ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έρευνα για ΕΚΤ: 3 αντί 4 επιτοκιακές μειώσεις προβλέπουν οι αναλυτές

Το σίγουρο είναι ότι δεν προβλέπεται καμιά αλλαγή στα επιτόκια, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 6-7 Μαρτίου.

Η πρόωρη μείωση των επιτοκίων θα ήταν χειρότερο λάθος για την ΕΚΤ από μια ενδεχομένως καθυστερημένη κίνηση, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα οικονομολόγων ενόψει της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της ερχόμενης εβδομάδας, οι οποίοι προβλέπουν πλέον τρεις αντί για τέσσερις επιτοκιακές μειώσεις φέτος.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι οι πολύ βιαστικές κινήσεις αναστροφής της πρωτοφανούς νομισματικής σύσφιγξης που επιβλήθηκε για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός, θα εγκυμονούσε μεγαλύτερους κινδύνους από μια μεγαλύτερη στάση αναμονής. Εξάλλου, με την άποψη αυτή συμφωνούν αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όπως και πριν από την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ τον Ιανουάριο, το 56% των αναλυτών εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι αξιωματούχοι θα αποφύγουν ένα τέτοιο λάθος και θα επιλέξουν την κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουν να χαλαρώνουν τις νομισματικές συνθήκες. Συνεχίζουν, μάλιστα, να προβλέπουν μια πρώτη κίνηση τον Ιούνιο.

Με τους τραπεζίτες σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο να ετοιμάζονται, επίσης, να χαλαρώσουν την πολιτική τους, οι ερωτηθέντες προέβλεψαν τρεις μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας από την ΕΚΤ φέτος. Στην προηγούμενη έρευνα είχαν προβλέψει τέσσερις, αλλά πλέον οι policymakers στη Φρανκφούρτη εκφράζουν ανησυχίες για ταχεία αύξηση των μισθών, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αντιστροφή της αύξησης των τιμών προς τον στόχο του 2%.

Το σίγουρο είναι ότι δεν προβλέπεται καμιά αλλαγή στα επιτόκια, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 6-7 Μαρτίου. Οι οικονομολόγοι, οι επενδυτές και οι περισσότεροι αξιωματούχοι δείχνουν να συμφωνούν πλέον για μια πρώτη μείωση τον ερχόμενο Ιούνιο.

Παράλληλα με την απόφαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, την Πέμπτη θα δημοσιευθούν και οι νέες τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις με την πλειονότητα των αναλυτών να αναμένει πτωτικές αναθεωρήσεις της ανάπτυξης το 2024 και το 2025, καθώς και του πληθωρισμού φέτος. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η αύξηση των τιμών για το 2025 και το 2026 θα παραμείνει αμετάβλητη στο 2,1% και στο 1,9%. Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός φαίνεται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 2%, ορισμένοι οικονομολόγοι δεν αποκλείουν ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η πρόεδρος Christine Lagarde δήλωσε τη Δευτέρα ότι «η τρέχουσα αποπληθωριστική διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί». Ωστόσο, η αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε μόνο στο 2,6% τον Φεβρουάριο, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων, ενώ οι υποκείμενες πιέσεις επίσης υποχώρησαν λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν σε έκθεση της Παρασκευής.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Isabel Schnabel μαζί με τον Πρόεδρο της Bundesbank Joachim Nagel και άλλα «γεράκια» προειδοποιούν κατά της μείωσης του κόστους δανεισμού πολύ σύντομα, επισημαίνοντας τους κινδύνους: τον επίμονο πληθωρισμό των υπηρεσιών, την ανθεκτική αγορά εργασίας και τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Τα «περιστέρια», ωστόσο, ανησυχούν περισσότερο για μια παραπαίουσα οικονομία που απέφυγε οριακά την ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Πάντως, παρότι περιορίζουν λίγο τις προβλέψεις τους για χαλάρωση για το 2024, οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να βλέπουν το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,25% στο τέλος του 2025. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο και την άνοδο των λαϊκιστών στην Ευρώπη μεταξύ των κορυφαίων κινδύνων για την οικονομία.

Πηγές: moneyreview.gr, Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση