ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΕΕ: 1 τρις σε ορίζοντα 10ετίας για την Πράσινη Συμφωνία

Τις προτάσεις της Κομισιόν παρουσίασαν οι δύο εκτελεστικοί αντιπρόεδροι της Επιτροπής, Φρανς Τίμεμρμανς και Βάλντις Ντρομπρόφσκις

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στα €100 δισεκατομμύρια θα ανέλθουν στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου τα κονδύλια που θα διαθέσει ή θα κινητοποιήσει η ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Παράλληλα η συνολική κινητοποίηση κεφαλαίων θα φτάσει στο €1 τρισεκατομμύριο στην επόμενη δεκαετία, σε ένα φιλόδοξο στόχο να καταστεί η ΕΕ η πρώτη ήπειρος ελεύθερη από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050, στόχος που ονομάστηκε Πράσινη Συμφωνία.

Τις προτάσεις της Κομισιόν παρουσίασαν οι δύο εκτελεστικοί αντιπρόεδροι της Επιτροπής, Φρανς Τίμεμρμανς και Βάλντις Ντρομπρόφσκις, με τους ευρωβουλευτές να ζητούν πειστικές απαντήσεις για τη δέσμευση των ποσών αυτών, θέτοντας ταυτόχρονα θέματα όπως οι απώλειες θέσεων εργασίας σε περιφέρειες της ΕΕ όπου θα βασίζονται στον άνθρακα. Κάποιοι εκ των ευρωβουλευτών έθεσαν και θέμα διαφοροποίησης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει ελαστικότητα στις εθνικές επενδύσεις για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων.

Σύμφωνα με τον κ. Τίμερμανς, το Ταμείο αποτελεί την υπόσχεση της Κομισιόν για στήριξη σε αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι στην μετάβαση προς την πράσινη συμφωνία.

Το σχέδιο, είπε, διαθέτεις τρεις πυλώνες.

Όπως είπε, το φρέσκο χρήμα θα ανέρχεται σε €7,5 δις, πέραν από τα ποσά που προτείνει η Κομισιόν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού. Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να κινητοποιήσουν επενδύσεις μεταξύ €30 και €50 δις επενδύσεων οι οποίες θα διοχετευθούν προς την μετεκπαίδευση εργαζομένων, αλλά και εταιρικές επενδύσεις προς πιο πράσινες τεχνολογίες και υποδομές.

Παράλληλα, το επενδυτικό ταμείο της ΕΕ (InvestEU) θα αφιερώσει σημαντικούς πόρους στη δίκαιη μετάβαση με ιδιωτικά κεφάλαια που θα φτάσουν στα €45 δις ευρώ για νέες βιώσιμες πράσινες επιχειρήσεις, όπως είπε. Τέλος η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα υποστηρίξουν δημόσιους φορείς, δήμους και περιφέρειες για επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση.

Ντομπρόφσκις: €1 τρις βιώσιμων επενδύσεων σε μια δεκαετία

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις τόνισε πως το σχέδιο της Κομισιόν για την πράσινη συμφωνία θα κινητοποιήσει τουλάχιστον €1 τρισεκατομμύριο βιώσιμων επενδύσεων την επόμενη 10ετία.

Όπως είπε, ο κοινοτικός προϋπολογισμός, θα προσφέρει το μισό από το ποσό αυτό και θα αξιοποιηθεί η μόχλευση.

Επιπρόσθετα το INvestEUθα κινητοποιήσει €279 δις δημόσιων και ιδιωτικών κονδυλίων σε επενδύσεις, ενώ θα υπάρξει εθνική συγχρηματοδότηση που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα €140 δις.

Είπε τέλος ότι υπάρχει και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που θα φτάσει τα €100 δις.

Ο Βίλε Μινίστο από την ομάδα των πρασίνων χαρακτήρισε ιδιαίτερα ασαφή την πρόταση και πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί η πράσινη συμφωνία.

O Χοσέ Μοαμουέλ Φερνάντες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) είπε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε θετικό δρόμο. Σημειώνοντας μεν ότι είναι θετικό ότι το ταμείο δίκαιης μετάβασης διαθέτει πόρους €7,5 δις, διερωτήθηκε αν αυτά τα κονδύλια είναι αρκετά.

Η Σιμόνα Μπονάφε από την ομάδα των Σοσιαλιστών ζήτησε οι κρατικές επενδύσεις να μην συνυπολογίζονται για τον υπολογισμό του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος προκειμένου όλα τα κράτη-μέλη να συνεισφέρουν οικονομικά.

Εκ μέρους των Πρασίνων ο Έρνεστ Ουρτάσουν, χαρακτήρισε το ταμείο δίκαιης μετάβασης ως ένα «σχέδιο Γιούνκερ 3», προσθέτοντας μάλιστα πως δεν είναι αρκετά φιλόδοξο.

Ο Ιταλός ευρωβουλευτή της ομάδας ταυτότητας και δημοκρατίας, Πάολο Μπόρχια είπε πως υπάρχουν μελέτες πως η πράσινη μετάβαση θα επηρεάσει γύρω στις 500.000 εργαζόμενους. «Μία στρατηγική που θα οδηγήσει στην αύξηση της ανεργίας, μας οδηγεί στην αποβιομηχανοποίηση», είπε και πρόσθεσε πως το ταμείο των €1 τρις δεν υφίσταται. «Πώς θα εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα στη χώρα μου, που δεν υπάρχουν», διερωτήθηκε.

Πάντως, ευρωβουλευτές από χώρες οι οικονομίες των οποίων έχουν σημαντική συνεισφορά από τον άνθρακα όπως η Πολωνία και η Ρουμανία έθεσαν θέμα στήριξης, καθώς οι χώρες αυτές θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις.

Ο Ρουμάνος Νταν Νίκα των Σοσιαλιστών ζήτησε όπως η ΕΤΕπ στηρίξει ιδιαίτερα χώρες που στηρίζονται στον άνθρακα, σημειώνοντας ενδεικτικά πως η χώρα του θα χρειαστεί επενδύσεις που ανέρχονται στο 4% της χώρας.

H Τζαντβίγκα Βισνιέφσκα είπε πως η εξάρτηση της Πολωνίας από τον άνρθακα είναι σε ποσοστό 80%, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου το ποσοστό βρίσκεται μόλις στο 10%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση