ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ν’αγοράσω ή να ενοικιάσω;

Τεράστια η ζήτηση, μικρή η προσφορά - Το βλέμμα στην επαρχία

Δισεπίλυτος γρίφος για τη νέα γενιά η απομάκρυνση από την πατρογονική εστία. Και πως να γίνει διαφορετικά όταν η ακρίβεια δείχνει τα σημάδια της και στον κατασκευαστικό τομέα. Την ίδια στιγμή που δίνεται μάχη για τον κατώτατο μισθό (μεταξύ 900 και 1000€) ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση ενός υπνοδωματίου στη Λεμεσό χρειάζεται 800 με 900€ το μήνα.

Μπορεί συγκριτικά οι τιμές των ενοικίων να μη διαφέρουν ιδιαίτερα σε σχέση με την περσινή χρονιά, αυτό δεν αναιρεί όμως την κατακόρυφη εκτόξευση τους τα τελευταία χρόνια. Το κενό από την αγορά του τουρισμού είναι εμφανές, όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών κύριος Μαρίνος Κυναιγείρου με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να απευθύνονται κατά κύριο λόγο στην χρονιαία ενοικίαση.

Έχοντας ως βάση ένα μεσαίο διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου -μέσα στην πόλη- η διαμονή στην συμπρωτεύουσα κυμαίνεται από 800-900€

Οι λόγοι που εκτοξεύουν τα ενοίκια

Διάφοροι είναι οι παράγοντες πάνω στους οποίους βασίζεται η τιμολόγηση του ενοικίου, με κυριότερο εξ’αυτών την συνολική αξία του ακινήτου. Το ντόμινο της ακρίβειας έχει σημείο εκκίνησης την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα κατασκευαστικά υλικά (γύρω στο 30% πάνω), που φέρνει την αντίστοιχη αύξηση στην τιμή του ακινήτου επηρεάζοντας ευθέως ανάλογα το ενοίκιο. Με επαναλαμβανόμενη τη φράση περί τεράστιας ζήτησης και χαμηλής προσφοράς σε ενοικιαζόμενες μονάδες και ερωτηθείς κατά πόσο ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα αφού πραγματοποιώντας μια απλή βόλτα σε διάφορες περιοχές μπορεί να εντοπίσει σωρεία υπό ανέγερση οικοδομών και νεόδμητων πολυκατοικιών ο κύριος Κυναιγείρου ξεκαθάρισε πως η ζήτηση δε μειώνεται αφού στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα διαμερίσματα αυτά προορίζονται για πώληση και όχι ενοικίαση.

Ν’αγοράσω ή να ενοικιάσω;

Θα μπορούσε κάλλιστα ν’αποτελεί μέρος των αιώνιων ερωτημάτων όμως η απάντηση δεν είναι απλή. Δεν υπάρχει σωστή απάντηση για όλους αφού θέτοντας το ερώτημα η απάντηση εξαρτάται από τα οικονομικά του καθενός, την χρονική συγκυρία, τα δεδομένα, τα εισοδήματα και τα έξοδα. Η ενοικίαση μοιάζει ίσως πιο ασφαλής σαν επιλογή αφής στιγμής είναι προσωρινή λύση και παρέχει τη δυνατότητα αποχώρησης για οποιοδήποτε λόγο προκύψει. Στον αντίποδα η αγορά είναι μία μόνιμη λύση και παρέχει την ευχέρεια εκμετάλλευσης του ακινήτου -σε περίπτωση μεταπώλησης- ή το πλεονέκτημα της ανακαίνισης.

Πόσα κοστίζει να ενοικιάσω; - Πού βρίσκονται σήμερα οι τιμές πώλησης

Σε μία εκτίμηση αναφορικά με τις τιμές ενοικίου στις διάφορες επαρχίες τα σκήπτρα της ακρίβειας κατέχει φυσικά η Λεμεσός. Έχοντας ως βάση ένα μεσαίο διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου -μέσα στην πόλη- η διαμονή στην συμπρωτεύουσα κυμαίνεται από 800-900€. Η Λευκωσία ακολουθεί με 500-600€ για ίδιου τύπου ενοικίαση ενώ ελαφρώς χαμηλότερος είναι ο μέσος όρος για Λάρνακα και Πάφο που εντοπίζεται στα 400-500€ μηνιαίως. Όπως αναφέρεται στο άρθρο της συναδέλφου Μαρίας Ηρακλέους (Καθοδικές οι πιέσεις στο Real Estate) μια νεόδμητη κατοικία τριών υπνοδωματίων στη Λευκωσία η οποία είχε το 2020 την ενδεικτική τιμή πώλησης των 200 χιλιάδων ευρώ, σήμερα πωλείται γύρω στις 225 χιλιάδες ευρώ. Ανά τετραγωνικό μέτρο η τιμή μέχρι τέλος του 2020 ήταν στα 1.200 ευρώ, ενώ πλέον υπολογίζεται κατά μέσο όρο γύρω στο 1.550 ευρώ.

Θα πέσουν οι τιμές; Αποκέντρωση και… ευκαιρίες

Βάσει των προβλέψεων, από το 2023 η ζήτηση θα ξεκινήσει να φθίνει με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον κλάδο- μείωση του κύκλου εργασιών, μείωση στο περιθώριο κέρδους των ντιβέλοπερ και τελικά της τιμής που φτάνει στον αγοραστή. Αυτά σε ότι αφορά τις πωλήσεις αφού σε συνάρτηση με την ενοικίαση ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών δεν παρουσιάστηκε αισιόδοξος παρουσιάζοντας ξανά το χαρτί της περιορισμένης προσφοράς. «Ίσως προκύψει μία σταθεροποίηση αλλά όχι μειώσεις» ανέφερε.

Σημαντικός όγκος ακινήτων έχει περιέλθει στα χέρια τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης. Υπάρχουν ευκαιρίες; Ιδιαίτερα για όσες βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα επενδυτικών ταμείων και συναλλάσσονται με προσφορές αφαιρούν την ευκαιρία διαπραγμάτευσης της τιμής με τον ιδιοκτήτη χαμηλώνοντας την τιμή καθώς και την δυνατότητα να δεις τα νόμιμα και πραγματικά χαρακτηριστικά του ακινήτου. Ο κόσμος θα πρέπει -έστω και εξ’ανάγκης- να εμπιστευτεί την επαρχία και περιοχές εκτός των κέντρων πόλεως, αφού οι τιμές είναι σαφώς χαμηλότερες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση