορούν την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία, την πιλοτική εφαρμογή της Πράσινης Κοινότητας, τη διείσδυση έργων ΑΠΕ μέσω του χερσαίου και θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, την εφαρμογή σχεδίων χορηγιών που ενισχύουν την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων όπως το «Φωτοβολταϊκά για όλους», την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης μέσα από σχέδια χορηγιών για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και αυτοκινήτων με χαμηλές εκπομπές και την εφαρμογή του Πληρώνω όσο Πετώ στις Τοπικές Αρχές.

Για το ''Όραμα 2035'' είπε ότι αποτελεί τον οδικό μας χάρτη για την επίτευξη του στόχου να καταστεί η Κύπρος μας «ιδανικός τόπος για να εργάζεται, να ζει και να αναπτύσσεται επιχειρηματικά ο καθένας».

Αναφέρθηκε και στο ρόλο των τοπικών αρχών λέγοντας ότι η μεταρρύθμιση δίνει αυξημένες εξουσίες στις αρχές και τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να αποτελούν διοικητικά και οικονομικά αυτοτελής οργανισμούς, βιώσιμους και αποδοτικούς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση