ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:45
 

Επ. Εργασίας: Δέσμευση ΥΠΟΙΚ για διάλογο σχετικά με ταμεία προνοίας

Ο διάλογος αφορά αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου για διαχείριση και εποπτεία των ταμείων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευθεί πως θα ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους σε σχέση με τις αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση και εποπτεία των ταμείων προνοίας, με στόχο αυτός ο διάλογος να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2019, τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής Ανδρέας Φακοντής.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία εξέτασε αυτεπάγγελτα το θέμα της διαχείρισης και της εποπτείας των ταμείων προνοίας υπό τις νέες συνθήκες που δημιούργησε η κρίση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ο κ. Φακοντής είπε ότι «σήμερα οι κοινωνικοί εταίροι έχουν εκφράσει την έντονη τους δυσαρέσκεια και απογοήτευση γιατί η Κυβέρνηση προχωρεί στην ετοιμασία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου ερήμην των κοινωνικών εταίρων».

Ο κ. Φακοντής είπε ότι η Επιτροπή κάλεσε το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε κοινωνικό διάλογο ώστε το όποιο αποτέλεσμα υπάρξει να είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου και πρόσθεσε πως από πλευράς Υπουργείου έχουν δεσμευθεί πως θα ξεκινήσουν άμεσα τον κοινωνικό διάλογο με στόχο να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2019.

Ανέφερε ότι τα Ταμεία Προνοίας αποτελούν μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις των εργαζομένων και ένα ωφέλιμα που είναι αναπόσπαστο μέρος του συστήματος εργασιακών σχέσεων και πρόσθεσε πως είναι αποτέλεσμα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας τα οποία συνομολογούνται μεταξύ των συντεχνιών και των εργοδοτών.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι οι όποιες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα ταμεία και δη την εποπτεία αυτών των ταμείων δεν θα πρέπει να γίνεται χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις.

Ανέφερε ότι ο Υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε πολύ πρόσφατα πως υπάρχει απόφαση για συνένωση της υπηρεσίας ελέγχου ασφαλιστικών εταιρειών και του Εφόρου Ταμείων επαγγελματικών, συνταξιοδοτικών παροχών με τη σύσταση μιας νέας ανεξάρτητης εποπτικής αρχής ασφαλίσεων και επαγγελματικών συντάξεων προσθέτοντας ότι φαίνεται πως αυτή η διαδικασία είναι σε προχωρημένο στάδιο, ενώ οι κοινωνικοί εταίροι δεν έχουν ακόμη καλεστεί και να διαβουλευθούν.

Ανέφερε ότι προς το ΥΠΟΙΚ έχουν σημειώσει ότι τα ταμεία προνοίας είναι μια κοινωνική συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών και με βάση με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα σε άλλες περιπτώσεις έχει ξεκάθαρη τοποθετηθεί η Νομική Υπηρεσία ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων δεν μπορεί να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο.

Πρόσθεσε πως έχουν περάσει επτάμισι χρόνια από την ημέρα που τερματίστηκε το σχέδιο συντάξεων για τους νεοεισερχόμενους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα μετά την 1η Οκτωβρίου του 2011 και η Κυβέρνηση θα ετοίμαζε νομοσχέδιο για κάλυψη τους με ταμεία προνοίας.

Ο κ. Φακοντής κάλεσε την Κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο για σύσταση ταμείου προνοίας για κάλυψη των νεοεισερχομένων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Την ίδια ώρα, μερίδα κόσμου που θέλει να κατευνάσει τις ανησυχίες περί αύξησης των τιμών -όπως το Υπουργείο- ...»
YIANNOULIS  |  14:15

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Το Κράτος, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΔΕΙ στους πολίτες !!! ΠΑΝΤΑ πέρνει, πέρνει ΠΕΡΝΕΙ !!!!!!!»
YIANNOULIS  |  14:02

Δημοψήφισμα ΠΣΕΜ για ολοήμερη αποχή

«Γιατί θα πρέπει να συνεχίζουμε να βασανίζουμε τα παιδιά μας με εξετάσεις; Στα Δημοτικά τις έχουμε σταματήσει ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  12:46

#PoliticsBlog Οι χρυσές συμβουλές των χρυσών συμβούλων και ο τραυματισμός Γεάδη

«Πληρώνουμε 103 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για 2 μόνο συμβούλους του κ.Χριστοδουλίδη. Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ...»
Rikkos  |  12:41

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X