ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Εσωτερικών: Ζητούν αναθεώρηση της εκτίμησης ακινήτων με μηδενική αξία

Η Επιτροπή εξέτασε τη μέθοδο γενικής εκτίμησης της ακίνητης ιδιοκτησίας από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας

ΚΥΠΕ

Την αναθεώρηση της εκτίμησης των ακινήτων, που εμφανίζονται με μηδενική αξία, ζήτησαν την Πέμπτη οι βουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικών, η οποία εξέτασε τη μέθοδο γενικής εκτίμησης της ακίνητης ιδιοκτησίας από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης, Βουλευτής ΑΚΕΛ, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ανέφερε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα. Αρχικά, όπως είπε, ούτε οι τοπικές αρχές ούτε τα συμβούλια αποχετεύσεων έχουν τη σωστή αξία των ακινήτων για να μπορούν να φορολογούν. Πρόσθεσε ότι το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων δεν έχει τις αγοραίες αξίες κατά τους επίδικους χρόνους, ούτως ώστε, σε περίπτωση πώλησης ακινήτων, να προβαίνει σε σύγκριση και να επιβάλλει τον Φόρο Κεφαλαιουχικών Κερδών. 

Ακόμη, ο κ. Πασιουρτίδης επεσήμανε ότι πολύς κόσμος, που θέλει να μεταβιβάσει τα ακίνητά του ανακαλύπτει ότι χρωστά φόρους και επιβαρύνσεις πολλών ετών γιατί έρχονται ειδοποιήσεις για χρεώσεις μετά από χρόνια, αφού το ακίνητο είχε μηδενική αξία. Μάλιστα, έκανε λόγο για ακίνητα σε εμπορικούς πυρήνες πόλεων, τα οποία πωλήθηκαν για εκατομμύρια ενώ εμφανίζονταν με μηδενική αξία. Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ζήτησε από το Κτηματολόγιο και τις εμπλεκόμενες αρχές να βρουν αυτά τα ακίνητα, να τους δώσουν την πραγματική τους αξία και να κάνουν επιτόπια έρευνα αν χρειαστεί, για να μη χάνει έσοδα το κράτος και οι τοπικές αρχές και τα συμβούλια αποχετεύσεων να εισπράττουν τα τέλη. 

Απαντώντας σε ερώτηση αν πρόκειται περί λάθους, εξήγησε ότι αυτό δεν απαντήθηκε με ευκρίνεια από τους λειτουργούς του Κτηματολογίου που παρευρέθηκαν στη συνεδρία της Επιτροπής. «Αν ένα ακίνητο έχει μηδενική αξία από το 1980 και στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα δεν έχει αναπτυχθεί, θα συνεχίσει να λαμβάνει μηδενική αξία σε κάθε νέα εκτίμηση, γιατί η εκτίμηση δεν βασίζεται σε επιτόπια εξέταση», πρόσθεσε. «Η γενική εκτίμηση γίνεται με μεθόδους που προξενούν αυτό το κενό, το οποίο πρέπει το Κτηματολόγιο να καλύψει, υπέδειξε. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ακίνητα που πωλήθηκαν σε υψηλές τιμές, ενώ εμφανίζονταν με μηδενική αξία, ο κ. Πασιουρτίδης είπε ότι πρέπει να ελεγχθούν όλες αυτές οι περιπτώσεις. «Πολλά ακίνητα μπορεί να μην έχουν πληρώσει χιλιάδες ευρώ, ενώ θα έπρεπε», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, χαιρέτισε την υποβολή του θέματος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ. 

«Μας απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα των αξιών των ακινήτων και των διαφυγόντων φόρων και εσόδων του κράτους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να γίνει σωστή συζήτηση και το Κτηματολόγιο να καταθέσει τις απόψεις όπως ζητήθηκαν από την Επιτροπή Εσωτερικών».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση