ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύπρος και κοινοπολιτεία ενισχύουν την επιστημονική έρευνα για την προστασία των Ωκεανών

Στόχος του μνημονίου είναι η ενίσχυση της διακυβέρνησης για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία

Του Ανδρέα Καραμήτα

Μνημόνιο Συναντίληψης υπεγράφη σήμερα κατά την εναρκτήρια Υπουργική Σύνοδο για τους Ωκεανούς των Κρατών της Κοινοπολιτείας από τη Γενική Γραμματέα της Κοινοπολιτείας, The Rt Hon Patricia Scotland KC, την Υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου κα. Μαρίνα Χατζημανώλη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία, κ. Ζαχαρία Σιόκουρο.

Στόχος του μνημονίου είναι η  ενίσχυση της διακυβέρνησης για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία και τη στήριξη της επιστημονικής έρευνας για την προστασία των ωκεανών.

«Η επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τους ωκεανούς, ωστόσο υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της ικανότητας των χωρών να συμμετέχουν στις παγκόσμιες συζητήσεις για τους ωκεανούς. Το Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας θα συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων όσον αφορά την πρόσβαση στη θαλάσσια γνώση και την επιστημονική ικανότητα» ανέφερε η Γενική Γραμματέας της Κοινοπολιτείας.

«Το Κέντρο θα συμβάλει επίσης στη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής και των επιστημόνων και θα τοποθετήσει την Κοινοπολιτεία ως συλλογικό ηγέτη στις τεκμηριωμένες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των ωκεάνιων προκλήσεων» πρόσθεσε η Scotland KC.

Εν συνεχεία η Υφυπουργός Ναυτιλίας κ.α Χατζημανώλη Μαρίνα ανέφερε πως: «Η Κύπρος αναγνωρίζει ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί μας είναι τεράστιες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα από κανένα έθνος. Για το λόγο αυτό έχουμε υιοθετήσει την Γαλάζια Χάρτα της Κοινοπολιτείας. Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ανακοινώνω σήμερα ότι μετά από πρόσφατες εντατικές προσπάθειες, είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε ένα Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας στην Κύπρο, υπογράφοντας το σχετικό Μνημόνιο Συναντίληψης. Στόχος του Κέντρου Αριστείας είναι η ενίσχυση της διακυβέρνησης και η υποστήριξη της θαλάσσιας έρευνας που θα διευκολύνει την επίτευξη μιας βιώσιμης προσέγγισης για την προστασία των ωκεανών και μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της, να χαράξει μια πορεία προς ένα πιο αποτελεσματικό, βιώσιμο και ευημερούν μέλλον για τους ωκεανούς μας και τη γαλάζια οικονομία».

Εκ μέρους του κυπριακού ινστιτούτου για τη θάλασσα και τη Ναυτιλία ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ζαχαρίας Σιόκουρος δήλωσε ότι :«Το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία έχει ως ευρύτερο ερευνητικό στόχο την επίλυση των πιο σημαντικών προκλήσεων που συνδέονται με τη Γαλάζια Οικονομία οι οποίες είναι πολλές, πολυδιάστατες και απαιτούν συνεργασία όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών πεδίων, αλλά και διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών. Η σύσταση του Κέντρου Αριστείας θα συνεισφέρει στην προώθηση συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Κοινοπολιτείας, καθώς και στην ανάπτυξη και μεταφορά τεχνογνωσίας για μια δίκαιη, συμπεριληπτική και βιώσιμη προσέγγιση στην προστασία του ωκεανού και στην οικονομική ανάπτυξη».

Υπό την επίβλεψη της Κύπρου, το Κέντρο Αριστείας θα αναλάβει ενεργό ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη πολιτικών για τη διατήρηση, αποκατάσταση και βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων προς όφελος των νησιωτικών και παράκτιων κρατών της Κοινοπολιτείας. Το Κέντρο θα επικεντρωθεί επίσης στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια και τη θαλάσσια έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία για την υποστήριξη των Ομάδων Δράσης της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας υπό την ηγεσία κάποιας χώρας της Κοινοπολιτείας.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Ναυτιλία: Τελευταία Ενημέρωση