ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιτροπή Οικονομικών: Συνέχεια του διαλόγου για τη δημιουργία Ταμείου Επενδύσεων

Συμφωνήθηκε τα τελικά κείμενα του νομοσχεδίου να οδηγηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Παρασκευή 15 Φεβρουάριου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Συνεχίζεται αύριο Δευτέρα, το πρωί, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση του θέματος για τη δημιουργία Ταμείου Επενδύσεων, το οποίο θα διαχειρίζεται τα τυχόν έσοδα από τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το θέμα συζητήθηκε εκτάκτως στις 4 Φεβρουαρίου στην Επιτροπή, όπως είχε αποφασιστεί ύστερα από σύσκεψη των κοινοβουλευτικών κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και η Κυβέρνηση ανέλαβε να απαντήσει μέχρι αύριο Δευτέρα επί των τροπολογιών και των προβληματισμών των βουλευτών. Συμφωνήθηκε τα τελικά κείμενα του νομοσχεδίου να οδηγηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Παρασκευή 15 Φεβρουάριου.

Βουλευτές που τοποθετήθηκαν κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών αναφέρθηκαν σε διάφορα θέματα που αφορούν το ΕΤΕ, όπως θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, της δυνατότητας ελέγχου από τον Γενικό Ελεγκτή, της διάθεσης μέρους των εσόδων για ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ή για κοινωνική πολιτική, τη διασύνδεση με την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, τη μισθοδοσία του Γενικού Διευθυντή, το διορισμό εξωτερικών συμβούλων και θέματα λογοδοσίας.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί εκ μέρους της Επιτροπής να υποδειχθεί στο Υπουργείο Οικονομικών ποιός θα μπει ως τρίτο μέλος στην Επιτροπή Υπόδειξης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού αντί του Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου. Επίσης, όπως αναφέρθηκε από τον Ανώτερο Οικονομικό Λειτουργό του Υπουργείου Οικονομικών Παναγιώτη Τήλλυρο, η μόνη μικρή αλλαγή που έγινε στο νομοσχέδιο σε σχέση με την προηγούμενη φορά που είχε συζητηθεί το νομοσχέδιο, αφορά το άρθρο 43/4 που έχει να κάνει με τον τρόπο επενδύσεων του ταμείου κατά τη μεταβατική περίοδο.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή Οικονομικών θα συνεχίσει τη συζήτηση των δύο προτάσεων νόμου που αφορούν τόσο για την τροποποίηση του περί Ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Νόμου, για τη δημιουργία αποθεματικού με σκοπό τη στήριξη φυσικών προσώπων που έχουν συνεισφέρει με ίδιους πόρους στην κεφαλαιοποίηση των δύο συστημικών τραπεζών όσο και για την τροποποίηση του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου για την παραχώρηση ακίνητης ιδιοκτησίας προς το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Τις προτάσεις νόμου κατέθεσαν οι Αβέρωφ Νεοφύτου, Μάριος Μαυρίδης και Ονούφριος Κουλλά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νικόλας Παπαδόπουλος, Άγγελος Βότσης και Μαρίνος Μουσιούττας εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος και Μιχάλης Γιωργάλλας, βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου.

Επίσης, θα συζητηθεί η πρόταση νόμου του βουλευτή Γιώργου Περδίκη εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών για τροποποίηση του περί Ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Νόμου, με την αντικατάσταση του σκοπού του Ταμείου.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Νόμου με την αντικατάσταση του με βάση τον υφιστάμενο νόμο σκοπού του Ταμείου, ώστε σκοπός του να είναι η αποζημίωση Κυπρίων πολιτών οι οποίοι απώλεσαν καταθέσεις τους σε τραπεζικά ιδρύματα ύψους πέραν των πρώτων εκατό χιλιάδων ευρώ (€100.000), ταμείων προνοίας και ταμείων συντάξεων που απώλεσαν καταθέσεις και μη-επαγγελματιών κατόχων καλυμμένων αξιογράφων, όπως αυτοί καθορίζονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Στη συνέχεια τα μέλη της Επιτροπής θα συζητήσουν προτάσεις νόμου που σκοπός τους είναι η τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, ώστε ο όρος δανειολήπτης να καλύπτει συνδεδεμένα με αυτόν πρόσωπα, όταν γίνεται μεταβίβαση και διάθεση ακίνητης περιουσίας στο πλαίσιο αναδιάρθρωση προς τον δανειστή.

Τις προτάσεις νόμου κατέθεσαν οι Αβέρωφ Νεοφύτου, Μάριος Μαυρίδης και Ονούφριος Κουλλάς εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού και Άγγελος Βότσης εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τέλος, η Επιτροπή θα συζητήσει την πρόταση νόμου των βουλευτών του ΔΗΣΥ Μάριου Μαυρίδη και Ονούφριου Κουλλά όπως αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, η οποία έχει δημιουργηθεί ή δημιουργείται σε πιστωτικό ίδρυμα, λόγω φορολογικών ζημιών που έχουν μεταφερθεί ή μεταφέρονται από άλλο πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο έχει αναδιοργανωθεί ή εξυγιανθεί με βάση τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας και αποκτηθεί από το προγενέστερο ίδρυμα, να μπορεί να πιστωθεί έναντι συγκεκριμένων φόρων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X